Kuopiossa valmistaudutaan jo suunnistuksen WOC2025-kisoihin

Kuopiossa järjestetään kahden vuoden kuluttua suunnistuksen maastomatkojen MM-kisat. Jo sitä ennen juostaan vuoden päästä World Cupin finaali 26.-29.9.2024. Kisajärjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa ja suunnistajat odottavat kotikisoja innolla.

Kuopiolaiset Joonas Ahola ja Ida Haapala ovat molemmat asettaneet tähtäimekseen pääsyn kisoihin. He lähtevät kuitenkin tavoittelemaan paikkaa joukkueesta hieman eri lähtökohdista.

–Viime aikoina on terveyshuolien vuoksi pitänyt harjoitella hiukan rajoitinta vastaan. Mutta aallonpohja on käyty, ja nyt rakennetaan uutta nousua, kertoo Ahola, joka on parhaimmillaan hätyytellyt MC-kisoissa kärkeä.

–Minä taas olen vasta toista vuotta pääsarjassa, ja kun suunnistuksessa suoritusvarmuus ja yleinen taso muutenkin alkavat olla parhaimmillaan hiukan myöhemmällä iällä, niin menestystoiveiden kannalta kisat tulevat hyvään aikaan, Haapala täydentää.

Kotimetsäetua hakemassa

Kun kisat käydään Kuopiossa, on suomalaisilla luonnollisesti pieni kotikenttäetu. Kuopiossa metsänpohja on fyysisesti raskaampi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

–Ratojen maastotyyppi on sellainen, jota ei oikeastaan muualta löydy. Siellä on kangasmaastoa, varsinaissuomalaistyyppistä avokalliota ja Kainuun korpea. Ja löytyy myös vielä ”Hämeen hidasta” ja pohjoiskarjalaista vaaramaastoa, kertoo kisojen pääsihteeri Sakari Hyvönen.

Ahola ja Haapala muistuttavat kuitenkin, että huipputasolla kilpailijat ovat tottuneet juoksemaan kaikenlaisissa maastoissa.
–Pientä varmuutta siitä voi saada omaan tekemiseen, kun on juossut tällaisessa maastossa pienen ikänsä, he toteavat.

Kannustuksen voimalla

Tuttua maastoa enemmän suunnistajien suoritukseen vaikuttaa kotiyleisö, jota odotetaan paikalle runsaasti.

–Toiveissa on, että saataisiin samanlainen huuma kuin edellisissä kotikisoissa Vuokatissa. Silloin paikalle tuli noin 15 000 katsojaa, Hyvönen kertoo.

–Kotiyleisö tuo virtaa tekemiseen. Vaikka itse suoritus tehdään yksin metsässä, niin loppulenkki tai kisakeskuksen läpi kierto tehdään yleisön edessä, ja kyllähän se siivittää, Haapala painottaa.

–Ja vaikka kotikisat tuovat myös hiukan menestyspaineita, niin enemmän kilpailu kotiyleisön edessä on positiivinen mahdollisuus, Ahola lisää.

Tule mukaan rakentamaan kisahuumaa

Vaikka kisoihin on vielä pari vuotta aikaa, kuluu se nopeasti, kun jo tänä syksynä olivat esikisat ja ensi vuonna maailmancup.

–Esikisat ja World Cup on välisteppejä, joilla organisaatio hiotaan kisakuntoon porras kerrallaan kohti MM-kisoja. Kuopiossa on kuitenkin järjestetty Jukolan viesti kahdesti, eli kokemusta isoista kisoista on, Hyvönen kertoo.

Kuten aina, suurtapahtumissa on tarvetta myös talkoolaisille.

– Kuopion Suunnistajien tai MM-kisojen omilta sivuilta löytyy tietoa. Ja aina voi nykäistä seuralaisia hihasta ja kysyä, miten voi auttaa. Tekemistä kyllä riittää, Hyvönen päättää.

Teksti: Mikko Jaakkola, KMG Turku