Kunnallisneuvos Leila Savolainen kukitettiin valtuuston kokouksessa

Syksyn ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokous 18.9. alkoi arvokkaissa merkeissä, kun kaupunginvaltuutettu, pakolaisterveydenhoitaja Leila Savolainen sai kukkatervehdyksen kunnallisneuvoksen arvonimen johdosta.

Presidentti Sauli Niinistön myöntämän kunnallisneuvoksen arvonimen Leila Savolainen sai alkukesästä ja Savolaisen arvonimijuhlia vietettiin Kuopion kaupungintalolla 19. kesäkuuta.

Lausunnon arvonimiasiaan antoivat Kuopion kaupunki ja kaupungin pyynnöstä Savon ammattiopisto, Kuopio Tanssii ja Soi, Pohjois-Savon Osuuspankki, PeeÄssä, Maakuntaliitto, Maahanmuuttovirasto, Suomen Teatteriliitto sekä Kuopion keskustan kunnallisjärjestö. Kaikki ovat tahoja, joissa Savolainen on vaikuttanut pitkän työuransa aikana.

– Elämässä on kerran elämässä hetkiä, tämä oli minulle sellainen, kertoo Leila Savolainen. Kun sain tietää presidentti Niinistön minulle myöntämästä arvonimestä, tuli nöyrä, mutta myös onnellinen olo. Ja ehkä epätyypilliseen suomalaiseen tyyliin tuli myös tunne, että oikeasti olen tämän ansainnut. Minulle oli erityisen tärkeää, kun kunnianosoituksessa on huomioitu sekä työni pakolaisterveydenhoitajana, että vuonna 1997 alkanut Kuopion kaupunginvaltuutetun pestini. Ja minulla on tunne, että tällä kunnioitettiin myös meidän kaikkien valtuutettujen työtä.

Nykyisin Pohjois-Savon hyvinvointialueella työskentelevä Leila Savolainen aloitti pakolaisterveydenhoitajana 30 vuotta sitten. Työ on vienyt Leila Savolaisen myös maailmalle pakolaisleireille ja kriisialueille kiintiöpakolaisten valintamatkoille.

– Maahanmuuttovirasto otti minuun yhteyttä vuonna 2013 ja pyysi mukaan Iraniin. Vuosien saatossa olen käynyt myös Libanonissa, Turkissa, Egyptissä, Sambiassa, Nigerissä ja viime vuonna uudelleen Iranissa kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Matkoihin valmistaudutaan huolellisesti tutustumalla etukäteen haastateltavien asiakirjoihin ja perillä tehdään moniammatillisessa työryhmässä pitkää päivää. Haastattelutilanteessa on aina mukana SUPOn ja Maahanmuuttoviraston tai ELYn edustaja, Savolaisen toimiessa kotoutumisasiantuntijana.

– Tilanne kohdemaassa saattaa muuttua yllättäen, tarvitaan joustavuutta, huumorintajua ja pelätä ei voi. On ollut myös tärkeää tavata terveydenhuollon edustajia ja nähdä, miten arvokasta työtä he tekevät olemattomilla tarvikkeilla erittäin vaatimattomissa olosuhteissa. Ulkomaankomennukset ovat auttaneet ymmärtämään potilaitteni matkaa sieltä jostakin Suomeen ja antaneet eväitä yhä enemmän heidän kotoutumisensa tukemiseen.

Kuopion kaupunginvaltuustossa Savolainen on ollut vuodesta 1997 lähtien. Savolainen on myös toiminut kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, kaupunginhallituksen ensimmäisenä ja toisena varapuheenjohtajana sekä hallituksen jäsenenä. Tällä hetkellä Savolainen on Kuopion kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja.

Kuopion kaupunginvaltuusto onnitteli Leila Savolaista kunnallisneuvoksen arvonimen johdosta valtuuston kokouksessa 18.9.2023.