Kuopiossa tehtiin satoja jättipalsamihavaintoja mobiilipelin avulla – torjunta nyt käynnissä

Jättipalsamikasvustoa.

Kuopiolaiset ovat kesän aikana voineet ansaita rahaa paikantamalla ja torjumalla jättipalsamiesiintymiä. Crowdsorsa-mobiilipelin avulla toteutettu tempaus on poikinut useita satoja jättipalsamihavaintoja, joista torjuntaan valittuja esiintymiä voi kuka tahansa käydä kitkemässä vielä 21.8. saakka palkkiota vastaan.

Kesäkuun puolivälissä käynnistynyt joukkoistettu jättipalsamikartoitus otettiin Kuopiossa erinomaisesti vastaan. Crowdsorsa-mobiilipelillä järjestettyyn tehtävään osallistuneet paikalliset ovat onnistuneet löytämään alkuperäisluonnolle haitallista jättipalsamia jopa 520 esiintymää ympäri Kuopiota. Jokaisesta uudesta havainnosta on pelaaja saanut euron palkkion, ja lisää on mahdollista ilmoittaa vielä elokuun loppuun saakka.

– Löydettyään jättipalsamia on pelaaja videokuvannut sen kävellessään esiintymän ympäri. Pelin kartalle piirtyvän alueen koon ja videolta nähtävän tiheyden perusteella pystymme määrittämään kitkennästä maksettavan palkkion, joka isommissa esiintymissä on jopa kymmeniä euroja, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kuopiolaiset ovat ehtineet käydä torjumassa jo 50 jättipalsamiesiintymää. Perjantaina 4.8. päivittyy torjuntatehtävä siten, että pelin kartalle jäävät enää vain kertaalleen kesän aikana jo kitketyt esiintymät, jotta torjuntaa toistamalla ne saataisiin hävitettyä mahdollisimman tehokkaasti. Torjuntatehtävän on tarkoitus pysyä käynnissä 21.8. saakka, ellei valmista tule jo aiemmin.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja on torjuttu tänä kesänä samalla menetelmällä jopa 15 kaupungissa ympäri Suomea. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun vieraslajiongelmaa ratkaistaan mobiilipelillä joukkoistamisen keinoin. Kuopiossa tempaukseen on osallistunut yhteensä 200 kuntalaista.

Lisätietoja:
Anniina Le Tortorec, ympäristönsuojelusuunnittelija, Kuopion kaupunki, 044 718 2143, anniina.letortorec(at)kuopio.fi
Toni Paju, toimitusjohtaja, Crowdsorsa, 050 322 6263, toni.paju(at)crowdsorsa.com