Lähiluonto tutuksi luontoretkien avulla

Kuopion aluetta ympäröivä luonto tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja tutkittavaa. Luontoon voi tutustua uusin silmin osallistumalla opastetulle retkelle, jonka aikana pääsee kuulemaan ja oppimaan uutta. Kuopion kaupunki järjestää yhteistyössä Kuopion luonnontieteellisen museon kanssa erilaisia teemoitettuja ohjattuja luontoretkiä kesän ja syksyn aikana. Retkiä on tarjolla toukokuun alusta lokakuuhun asti, ja tänä vuonna niiden teemana on monimuotoinen lähiluonto.

– Aina ei tarvitse lähteä kansallispuistoon asti, vaan lähiluontokin tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa, vinkkaa Kuopion kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelija Anniina Le Tortorec.

Tänä kesänä teemoitettuja retkiä järjestetään noin 30 kappaletta. Osallistujat pääsevät muun muassa tutustumaan kansallisen kaupunkipuiston alueeseen, ja lajiryhmäretkillä tutustutaan erilaisiin lintuihin, sammaleisiin, kääpiin ja sieniin. Lapsille mieluinen liito-orava-retki järjestettiin toukokuussa, ja syksyllä on vuorossa suosittu lepakkoretki. Lisäksi Puijon lyhtykävely järjestetään taas useamman vuoden tauon jälkeen. Tarjolla on myös talkoita, kuten niitty- ja vieraslajitalkoot, joissa osallistuja pääsee osallistumaan lähiluonnon monimuotoisuuden ylläpitoon.

– Retket sopivat lähtökohtaisesti kaikille, jotka pystyvät liikkumaan omin jaloin. Lapsiperheille järjestetään tällä kaudella kaksi retkeä, joihin voi osallistua myös lastenvaunujen kanssa, kertoo Le Tortorec.

Retket ovat pääsääntöisesti kaikille avoimia ja maksuttomia, poikkeuksena laiva- ja bussiretket, joista peritään 10 euron osallistumismaksu käteisenä. Mahdollisesta ennakkoilmoittautumisesta kerrotaan retkikuvauksen yhteydessä. Retkien opastuskieli on suomi, mutta osa retkistä voidaan toteuttaa myös englanniksi.