Saaristoluonto täynnä elämyksiä

Hietasalon saaressa voit viettää nautinnollisia kesäpäiviä. Kuva: Vicente Serra

Kuopion alueen vesistöt ja saaristo tarjoavat paljon nähtävää ja koettavaa. Keski- ja Etelä-Kallaveden vesistö saarineen on pääosassa Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa, johon kuuluu lisäksi keskustan puistoja, arkkitehtuurin helmiä, toreja sekä kaupungin ainutlaatuinen rännikatuverkosto. Kansallinen kaupunkipuisto on ympäristöministeriön myöntämä arvonimi, jonka Kuopio sai vuonna 2017. Tämän myötä kaupunki on sitoutunut säilyttämään maiseman historian ja kerroksellisuuden sekä luonnon monipuolisuuden. Kuopion erityisenä tavoitteena on säilyttää saaristoluontoa ja linnustojen pesimäalueita. Suomessa on tällä hetkellä kymmenen kansallista kaupunkipuistoa.

Kohteena Hietasalon kesäparatiisi

Osana kansallisen kaupunkipuiston kehittämistä on läheinen Hietasalon saari. Kaupungin parhaan uimarannan lisäksi saaresta löytyy hienoja kallioalueita ja lehtoja. Saaressa kulkee kaksi patikointipolkua, joiden pituus on yhteensä noin kolme kilometriä. Omalla veneellä tai kanootilla kulkemisen lisäksi Hietasaloon on heinäkuussa mahdollista päästä sisävesiristeilijällä Kuopion satamasta.

– Viime elokuussa avattiin Hietasalon suuri kota, joka käsittää noin sataneliöisen rakennuksen ja sen yhteydessä olevan samankokoisen terassin. Kodalle on rakennettu esteetön kulku laiturilta, kertoo kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen. Kota oli suurin investointi saariston virkistyspalvelujen kehittämishankkeessa, jonka tavoitteena on saada enemmän ihmisiä nauttimaan saariston luonnosta. Kodassa on pöydät ja tulisijat, ja sinne mahtuu noin 45 henkeä. Kota on mahdollista varata yksityiskäyttöön esimerkiksi syntymäpäiviä varten kaupungin tilavarauspalveluiden kautta.

Monipuolinen retkeilykaupunki

Kuopion kaupungin alueelta löytyy kaiken kaikkiaan satakunta virallista tulipaikkaa, joissa useissa on myös laavu, kota tai grillikatos. Suurin osa tulipaikoista sijaitsee saaristossa, joten kesällä ne ovat tavoitettavissa vain vesireittejä pitkin. Talvella niille voi kulkea myös kävellen, lumikengillä, suksilla tai moottorikelkalla. Tulipaikoilta löytyy kuivaa polttopuuta, jota kuluu vuosittain noin 400 kuutiota. Koronavuosina retkeilyn ollessa suosittua puuta saattoi kulua yli 500 kuutiota. Monilla kaupungin ylläpitämillä laavuilla on polttopuiden lisäksi vessoja ja roska-astioita. Vessoja rakennetaan lisää tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Saaristossa kohteiden siisteydestä huolehtii Pidä Saaristo Siistinä ry.

– Kuopio on yksi parhaita Suomen kaupunkeja, jolla on tarjota näin monipuolisesti luontokohteita. Hoidettuja retkeilykohteita löytyy runsaasti ja polttopuuhuolto pelaa. Kuntalaisille on järjestetty hyvät palvelut, tässä Kuopiossa ollaan aivan eturintamassa, kehuu Kuopion kaupungin metsät ja vesialueet -yksikön suunnitteluinsinööri Anna-Liisa Koponen.

Luonnossa liikkuessa on hyvä olla mukana kartta, josta näkee alueen kokonaisuudessaan. Luontoon lähtiessä kannattaa varautua siihen, etteivät sähköiset apulaitteet aina toimikaan tai akku loppuu.

– Hyvä karttapalvelu on retkikartta.fi, josta voi skaalata sopivan alueen ja tulostaa kartan, vinkkaa Koponen. Retkikartasta näkyy alueen nuotiopaikat, laavut ja kalamajat, joita on Keski- ja Etelä-Kallavedellä parisen kymmentä.

Maisemaa Haminalahden kulttuuripolulta. Kuva: Vicente Serra

Tarjolla monipuolista maastoa

Saaristossa sijaitsevien kohteiden lisäksi Kuopion alueelta löytyy paljon myös maareittejä pitkin saavutettavia retkeilykohteita kuten Nurmisaari Pirttiniemessä sekä Pilpan maja Neulaniemen alueella. Tutustumisen arvoinen kohde on myös noin 15 kilometrin päässä torilta oleva Haminalahden kulttuuripolku, joka kulkee Mustalahden rantaan.

– Tuovilanlahdessa sijaitseva Kanjonin kierros on oiva kesäretkikohde. Ihanasti jokivartta kulkevalla reitillä on viileämpää myös kesähelteillä, vinkkaa Koponen. Reitillä on runsaasti korkeusvaihtelua, ja se on osittain vaikeakulkuinen, sillä se laskeutuu alas kanjoniin. Samalla seudulla on myös Korkeakoski, joka on Suomen korkein vapaana virtaava koski.

Näiden lisäksi Soininen ja Koponen haluavat mainita Palosen ja Vanhansahasaaren luonnonsuojelualueella sijaitsevan Suovu-Palosen retkeilyreitin. Alueella on sijainnut aikoinaan kukoistavaa sahateollisuutta, ja siellä on edelleen nähtävissä vanha uittoränni. Siellä kulkee myös Ryönänkosken patikointipolku, jonka varrella on laavu.

Tahkon alueella tarjolla huikeita näköaloja

Tahkon alueen retkeilyreittejä on parannettu yhdessä kyläyhdistyksen kanssa, ja sieltä löytyy monia kauniita luontokohteita kuten Huutavanholman luontoreitti, jonka kunnostus valmistui viime kesänä. Huutavanholmalta voi jatkaa Tahkon rinteiden päälle, missä sijaitsee Tahkon näkötorni. Suuntaamalla pohjoiseen saavuttaa Mäkiaution rotkon, joka on jyrkkä kalliokuru. Reitille on rakennettu portaat ja käyntisillat. Läheltä löytyy myös laavu taukopaikaksi.

Pohjois-Savossa Nilsiässä sijaitsee myös Pisan luonnonsuojelualue, jolla kulkee hieno retkeilyreitti. Vaaran korkeimmalla kohdalla sijaitsevasta näköalatornista aukeavat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin.

Pisan luontopolulla on tarjolla myös komeita maisemia. Kuva: Vicente Serra

Teksti: Sari Kinnunen / Oodia Media, Kuopio-Tahko Kesäopas 2023