Taidetta matkalaukussa maailmalta – Taidemuseon uusi Pluriverse-näyttely avautuu 16.9.

Kuva: Sanusi Taiwo, Yellow Busses, 2019.

Kuopion taidemuseoon 16.9.2023 avattava Pluriverse-näyttely esittelee ulkoeurooppalaista taidetta kaikessa kirjossaan. Yksityisen taidekeräilijän kokoelmasta kuratoitu näyttely on täynnä väriä, elämää sekä toisenlaisen katsomisen ajatuksia.

Länsimaista taidetta ja taidemuseoita pidetään hyvän taiteen linnakkeina ja eurooppalainen kulttuuri on kautta historian vaikuttanut muun maailman kulttuuriin. Pluriverse-näyttelyn taiteilijat asuvat ympäri maailmaa, hyvin erilaisissa olosuhteissa.

Näyttelyn teokset ovat käyneet läpi monta valikointia: Taiteilijan, keräilijän ja lopulta taidemuseon. Jonkun katse valitsee aina, mistä pitää, kuvailee Kuopion taidemuseon johtaja Anna Vilkuna.

Pluriverse-näyttely on koottu taidekeräilijä Antti Mykkäsen kokoelmasta. Näyttelyssä on teoksia yli 80 maasta ja mukana on runsas 120 taiteilijaa. Kokoelma sai alkunsa peruuntuneesta purjehdusmatkasta vuonna 2015, joka muuttui samoiluksi Etelä- Amerikan gallerioissa ja taidekaupoissa. Sen jälkeen hän on jatkanut tarkasti suunnittelemaansa taidematkailua yli 150 maahan. Matkalaukku on määrittänyt Mykkäsen teoshankintojen kokoa, sillä maalaukset on täytynyt saada kuljetettua matkoilta itse kotiin.

Taide on vetänyt Pielavedeltä lähtöisin olevaa Mykkästä puoleensa alitajuisesti. Hän kertoo pysähtyneensä kaduilla gallerioiden ja värikkäiden maalausten kohdalle. Pysähdykset johtivat taidekauppoihin ja matkailu yhdistyi siihen luontaisesti.

Mykkänen on keskittynyt keräämään ei-Eurooppalaista kuvataidetta. Hänen kokoelmaansa määrittää vahvasti taiteilijoiden kohtaaminen. Maailman eri kolkista gallerioiden, taideoppilaitosten ja taiteilijoiden etsiminen on tuonut Mykkäsen tielle arvokkaita keskusteluja ja oman länsimaisen aseman syvällisemmän tiedostamisen.

Jokaisen maan tarinaa, monimuotoisuutta ja tämän hetken tilaa on nähtävissä taiteessa, jota siellä tehdään, Mykkänen summaa.

Toisaalta taiteen tekemisen tarve on yllättänyt Mykkäsen. Hänen mukaansa taide puskee esiin niissäkin paikoissa, joissa hän ei ole osannut sitä odottaa.

Materiaalit ja taiteen tekemisen palo on olemassa niin sota-alueilla kuin perustarpeiden puutosten alla erittäin köyhissä maissa. Tarvikkeet tekemiseen löytyvät tuolloin luonnosta ja kierrätysmateriaaleista.

Kuvataiteen kieli ei katso maiden tai kielialueiden rajoja. Mykkäsen mukaan maalausta katsoessa riittää, että näkee ja tuntee. Taidehankinnoissa Mykkästä on ohjannut intuitio – aivan kuten se ohjasi häntä nuorempana pysähtymään gallerioiden eteen. Teoksia katsellessaan hän tietää hyvin nopeasti, mihin tarttuu ja päätös hankinnasta tapahtuu sekunneissa.

Pluriverse – ulkoeurooppalaista taidetta
16.9.28.11.2023
Kuopion taidemuseo
Kauppakatu 35, Kuopio
https://kuopiontaidemuseo.fi/