Kulttuurilaitokset piirtävät kuvaa Juho Rissasesta

Juho Rissanen ateljeessaan / Museovirasto
Juho Rissanen ateljeessaan. Museovirasto / Historian kuvakokoelma

Kuopiolaislähtöisen taidemaalari Juho Rissasen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Museot ja kaupunginteatteri käsittelevät juhlavuotta Kuopiossa.

Kuopion korttelimuseon ja taidemuseon näyttelyissä käydään läpi kaikki taidemaalari Juho Rissasen elämänvaiheet ja asuinpaikat. Kuopion kaupunginteatterin fiktiivisessä näytelmässä puolestaan taiteilijan elämästä kuvataan ajanjakso, jolloin hän maalasi Nilsiän kirkon alttaritaulua. Näyttelyt ja teatteriesitys ovat itsenäisiä kokonaisuuksia mutta tukevat toisiaan.

Korttelimuseo kuvaa Rissasen elämänvaiheita

Korttelimuseon Juho Rissanen meillä ja maailmalla -näyttely käsittelee taiteilijan lapsuutta ja nuoruutta. Näyttely luo kuvaa 1800-luvun lopun Kuopiosta ja toisaalta se myös kertoo Juho Rissaselle merkityksellisistä paikoista ja kuvaa lapsuuden sattumuksia, tapahtumia ja kommelluksia Kuopiossa.

– 1800-luvun lopun valokuvien lisäksi merkittävä osa näyttelyä on eksoottisten esineiden kokoelma, jonka Juho Rissanen lahjoitti Kuopion museolle. Esineitä hän sai ystäviltään, löysi kadulta tai osti varta vasten museota varten. Niitä on ympäri maailmaa muun muassa Afrikasta, Indokiinasta, Kiinasta, Japanista, Intiasta ja Euroopasta. Näistä näyttelyssä on esillä valittuja paloja, kertoo intendentti Heta Pekkarinen Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta.

Lahjoitukset hän teki omien sanojensa mukaan rakkaudesta syntymäkaupunkiaan kohtaan.

Juho Rissanen meillä ja maailmalla -näyttely on avoinna Kuopion korttelimuseolla 13.10.202314.4.2024.

Taidemuseolla taiteilijan persoona nousee esiin

Kuopion taidemuseo jatkaa siitä aikakaudesta mihin korttelimuseon näyttely päättyy. Rissasesta pyritään tuomaan taiteilijan iloinen, savolainen ja sinnikäs persoona esiin. Mukana on myös paljon hänelle kuuluneita taiteilijatarvikkeita ja kirjoja, sekä hänen kirjoittamiaan kirjeitä.

– Taidemuseolla katsoja pääsee maalausten lisäksi tutustumaan taiteilijan persoonaan. Pyrimme tuomaan Rissasen oman äänen teosten takana esille, taidemuseon intendentti Marja Louni sanoo.

Museot, Kuopion kaupunginteatteri ja kaupunginkirjasto tarjoavat eri ikäisille runsaasti pedagogista ohjelmaa Juho Rissaseen liittyen ja erilaisia tapahtumia on suunnitteilla. Pedagogiikasta vastaa taidekasvattaja Tiina Kekäläinen.

Juho Rissanen – Kuvauksen vilkkaus -näyttely on avoinna Kuopion Taide­museolla 29.9.2023–7.4.2024.

Näytelmässä Rissasen ihmissuhteet käsittelyssä

Rissasen elämästä kertova näytelmä ei ole kronologinen henkilökuva, vaan keskittyy ajanjaksoon Nilsiässä. Ohjaaja Taava Hakalan mukaan näytelmässä nousee kiinnostavasti esiin se, miten Rissanen on kansanmies mutta kuitenkin kosmopoliitti.

– Rissanen oli kuuluisa teostensa voimakkaasta viivasta, jolla hän kuvasi vahvaa kansaa. Olen pyrkinyt tuomaan sen esiin myös näytelmän estetiikassa, Hakala kuvailee näytelmää.

Näytelmässä käydään takautumien kautta maailmalla, mutta paljon käsitellään myös Rissasen kokemaa isänsä menettämisen traumaa. Luvassa on myös kolmiodraama Rissasen ihastuttua samaan aikaan kahteen naiseen.

Näytelmä kantaa nimeä Maalari – Juho Rissanen, sen kantaesitys on Kuopion kaupunginteatterilla 28.10.2023. Näytelmän on käsikirjoittanut Antti Heikkinen.

Yhteistyötä taidelaitosten kesken

Hakala kiittelee taidelaitosten yhteistyötä, museoilta saatu materiaali on piirtänyt hänelle kuvaa hauskasta veijarista, jollainen Rissanen oli. Se on auttanut henkilökuvan luomisessa. Vastavuoroisesti pääosan esittäjän, Ilkka Pentin, on tarkoitus vierailla Juho Rissaseksi pukeutuneena museoiden tapahtumissa.

– Toivon, että saamme yhteistyössä nostettua Rissasta meidän ja maailman tietoisuuteen tärkeänä taidemaalarina, Hakala summaa.

Teksti: Minna Akiola