Kaupunginhallituksen kokouksessa 30.10.2023 käsitellyt talousarvioesityksen 2024 muutosehdotukset

Kuopion kaupungintalo kesäisessä maisemassa

Kuopion kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 30.10.2023 kaupunginjohtajan talousarvioesitystä 2024. Kokouksessa tehtiin seuraavat muutosehdotukset.

Yksimielisesti tehdyt muutokset:

Kustannusneutraalit muutokset

Elinvoima- ja konsernipalvelut

Tekstilisäys kohtaan Henkilöstösuunnittelu: Kaupungin hankintaosaamista sekä strategista hankintajohtamista kehitetään ja hankintaorganisaatiota vahvistetaan hankintapäällikön rekrytoinnilla. Määrärahaesitys: +85.000 €. 

Muutos on kaupungin kokonaistalouden kannalta neutraali. Uuden henkilön palkkaamisen aiheuttama määrärahalisäys katetaan vähentämällä jokaiselta palvelualueelta ja Tilapalveluilta 17.000 euroa käyttötalouden hankintamenoista.

Yleishallinto, Kaupunginhallitus

Kaupunginhallituksen käyttövarausmääräraha (30.000 euroa) nostetaan 100.000 euroon.

Määrärahaesitys: kaupunginhallituksen käyttövarausmääräraha +70.000 €.

Muutos on kaupungin kokonaistalouden kannalta neutraali. Lisäys katetaan Yleishallinnon sisällä supistamalla muita kohdentamattomia talousarviovarauksia -70.000 €. Käyttövarausmäärärahan käyttöön liittyvät periaatteet valmistellaan ja käsitellään kaupunginhallituksessa maaliskuun loppuun mennessä 2024. Määrärahaa voidaan käyttää harkinnanvaraisiin avustuksiin esimerkiksi yhteisöjen kehittämishankkeiden, yhteiskunnallisesti tärkeiden kalustohankintojen tai odottamattomien tilanteiden rahoittamiseksi.

Lisäksi tehtiin teknisluonteiset tekstimuutokset sivulle 18 ja 20.

Sivu 18: Kasvava ja elinvoimainen Kuopio kohta 2.3. ”Mittari kehitetään työllisyyspalvelu-uudistuksen yhteydessä.”

Sivu 20: Uudistuva ja yhdessä tekevä Kuopio kohta 4.3. Valtuustoon nähden sitova tavoite:
Muutos tekstiin: ”Kehitämme henkilöstön koettua työhyvinvointia…” tilalle ”Lisäämme henkilöstön…”

Talousarviota kasvattaneet muutokset

Elinvoima- ja konsernipalvelut, Markkinointi ja viestintä

Lisätään kahta henkilötyövuotta vastaava määräraha, jolla tehostetaan Kuopion kaupungin tilojen ja alueiden tapahtumamyyntiä. Tällä saavutetaan talousarviossa laskettu myyntituottojen kasvu. Tarkempi malli ja resurssien käyttö sekä mahdolliset uudet tehtävänimikkeet tuodaan erikseen kaupunginhallituksen päätettäväksi palvelualueen käyttötaloussuunnitelman yhteydessä.

Määrärahalisäys: 120.000 €.

Kaupunkiympäristön palvelualue

Tekstilisäys kohtaan Henkilöstösuunnittelu: Maaseututaajamien ja kylien tonttitarjonnan ja vetovoiman lisäämiseksi (mm. Riistavesi – Melalahti) sekä kehittämishankkeiden koordinoimiseksi rekrytoidaan kaavoittaja ja varataan määräraha asiantuntijapalveluiden ostopalveluihin aluekehittämiseen. Kaavoitusresurssin sijoittuminen kaupunkisuunnittelupalveluissa päätetään palvelualueen käyttötaloussuunnitelmassa.

Määrärahalisäys: 90.000 €.

Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue

Tuetaan asukkaiden omaehtoista toimintaa ja yleistä asukastoimintaa osallistuvan budjetoinnin toimintamallin pilotoinnilla lähiöalueilla.

Määrärahalisäys: 80.000 €

Ei yksimieliset päätökset

Kasvun ja oppimisen palvelualue

Kasvun ja oppimisen palvelualueelle lisätään toimintamenoihin oppimisen tukemiseen, jonka tarkempi käyttö määritellään käyttösuunnitelman yhteydessä.

Määrärahalisäys: 300.000 €

Käsittely:

Vihreiden ryhmä (Kaisa Kantele) esitti 1,0 miljoonaa euroa, SDP:n ryhmä (Tiina Kaartinen, kannatus Hannu Kokki) 500.000 euroa, KD:n ryhmä (Björn Cederberg) 400.000 € ja kokoomus (Allu Koskinen, kannatus Miia Eskelinen-Fingerroos) 300.000 euroa. Vihreiden ja KD:n ryhmän esityksiä ei kannatettu, joten niistä ei äänestetty.

Äänestys 1:

Puheenjohtaja ehdotti äänestettäväksi asiassa siten, että ne, jotka ovat kokoomuksen (+0,3 M€) päätösehdotuksen kannalla äänestävät JAA ja ne, jotka ovat SDP:n (+0,5 M€) muutosehdotuksen kannalla äänestävät EI. Äänestysehdotus hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 8 JAA-ääntä (Eskelinen, Markkanen, Linnanmäki, Koskinen, Eskelinen-Fingerroos, Niiranen, Peltola ja Cederberg) ja 3 EI-ääntä (Kaartinen, Kokki, Kantele).

Äänestys 2:

Puheenjohtaja ehdotti äänestettäväksi asiassa siten, että ne, jotka ovat kaupunginjohtajan päätösehdotuksen kannalla, äänestävät JAA ja ne, jotka ovat kokoomuksen muutosehdotuksen (+0,3 M€) kannalla äänestävät EI. Äänestysehdotus hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 4 JAA-ääntä Eskelinen, Markkanen, Linnanmäki, Peltola) ja 7 EI-ääntä (Koskinen, Eskelinen-Fingerroos, Niiranen, Kaartinen, Kokki, Kantele, Cederberg), joten kokoomuksen muutosesitys (300.000 euroa) hyväksyttiin.

Yleishallinto, kaupunginhallitus

Kokoomuksen muutosehdotus tekstiin s. 101: Virkkeen ”Määrärahoissa on huomioitu kaupunginhallituksen alaisen lähidemokratiajaoston kehittämisraha 90 000 euroa” jälkeen lisäys: ”Kehittämismääräraha on hyödynnettävissä asukastoiminnan kehittämiseen koko Kuopion alueella.”

Äänestys 3:

Puheenjohtaja ehdotti äänestettäväksi asiassa siten, että ne, jotka ovat kaupunginjohtajan päätösehdotuksen kannalla, äänestävät JAA ja ne, jotka ovat kokoomuksen muutosehdotuksen kannalla äänestävät EI. Äänestysehdotus hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 8 JAA-ääntä Eskelinen, Markkanen, Linnanmäki, Kaartinen, Kokki, Kantele, Peltola, Cederberg) ja 3 EI-ääntä (Koskinen, Eskelinen-Fingerroos, Niiranen), joten kaupunginjohtajan päätösehdotus hyväksyttiin.

Talousarvion käsittely etenee seuraavaksi kaupunginvaltuuston kokoukseen 13.11.2023. Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 2024 ja taloussuunnitelmasta 2024–2027 kokouksessaan 27.11.2023.

Kaupunginhallituksen 30.10.2023 kokouslista liitteineen on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2023226