Parin vuosikymmenen ajan hautunut taideprojekti lähestyy maaliaan Bellanrannassa

Pekka Jylhä (vas.) ja Raimo Sonninen odottavat innolla Bellanrannan taidepuiston valmistumista. Taustalla näkyvät uudet luksussviitit, joista avautuu maisema Kallavedelle. Kuva: Vicente Serra

Kuvanveistäjä Pekka Jylhällä riittää myhäiltävää, kun hän seuraa Kuopion Bellanrantaan rakenteilla olevan Joutsen-teoksensa valmistelujen etenemistä.   

Joulukuussa Kallaveden rannalle avattavan Bella Lake Resortin luksussviittien yhteyteen valmistuvan taidepuiston huomattavin osa on kuuden metrin pääkorkeuteen ulottuva teräksinen Joutsen-veistos, joka “uiskentelee” kahdeksan metriä halkaisijaltaan olevassa vesialtaassa. Teokseen kuuluu myös suurimman joutsenen vieressä sijaitseva viiden pylvään jono, jossa jokaisen pylvään päällä komeilee pienempi joutsen. Joutsenten siipien asennot on suunniteltu niin, että se luo mielikuvan lentoon lähtevästä joutsenesta. Mielikuvaa tullaan tehostamaan pylväisiin asennettujen valojen avulla, jotka on tarkoitus ohjelmoida vuorotellen vaihtuviksi.  

–  Tulee näyttämään todella kivalta pimeän aikaan se joutsenten jatkuva liike, Jylhä ennakoi innostuneena. 

Pienempiin joutseniin ohjelmoidaan vuorotellen vaihtuvat valaistukset. Kuva: Vicente Serra

Joutsenten ja vesialtaan lisäksi teoksen kokonaisuuteen liittyvät olennaisesti myös alueen muodot ja vielä istutusta odottavat kasvit, puut ja pensaat. Taiteilijalla on sormensa vahvasti pelissä myös näiden suunnittelussa. Hän itse käyttää alueesta termiä “rakkauden puisto”. 

–  Tästä tulee hyvin kokonaisvaltainen teos ja ympäristö. Viimeinen ja hirveän tärkeä osa on hakea kasveille, pensaille ja puille oikeat paikat niin, että ne tukevat kokonaisuutta, ja toisaalta häivyttävät myös alueen tehdashalleja pois maisemasta. Rantaviivan kaunis pyöreä muoto sopii myös hyvin tähän kokonaisuuteen. Lopputulosta on vielä ehkä vaikea hahmottaa, kun täällä on nyt vain hiekkaa ja soraa, mutta keväällä maisema sitten jo vihertää, 68-vuotias taiteilija selostaa. 

Idea syntyi jo vuosituhannen alussa 

Mies taideprojektin taustalla on Bella-Veneet Oy:n perustaja ja Bellanrannan maa-alueiden omistaja Raimo Sonninen. Sonninen kertoo ensimmäisen idean joutsenaiheisesta teoksesta syntyneen jo 2000-luvun alussa ja alusta asti oli selvää, että hän haluaa taiteilijaksi juuri Pekka Jylhän. Sonnisen huomion herätti tuolloin niin ikään Jylhän veistämä kultainen kaurispatsas (Ilmestys, 2000) Kuopion ja Siilinjärven välisen moottoritien varrella. 

Pekka Jylhän (vas.) ja Raimo Sonnisen mukaan taideprojekti on ollut tiivistä tiimityötä. Kuva: Vicente Serra

Monien sattumusten summana Joutsen-taideteos on viivästynyt, mutta muhinut sekä Jylhän että Sonnisen ajatuksissa vuosien varrella. Alkuperäinen idea kultaisesta joutsenesta on matkan varrella vaihtunut teräksiseksi, mutta nyt yli 20 vuoden odotus teoksesta alkaa lähestyä loppusuoraansa Kuopion Bellanrannassa.  

– Läpinäkyvyys ja keveys on oleellinen asia noin isossa teoksessa. Pronssisesta teoksesta olisi tullut liian raskas, Jylhä taustoittaa. 

– Herkällä korvalla on kuunneltu Pekan toiveita ympäristön suhteen ja varmaan 99 prosenttia näistä pystytään myös toteuttamaan, Sonninen hymähtää. 

Sonninen uskoo, että Kuopion ja Bellanrannan alueen vetovoima kasvaa uusien investointien avulla. Uuden Bella Lake Resortin vetonaulana on upean taidepuiston lisäksi 18 luksussviittiä, joiden ikkunoista avautuu maisemat suoraan Kallavedelle päin.  

– Iso joukko ihmisiä on ollut tekemässä ja suunnittelemassa tätä kokonaisuutta. Tämä on ollut hyvin hedelmällistä ryhmätyötä. Sitten kun tämä on valmis, niin luulen, että tästä tulee hyvin kansainvälinen paikka, Sonninen arvelee. 

Suurimman joutsenen pään korkeus yltää kuuden metrin korkeuteen. Kuva: Vicente Serra