Katupölypitoisuudet ajoittain koholla

Viimepäivinä Pohjois-Savossa katupölypitoisuudet ovat olleet ajoittain koholla. Syynä tähän on ollut osin säätila eli pakkanen ja melko tyyni sää ja toisaalta se, että autoissa on enenevässä määrin käytössä jo nastarenkaat, jotka nostavat katu- ja tiepinnoilta pölyä ilmaan. Kun samaan aikaan teillä ja kaduilla ei ole ollut juurikaan lunta, joka sitoisi ilmaan kohoavaa pölyä, ovat katupölypitoisuudet nousseet ajoittain korkeiksi.

Kohonneita hengitettävän hiukkaspitoisuuksia on mitattu viime viikon lopulla ja kuluvan viikon alussa Kuopiossa sekä vilkkaimpien katujen että moottoritien ympäristössä ja myös Siilinjärven keskustassa ja Varkaudessa. Pölyisimpiä päiviä ovat olleet keskiviikko 25.10. sekä sunnuntai 29.10. ja maanantai 30.10. Pölypitoisuudet ovat olleet korkeimmillaan aamun ja loppuiltapäivän työmatkaliikenteen aikana.

Katupölypitoisuuksien kuitenkin odotetaan alenevan kuluvan päivä aikana, kun etelästä on leviämässä lumisadealue. Vielä tänä aamuna ilmanlaatu on ollut Kuopiossa ja Siilinjärvellä välttävä ja Varkaudessa tyydyttävä.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla https://aqverkkokuopio.net ja Ilmatieteenlaitoksen sivuilla.

Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, jotka ovat ladattavissa Android -käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.