Ennennäkemätön spektaakkeli yhdistää sotilasmusiikin ja pelimaailman

Marssi 7 ihmeeseen mainoskuva, sotilassoittajia

Marssi 7 ihmeeseen nähdään Kuopiossa Olvi Areenalla keskiviikkona 30.8.2023. Yli 300 soittajan voimin etenevä musiikkiseikkailu yhdistää saumattomasti kuviomarssin, soittokunnat ja musikaalimaailman massiiviseksi ja vaikuttavaksi koko perheen kokemukseksi. Esityksen lava on jäähallin areenan kokoinen ja pelimaailman näyttävä visuaalisuus luodaan noin kymmenelle isolle screenille.

Kokonaisuus lähti kehittymään Puolustusvoimien otettua yhteyttä Samuel Harjanteeseen ja esitettyä toiveen musikaalimaailman ja kuviomarssin yhdistämisestä. Käsikirjoitusta lähtivät työstämään Harjanteen lisäksi Jack Johanssonja Petrus Kähkönen. Idea juonen viemisestä pelimaailmaan syntyi halusta houkutella katsomoon myös nuoria katsojia. 

– Pelimaailma sopii käsikirjoitukseen erinomaisesti, sillä se mahdollisti realismin poistamisen esityksen etenemisestä. Saamme mukaan 7 ihmettä ilman, että meidän täytyy oikeasti fyysisesti siirtyä paikasta toiseen – tarina kulkee eteenpäin pelin tasojen kautta ja siirtymä voi olla hyvinkin suoraviivainen. 7 ihmettä toimivat käsikirjoituksellisesti loistavasti: niistä syntyivät tasot eli pelin levelit helposti ja lopputulos on hyvin seikkailullinen, Samuel Harjanne ja Petrus Kähkönen kuvaavat käsikirjoituksen syntymistä.

Kokonaisuus hioutui musiikin myötä yhtenäiseksi ja lavalla nähdään nyt pelien klassista rakennetta noudattava seikkailu, jossa eri tasojen läpäisyssä ovat mukana kuviomarssit ja soittokunnat: osa arvoitusten vartijoina, osa labyrinttimaisina elementteinä. 

– Kokoajan on ollut sellainen olo, että tämä on ihan mielipuolinen ja jättimäinen ajatus.  Eri soittokuntien kuviomarssien piirtämistä ja harjoittelua seuratessa ei tullut yllätyksenä, miten isot joukot marssivat, mutta se miten hyvin ne toimivat show-elementteinä oli positiivinen yllätys, iloitsee Harjanne. 

Vaikuttavaa kokonaisuutta tukee siihen sävelletty ja sanoitettu upea musiikki. Esityksessä on kokonaisuutena iso musiikillinen draaman kaari ja sen lisäksi jokaisella levelillä on oma teemansa. Leveleiden musiikki seuraa lisäksi niiden seikkailua eli loppua kohti jännitys tiivistyy. 

– Musiikissa on ripaus vaikutteita pelimaailmasta, ripaus elokuvamaailmasta ja tietenkin osa marssimusiikista. Sävellystyössä piti huomioida se, että jotta kuviomarssia voidaan käyttää, musiikin pitää olla marssittavissa läpi koko esityksen ja tämä toi omat haasteensa. Osa soittokunnista on joutunut poikkeamaan normaalista marssirytmistä ja läpimenossa nähtiin, että kuviot toimivat hienosti, kertoo musiikin säveltänyt Timo Forsström.

Laulajina ja näyttelijöinä nähdään nuoria ja taitavia esiintyjiä Tampereen Ammattikorkeakoulun musiikin tutkinto-ohjelmasta ja päärooleissa loistavat upea ääniset, teatterilavoilta ja tv-stä tutut Kaisa Leppänen ja Tuuli Paju. Kaikki Puolustusvoimien soittokunnat ovat mukana: Kaartin soittokunta, Laivaston soittokunta, Rakuunasoittokunta, Lapin sotilassoittokunta, Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja Ilmavoimien big band, sekä nuoriso-orkestereista Rauman poikasoittokunta ja Kotkan ja Haminan nuoriso-orkesteri. Lisäksi aloitusnumeroon on kutsuttu kuopiolaisia nuoriso-orkestereita. 

Tapahtuman kotisivu: Marssi seitsemään ihmeeseen – Sotilasmusiikki
Tapahtuman liput Ticketmasterista