Kuopion kaupungille demokratiatunnustus saavutettavuuden edistämisestä

Kuopion kaupungin puolesta palkinnon vastaanotti markkinointijohtaja Kirsi Soininen (oik.). Vieressä Lahden kaupungin edustajat palkitusta Skididialogista. Kuva: Tony Hagerlund / Kuntaliitto.

Kuopion kaupunki on saanut Avoin hallinto -hankkeen Demokratiatunnustuksen. Tunnustus myönnetään demokratiaa ja hallinnon avoimuutta edistäneille, julkisen hallinnon toimijoille tai organisaatioille. Kuopion kaupungin saama tunnustus on myönnetty saavutettavuuden edistämisestä erityisesti kaupunginvaltuuston kokousten tulkkauksessa.

Valtiovarainministeriön koordinoiman Avoin hallinto -hankkeen Demokratiatunnustuksella on tänä vuonna haluttu vahvistaa sitä, että myös yhteiskunnan hiljaisempien ääni kuuluu julkisen hallinnon päätöksenteon valmistelussa ja palvelujen kehittämisessä.

Ehdotusten arvioinnissa on kiinnitetty huomiota siihen, miten kyseinen taho on mahdollistanut erilaisten ihmisten osallisuuden. Näitä voivat olla esimerkiksi lapset, nuoret, vanhukset, eri vammaisryhmät ja eri maahanmuuttajaryhmät.

– Kuopio noudattaa voimassa olevaa saavutettavuusdirektiiviä ja viittomakielilakia laajasti ja monipuolisesti. Näin kaupunki edistää kaikkien kuntalaisten yhdenvertaisuutta saada tietoa paikallispolitiikasta kommunikointitavasta, taustasta tai kielestä riippumatta, demokratiatunnustuksen luovuttanut kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen totesi tunnustuksen luovuttamistilaisuudessa 1.11.2023.

Tunnustuksen perusteluissa todetaan lisäksi, että Kuopion kaupunki edistää saavutettavuutta tavalla, joka on innostanut myös muita kaupunkeja mukaan saavutettavuuden edistämiseen.

Kaupunki huomioi viestinnässään eri kohderyhmiä

Kaupungin viestinnän periaatteiden mukaisesti kaupungin viestintä lähtee aina vastaanottajan tarpeista, kertoo Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

– Olemme kehittäneet erityisryhmille suunnattua viestintää systemaattisesti jo useamman vuoden ajan. Kuopio otti ensimmäisenä kaupunkina koko Suomessa käyttöön valtuustojen kokousten tulkkaukset suomalaiselle viittomakielelle.  Viittomakielen tulkkausta käytetään myös kaupunginjohtajan videoilla, esimerkiksi talousarvion esittelyvideoilla ja korona-aikana toteutettujen kaupunginjohtajan ajankohtaisvideoilla. Kaupungin verkkosivuilla on puolestaan käytössä kuuntelutoiminto ja kaupungin asukaslehti Kohtaamisia luetaan äänilehdeksi.

Saavutettavuuden edistäminen on jatkuvaa kehittämistä

Kuopio haluaa strategiassaan olla hyvän elämän pääkaupunki. Hyvään elämään kuuluu kaikkien yhdenvertainen osallisuus, yhtenevät mahdollisuudet kunnan palveluihin ja niiden saavutettavuus.

Pitkäjänteinen kehittäminen sekä saavutettavuuteen kannustava lainsäädäntö kirittää parantamaan edelleen.

– Kuluvan vuoden painopisteitä ovat muun muassa selkokielen käyttäminen kaupungin viestinnässä sekä nuorten osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen. Lisäksi olemme mukana Kehitysvammaliiton Selkeästi meille -hankkeessa, jossa edistetään viestinnän ja sähköisten palveluiden kognitiivista saavutettavuutta, Soininen jatkaa.

Demokratiatunnustus myönnetään nyt kuudetta kertaa ja se jaettiin kansallisen demokratiapäivän seminaarissa Helsingissä 1.11.2023. Samassa yhteydessä palkittiin myös Lahden Skididialogit, jotka tukevat lasten ja nuorten osallisuutta rakentavan keskustelun kautta.

Valtiovarainministeriön yhteistyökumppaneita Demokratiatunnustuksen myöntämisessä ovat oikeusministeriö ja Suomen Kuntaliitto.

Valtiovarainministeriön tiedote 1.11.2023: Kuopion kaupunki ja Lahden Skididialogit palkittiin Demokratiatunnustuksella