Ystäväkirjassa musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin Jari Eskola ja Eugene Tzigane

Jari Eskola ja Eugene Tzigane kaulakkain

Kuopion Musiikkikeskusta ja Kuopion kaupungin­orkesteria luotsaa syksystä 2023 alkaen uusi luova duo – talon ja orkesterin johtaja Jari Eskola ja ylikapellimestari Eugene Tzigane. Esitimme Kohtaamisia-lehdessä heille molemmille samat kysymykset mukaillen tuttua ystäväkirja-ajatusta:

1. Mistä olet kotoisin? Missä ovat juuresi?
2. Paras piirteesi?
3. Mieluisin paikka maailmassa?
4. Suurin unelmasi?
5. Salainen paheesi?
6. Jos uskaltaisit niin…
7. Mikä saa sydämesi laulamaan?
8. Mikä on parasta Kuopiossa?
9. Miksi musiikki / taide on tärkeää?

JARI ESKOLA

1. Varhaislapsuus meni pääkaupunkiseudulla, koulut kävin Kuopiossa ylioppilaaksi asti. Yliopisto-opinnot Helsingissä, työn perässä on menty Göteborgiin, Stuttgartin seudulle ja Tukholmaan. Mutta herkät vuodet vietin Kuopiossa.

2. Olen tosi helposti lähestyttävä ja sosiaalinen.

3. Mökin törmäterassi Tervossa. Savolaista järvimaisemaa katsellessa rauhoittuu. Saattaa hyttysparvi esittää Pendereckin parhaita taustamusiikiksikin. Viime aikoina olen päässyt sinne liian harvoin, nyt odotan mökkirenessanssia.

4. Säveltää teatterimusiikkia.

5. Finnhitsit. Ai että!

6. Hyppäisin laskuvarjolla!

7. Reipas, yhdessä tekemisen meininki.

8. Kyllähän se on ihmiset! Eihän tällaista lupsakkuutta ole muualla. Tekisi nimittäin hyvää pääkaupungin väellekin ottaa vähän rennommin!

9. Taide antaa meille elämyksiä, ja me ihmiset tarvitsemme elämyksiä toteuttaaksemme ihmisyyttämme.

EUGENE TZIGANE

1. Tokiosta, kasvuikäni vietin Japanissa ja Kaliforniassa. Sielultani tunnen olevani japanilainen, mutta persoonaltani amerikkalainen. Mutta tunnen vahvaa yhteyttä Suomeen ja suomalaisiin.

2. Olen luonnostani kiinnostunut kaikesta ja uskon elämänpituiseen oppimiseen. Teini-iästä lähtien mottoni on ollut: ”Mitä enemmän tiedän, sitä enemmän tiedän mitä en tiedä.”

3. Rakastan olla luonnossa. Kalliovuorten huipuilla on erityinen paikka sydämessäni.

4. Johtaa Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertti.

5. Vietän liikaa aikaa TV:n ja YouTuben äärellä. Se on vaarallinen tie ja jos sille antaa pikkusormen, niin jää kokematta niin paljon elämää. Mutta olen silti addiktoitunut…

6. Luopuisin kaikesta maallisesta omaisuudestani. Vietin aikoinaan vuoden matkustaen maailmalla mukanani kaksi matkalaukkua, en ostanut mitään mitä en pystynyt kantamaan. Oli upeaa olla vapaa kaikista sitoumuksista.

7. Aika rakkaiden kanssa, luontoyhteyden löytäminen, eläimet sekä arjen yläpuolelle kohottava musiikkiesitys.

8. Ihmisten ystävällisyys, luonnon rauha erityisesti talvella, kun sataa lunta, sekä Kuopion kaupunginorkesterin muusikoiden into luoda jotain erityistä yhdessä.

9. Hieno musiikki, oli sitten kyse Beethovenista, Michael Jacksonista tai John Coltranesta, kohottaa meidät arjen yläpuolelle. Sen avulla opimme itsestämme ja pystymme kohtaamaan elämän vastoinkäymisiä paremmin. Sosiaalisina olentoina livekonserteilla on olennainen merkitys osana sosiaalista kanssakäymistä sekä yhteisöllisyyden tunnetta.

Kuva: Petra Tiihonen / Kuopion kaupunginorkesteri