Kuopion Vilimit -elokuvafestivaalin tämän vuoden teemana on liike

Perinteikäs Kuopion Vilimit -elokuvafestivaali järjestetään Kino Kuvakukossa tänä syksynä jo 36. kerran 28.9.-1.10.2023. Tämän vuoden teemana tapahtumassa on liike. Valtaosin kulttiklassikoista koostuvaa ohjelmistoa yhdistää rinnatusten kolme taikasanaa: tanssi, martial arts (kamppailulajit) sekä sirkus. Luvassa on mitä taidokkain kehokuvallinen maraton: tanssin taikaa, seikkailullista säpinää, kamppailulajeja, sirkustemppuja ja sydänten muljahduksia.

Vilimeillä on varaa mistä valita. Katsojat voivat ottaa pari sopivaa leffaspurttia – tai antaa katseen juosta koko maraton. Liike-teemaisten elokuvien valinta on liikkunut liki 100 vuoden ikähaitarilla. Ohjelmiston vanhin elokuva on vuodelta 1926. Se on A Page of Madness, avajaiselokuva LIVE-säestyksellä. Ihmismielen liikkeiden syvyyksiin sukeltavan japanilaisklassikon säestää nouseva tähti Sampo Wiik.

Uusin leffa on odotettu Spede (2023), elokuva viihdejätti Pertti Pasasesta. Spede esitetään ”Vilimit varaslähtö”-leffana, keskiviikkona 27.9., klo 17.30 Kino Kuvakukossa. Esityksen alussa pidetään “Sana on vapaa” -hetki, jossa ihmiset ovat tervetulleita jakamaan aikalaismuistoja Kuopiossa varttuneesta Pertti ”Spede” Pasasesta.

Tanssia valkokankaalle

Liike-Vilimit ohjelmistossa painottuu 1970- ja 1980-lukujen moninainen citykulttuurinen syke. Tuolloin syntyi nuorisovetoisessa populaarikulttuurissa paljon uutta. 1970-luvulla musiikillisten muoti-ilmiöiden kärkeen kurvaili globaaliksi äitynyt disco. Koreografioita, elekieltä, tanssikursseja ja -kisoja, disco-elokuvia sekä tietenkin erityisen tanssittavia supermega-hittejä. Monien ala- ja vastakulttuurien kansainvälinen noste tapahtui myös musiikin, tanssin ja elokuvien välityksellä. Discokuumeen starttimoottorina toimii John Travoltan tähdittämä Saturday Night Fever – Lauantai-illan huumaa (1977). Klassikkosateessa tarvitaan toki myös leffa jossa hiuslakkaa ei säästellä – se on Hairspray (1988)!

Aina löytyy ideaa tanssia myös kaduilla. Vilimien ohjelmistossa on myös Beat Street (1984), hip hopin alkuaikoja valottava ”must see”-leffa.  Katu-uskottavuuden tasalle suurkaupungin viemäriverkostoja pitkin pomppaa myös Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (1990) – leffa joka synnytti kansainvälisen, yhä ja jo kolmannessa ikäpolvessa jylläävän teinimutantti-ilmiön.

Tarjolla on myös hurjempia otteita

Jos tulee mieli nähdä myös hieman hurjempia otteita, niin mukana on pari erityistä, itämaiseen kamppailulajeihin liittyvää klassikkoa, kuten Fist of Fury (1972), yksi näyttelijä Bruce Leen suosituimmista kungfu-elokuvista, sekä Jean-Claude Van Dammen lopullinen läpimurtoelokuva, Bloodsport (1988).

Kirsikkana jo melkein kaiken nähneiden kakussa on poliittis-surrealistinen, mm. burleskista ja akrobatian kuvastosta häpeämättömän luovasti ammentava, konflikteja laukova Santa Sangre. Kyseessä on hurjia näkyjä valkokankaalle mestaroineen Alejandro Jodorowskyn kulttiteos vuodelta 1989. Santa Sangressa on edelleen skandaalinkäryistä ruutia, vaikka muille jakaa. (ennakkoesitys, K18, tulossa Suomen levitykseen v.2024)

Valikoitujen elokuvaesitysten alussa kuullaan kuopiolaisten tanssi- ja kamppailulajien aktiiviharrastajien ja ammattilaisten puheenvuoroja, jotka johdattelevat mielenkiintoisesti kunkin elokuvan maailmaan.

Liike-Vilimien ohjelmistoon, esitysaikoihin ja lippuinfoon pääset tutustumaan tarkemmin tapahtuman verkkosivuilta: www.vilimit.fi