Pyyteetöntä hyvää

Keväällä 2022 Liikkuvan Kuopion somekanavaan tuli viesti: ”Hei! Tuolle muun muassa puiden pilkkoja Savolaisen Martille pitäisi kyllä joku huomionosoitus kaupungin osoittaa. Hän on vuosia tehnyt pyyteettömästi hyvää kuopiolaisille. Harvassa on tuollaisia kaupunkilaisia!”

Varsin nopeasti selvisi, että monet ovat saaneet nauttia kuopiolaisen Martti Savolaisen pyyteettömästä hyväntekemisestä – osa tietämättään. Hän todella muun muassa pilkkoo kaupungin laavuilla klapeja kaikkien käyttöön. Lisäksi Savolainen siivoaa Leväsen lammen rantoja ja on tampannut talvella maastoon kävelyreittejä omatekoisilla välineillään. Eikä tuossa vielä suinkaan ole kaikki. Savolainen työskentele myös urheiluseuroissa järjestyksenvalvojana ja kyyditsee osallistujia seurakunnan kerhoon Poukaman leirikeskukseen.

Itsestään meteliä pitämättä hän kannustaa muitakin yhteisen hyvän tekoihin.

Mikä saa sinut pilkkomaan puita laavuilla?
– En tykkää käydä kuntosalilla. Puiden pilkkominen tekee hyvää kropalle. Kyllä ihmiset kysyvät, että ihanko vapaaehtoisesti tätä teet. Kyllä teen, hyödynhän tästä itsekin!”, Savolainen kertoo nauraen.

– Viime vuonna ennen pääsiäistä oli hyvät olosuhteet jäällä kulkea mistä tahansa. Kävelin kolme kilometriä satamasta Telkon saarelle. Tein muutaman tunnin klapeja ja kävelin takaisin.

Myös Vuorilammen ja Laivonsaaren nuotiopaikoilla kävijät saattavat löytää Savolaisen valmiiksi pilkkomat klapit.

Miten kannustaisit muita talkootyöhön?
– Talkootyö on sosiaalista yhteistyötä monien ihmisten kanssa. Kannattaa kysyä ensiksi urheiluseuroista. Seurat tarvitsevat talkoolaisia monenlaisiin tehtäviin.

Minkälaiseen liikkumiseen kannustaisit kuopiolaisia?
– Kesällä maastossa ja poluilla liikkuminen tekee monipuolisesti hyvää kropalle ja mielelle. Opetelkaa suunnistamaan! Se on hyvä harrastus. Talvella sitten hiihtämään.

Talkootöiden ja suunnistuksen lisäksi Savolainen ehtii harrastaa keilailua, valokuvausta ja runojen kirjoittelua. Ehtiipä hän vielä järjestää kaikille avoimia teatteri- ja tutustumismatkoja ympäri Suomen.

– Teen vapaaehtoistyötä silloin, kun se sopii minulle. Omaishoitajat tekevät työtä 24/7, eikä heillä ole paljon vapaata. Heitä minä arvostan ja toivon heidän saavan tarvitsemansa tuen.

Kahvihetki Savolaisen kanssa vakuutti, että hyvät puheet hänestä pitivät todella paikkansa. Kiitokseksi Kuopion kaupungin metsänhoitaja Heikki Soininen antoi Martti Savolaiselle käsin veistetyn visakoivuisen kuksan. Savolaisen asennetta yhteiseen hyvään kuvastaa vielä sekin, että hänellä oli jo idea muidenkin kaupunkilaisten talkoolaisten kiittämiseksi. Laitamme idean korvan taakse.

Teksti & kuvat: Kristiina Kuisma