Kuopion sadas vanhaan kerrostaloon jälkikäteen asennettu ja avustettu hissi valmistui

Kuopion kaupunki on avustanut kerrostaloihin jälkiasennettavien hissien rakentamista jo vuodesta 1997 alkaen ja tänä kesänä valmistui jo sadas hissi. Uudet asukkaat muuttivat hiljattain Leväsellä Myllärintie 38:ssa sijaitsevaan vuokrataloon, johon Kuopion sadas jälkikäteen asennettu hissi rakennettiin peruskorjauksen yhteydessä. Niiralan Kulma Oy:n vuokrakohde sai hissit molempiin rappuihin ja esteettömyys parani merkittävästi uudistuksen myötä.

Kuopion kaupunki on auttanut vanhoja hissittömiä kerrostaloja antamalla avustusta jälkikäteen asennettavien hissien rakentamiseen jo yli 25 vuoden ajan. Ensimmäinen hissiavustus myönnettiin vuonna 1997, jolloin ARA avusti myös jälkiasennettavien hissien rakentamista. Kaupungin ja ARA:n toimintatavat ja avustusprosentit ovat vuosien varrella vaihdelleet, ja tällä hetkellä kaupungin avustusta voi saada jopa 25 prosenttia hissin rakentamisen kokonaiskustannuksista ja ARA:n avustusta 45 prosenttia kokonaiskustannuksista. Kuopiossa vanhan kerrostalon hissin rakentamiseen voi näin ollen saada avustusta yhteensä 70 prosenttia eli vain alle kolmannes (30 prosenttia) jää taloyhtiölle maksettavaksi. Maksimissaan yhtä hissiä kohden voi saada kaupungin avustusta 40 000 euroa.

Avustusrahalla on Kuopioon rakennettu yhteensä sata hissiä ja siihen on käytetty hieman yli miljoona euroa. Yhteensä hissien asentamisen kokonaiskustannukset ovat olleet 11,7 miljoonaa euroa, josta ARA:n osuus on noin 5,5 miljoonaa euroa. Keskimäärin kaupungin avustus on ollut noin 10 000 euroa hissiä kohden. Taloissa, joihin hissejä on jälkikäteen asennettu, on yhteensä noin 1700 asuntoa.

Hissin merkitys kerrostaloissa on useiden asukasryhmien hyvinvoinnin ja asuintalon esteettömyyden kannalta erittäin suuri. Ikäihmiset, liikkumisrajoitteiset asukkaat sekä lapsiperheet hyötyvät hissistä eniten. Hissi nostaa myös asunnon sekä asuintalon arvoa ja helpottaa kohteen mahdollista jälleenmyyntiä.

“Kuopion kaupunki on pyrkinyt edistämään jälkiasennettavien hissien rakentamista hissittömiin kerrostaloihin ja tällä hetkellä meidän avustusprosenttimme on maamme korkeimpia. Pitkäjänteinen työ on jo tuottanut tulosta, vaikka tekemistäkin edelleen riittää. Kuopiossa on useita kymmeniä kolmikerroksisia tai sitä korkeampia kerrostaloja, joissa hissiä ei vielä ole. Viimeistään peruskorjauksen ollessa ajankohtainen, olisikin hyvä keskustella ja selvittää myös mahdollisuutta jälkiasennettavan hissin rakentamiseen”, kannustaa Katri Hiltunen, kehittämispäällikkö Kuopion kaupungilta.