Even Flow -muraali valmistui Savilahteen

Graafinen ja värikäs muraali maalattuna sillan seinämään.

Savilahteen on valmistunut kuopiolaisen kuvataiteilijan Veera Launosen taideteos Even Flow (Tasainen virtaus). Rytmikäs ja sävyiltään raikas muraali soljuu ilmavasti pitkin Sarastuskaaren ja Hehkukadun alikulkukäytävien välissä kaareutuvan tukimuurin pintaa. Kuopion kaupungin tilaama taideteos on osa Savilahden valaistus-, kulttuuri-, muotoilu- ja taideohjelma Valon kaavaa. Muraali saa syyskuun alussa sisarteoksen Savilahdentien alittavaan jalankulku- ja pyöräilyväylän alikulkuun, jonne Itä-Suomen yliopiston opiskelijat maalaavat Launosen suunnitteleman yhteisötaideteoksen ”Solut”.

Veera Launosen muraalin voi helposti havaita Savon ammattiopiston kampuksen sekä Sarastuskaaren pysäköintilaitoksen edustalta. Teos koostuu abstrakteista värikkäistä pinnoista sekä mustista graafisista muodoista. Teoksen visuaalisen ja sanallisen teeman taustalla on ajatus Savilahden alueen jatkuvasta muovautumisesta ja kehittymisestä sekä luonnon havainnoinnista kaupunkitilasta käsin. Valon kaavan alueellinen teema Vanhan Varikon alueella on havainto.

”Teoksen kautta käsittelen erilaisia tunnetiloja massan, materian ja värien kautta. Teosta suunnitellessa olen huomioinut myös oppilaitosympäristön nuoret ja toivon, että teoksen edessä voisi hengailla, syödä eväitä tai vaikka pitää oppitunnin”, Launonen kertoo.

Teoksen toteuttamisessa Veera Launosen assistenttina toimi Satakunnan ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelija ja tänä vuonna Pielaveden kylätaiteilijaksi valittu Maiju Ruuskanen.

Iloa tunneliin -taidetempaus to 7.9.

Veera Launonen toimii myös ohjaavana taiteilijana Savilahdessa 7.9. klo 12–18 järjestettävässä Iloa tunneliin -taidetempauksessa, jossa Itä-Suomen yliopiston opiskelijat maalaavat Launosen suunnitteleman yhteisötaideteoksen ”Solut” Snellmanialta Tietoteknialle johtavaan jalankulku- ja pyöräilyväylän alikulkuun. Tapahtuman vuoksi alikulku voi olla osittain suljettuna 6.–8.9. aikana. Kaupunkilaisia kehotetaan varovaisuuteen liikkuessaan alikulun läheisyydessä rajoitettuna aikana.

Yhteisötaideteoksen tarkoituksena on korostaa yhteistyön ja ryhmässä toimimisen luomaa iloa ja toimia muistutuksena tuleville opiskelijoille, tieteentekijöille ja kaupunkilaisille siitä, mitä yhteistyöllä voidaan saavuttaa.

Tapahtuma on toteutettu yhteistyössä Savilahden Valon kaavan, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) sekä Itä-Suomen yliopiston (UEF) kanssa. Lisätietoa tapahtumasta Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan sivuilta.

Veera Launonen (s. 1989) on kuopiolainen kuvataiteilija, joka on suorittanut taideopintonsa Saimaan Ammattikorkeakoulussa ja Bratislavan taideakatemiassa. Hän on esittänyt teoksiaan useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, screeningeissä, sekä festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on mm. Kuopion taidemuseon, Yle Arkiston, sekä Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin kokoelmissa.

Lisätietoja:

Frei Zimmer Oy / Heini Orell, Valon kaavan koordinointi, 044 971 5158, heini.orell@freizimmer.fi

Kuopion kaupunki / kehitysasiantuntija Eeva Lehtomäki, 044 718 2026, eeva.lehtomaki@kuopio.fi

Savilahden Valon kaava – alueen luova yhtälö on aluekehityshanketta ohjaava kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valon tematiikka välittyy paitsi taiteessa myös alueen nimistössä, muotoilussa, valaistuksessa ja luonnonvalon hyödyntämisessä. Kuopion Savilahti-projekti noudattaa prosenttiperiaatetta eli määrätty osuus kiinteistöjen uudis- ja saneerausrakentamisen kustannuksista kohdistetaan julkisen taiteen toteutuksiin.

Valon kaava