Sadat kuopiolaiset osallistuivat haitallisen vieraslajin hävitykseen – mobiilipeli palkitsi euroilla

Jättipalsamia irroitetaan maasta, ja varret ovat henkilön kädessä.

Kuopiolaiset tienasivat kesä-elokuun aikana rahaa paikantamalla ja torjumalla haitallista vieraslajia jättipalsamia Crowdsorsa-mobiilipelin avulla. Ensimmäistä kertaa toteutettuun tempaukseen lähti mukaan satoja osallistujia.

Kuopion joukkoistetussa jättipalsamikartoituksessa kuntalaiset saivat euron palkkion jokaisesta Crowdsorsa-mobiilipelin kartalle merkitsemästään uudesta jättipalsamihavainnosta. Pelaajat onnistuivat löytämään kesän aikana lähes 800 esiintymää.

Lisää rahaa pelaajat pääsivät tienaamaan torjumalla jättipalsamiesiintymiä. Torjuntatehtävän palkkiot perustuivat kitkettävän esiintymän pinta-alaan ja tiheyteen, isompien esiintymien ollessa jopa kymmenien eurojen arvoisia. Lähes 10 000 neliömetriä jättipalsamia kitkettiin alkusyksystä vielä toiseen kertaan, jotta niiden esiintymät saataisiin torjuttua mahdollisimman tehokkaasti.

– Kuten muissakin uuden vieraslajikonseptimme pilottikaupungeissa, yllätti myös kuopiolaisten aktiivisuus meidät todella positiivisesti. Kuopion jättipalsameja innostui kartoittamaan jopa 273 kuntalaista, ja kitkemässäkin heitä oli 128. Tehokkaimmat osallistujat tienasivat tehtävässä useampia satasia, ja osa heistä näytti lähteneen myös muihin lähikuntiin pelaamaan, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

– Crowdsorsan konsepti mahdollisti kuntalaisten osallistamisen jättipalsamin torjuntaan paljon laajemmassa mittakaavassa kuin mitä aikaisemmin on ollut mahdollista. Tällä tavoin jättipalsamia saatiin kartoitettua ja torjuttua kuntalaisten toimesta eripuolilta kaupunkialuetta. Kiitämme kaikkia jättipalsamin kartoitukseen ja torjuntaan osallistuneita hyvästä työstä, toteaa Kuopion kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelija Anniina Le Tortorec.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjuttiin tänä vuonna samalla menetelmällä jopa 16 kaupungissa ympäri Suomea. Kyseessä oli ensimmäinen kerta maailmassa, kun vieraslajiongelmaa ratkaistiin mobiilipelillä joukkoistamisen keinoin.

Kuvassa lukumääriä Kuopion jättipalsamitorjunnasta mobiilipelin avulla kesällä 2023. Kuva: Crowdsorsa

Lisätietoja:
Anniina Le Tortorec, ympäristönsuojelusuunnittelija, Kuopion kaupunki, 044 718 2143, anniina.letortorec(at)kuopio.fi
Toni Paju, toimitusjohtaja, Crowdsorsa, 050 322 6263, toni.paju(at)crowdsorsa.com