Laavulla luonto on ympärillä

Kuopion alueelta löytyy paljon laavuja, joilla pääsee nauttimaan luonnosta ja jotka ovat saavutettavissa myös esteettömästi.

Aurinko ja raitis ilma piristävät ja Kuopion vaihtelevat maastot kutsuvat ulkoilemaan. Laavut ovat hyviä retkikohteita ja niille voi lähteä suuremmallakin joukolla nauttimaan luonnosta ja herkullisista eväistä. Ulkoilu ja luonnon läheisyys ilahduttavat, vaikka liikkuminen ei olisi täysin vaivatonta. Kuopion alueelta löytyy myös paljon taukopaikkoja ja laavuja, jotka on mahdollista saavuttaa esteettömästi. Kaupungin uudistuneilta nettisivuilta löytyy runsaasti tietoa alueen retkeilyreiteistä ja niiden esteettömyydestä.

– Keskustan läheltä löytyy esimerkiksi Puijolle Antikkalan rinteen yläpäähän viime kesänä valmistunut uusi laavu, jonka lähellä on parkkipaikka. Tarvittaessa autolla pääsee ajamaan aivan laavun luokse, kertoo Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Anna-Liisa Koponen, joka vastaa alueen laavuista ja retkeilykohteista. Koko Ylä-Antikkalan laavun ympäristö on esteetön. Alue aurataan myös talvella, jolloin sinne pääsee saattajan kanssa. Puijon virkistysalueella on niin ikään Puijonnokan laavu, jolle saa ajaa perille saakka liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella.

Sopivia lähikohteita ovat lisäksi Saaristokadun varrella sijaitseva Pölhön grillikatos ja Saaristokaupungissa oleva Nurmisaari ja niiden molempien lähelle pääsee näppärästi autolla. Tiet on puomitettu, mutta avaimen voi noutaa kaupungin asiakaspalvelusta. Kolmisoppi-Neulamäki-luonnonsuojelualueella sijaitsee Vuorilammen nuotiopaikka aivan kirkasvetisen lammen äärellä. Hieman kauempaa löytyy Suovu-Palosen reitin alussa sijaitseva Suovukosken laavu.

Hieno retkeilykohde on Keihäsjärven lintutorni Karttulan Syvänniemellä ja se on oiva paikka tarkkailla lintujen kevät- ja syysmuuttoa. Tämän Keihäsjärven lintuvesikunnostuksen yhteydessä toteutetun hankkeen vetäjänä toimi Syvänniemen kyläyhdistys.

– Kohteessa vieraili ennen avajaisia MS-tautia sairastava kokemusasiantuntija, jolta saatiin hyviä huomioita kohteen toimivuudesta esteettömyysnäkökulmasta, kertoo Koponen. Esimerkiksi alimmaisen kerroksessa oli vaakalankutus, joka kulki juuri pyörätuolilla liikkuvan henkilön silmien korkeudella. Tämä ja muut esille tulleet seikat saatiin korjattua hänen huomioidensa perusteella.

Kaiken kaikkiaan kaupungin alueella on satakunta eri tulipaikkaa, joissa pääsee nauttimaan luonnon rauhasta. Kaikissa näissä ei ole laavua, kotaa tai grillikatosta, mutta polttopuita löytyy useimmista. Pakkaa siis eväät mukaan ja suuntaa ulos.

Näin toimit yhteisellä laavulla

Laavut ja kalamajat on tarkoitettu kaikkien yhteisen käyttöön, ja niissä voi myös yöpyä. Sopu sijaa antaa ja ensin ehtineet tekevät tilaa viimeiseksi tulleille.

Tulenteko on sallittu ainoastaan tulipaikalla, ethän tee omia nuotiopaikkoja. Käytä polttopuita maltillisesti ja jätä kuivat polttopuut seuraavalle tulijalle.

Siisti jälkesi ja vie roskat niille osoitettuun paikkaan tai mukanasi pois, jos erillistä roska-astiaa ei ole.

Kuopion alueen laavut: www.kuopio.fi/laavut-kodat-ja-kammit/

Teksti: Sari Kinnunen / Oodia Media, Kuopio-Tahko Kesäopas 2023. KuvaTiina Kilvensalmi / Kuopion kaupunki