Jyväskylä, Kuopio ja Lahti esittävät valtion ja kaupunkien yhteistä kasvuallianssia – tavoitteena varmistaa Suomen kilpailukyky

Kuva: Wille Markkanen

Kolme suurta kaupunkia ehdottavat, että valtio muodostaa niiden kanssa strategisen kasvukaupunkien allianssin. Kasvuallianssi toteuttaa hallitusohjelmaa ja vahvistaa valtion ja kaupunkien välistä avointa vuoropuhelua.

Kasvuallianssin tavoitteena olisi ratkoa Suomen kriittisimpiä elinvoimakysymyksiä ja toimia kasvavien kaupunkien kasvun kumppanina. Se varmistaisi suurten kasvukaupunkien tasavertaiset edellytykset tarjota yrityksille ja asukkaille kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö ja kasvualusta.

– Kaupungeissamme on vahvaa osaamista niin yliopisto- kuin yrityskentällä. Toki jaamme myös suurten, kasvavien kaupunkien haasteet. Valtion ja kaupunkien yhteistyössä haluamme etsiä yhdessä ratkaisuja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto summaa.

Kasvuallianssin painopisteet perustuvat kaupunkien vahvuuksiin ja yhteisesti jaettuihin kansallisiin haasteisiin. Teemoja ovat osaava työvoima, kaupunkien kilpailukyky ja kestävyys sekä kansainvälisyys ja turvallisuus.

– Osaavan työvoiman saatavuus, kansainvälistyminen, puhdas siirtymä sekä vaikkapa turvallisuus ovat asioita, joihin ratkaisut löytyvät vain tiiviissä kansallisessa yhteistyössä, Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti sanoo.

Kaupunginjohtajat ovat yhtä mieltä siitä, että suuret kasvavat kaupungit ovat oivallisia kumppaneita. Allianssi tavoittelee koko Suomen kasvun vauhdittamista.

– Jokaisella kaupungilla on omaa erityisosaamista. Tällaisessa allianssityöskentelyssä kaikki osaaminen tulee käyttöön ja yhteiseksi hyväksi. Esimerkiksi Lahti on tunnettu kestävyystyöstä ja tähtää hiilineutraaliuteen kärkijoukoissa koko maailmassa, Lahden kaupunginjohtaja Mika Mäkinen toteaa.

Kaupungit esittävät, että kasvuallianssi on pysyvä kaupunkipolitiikan instrumentti, joka kokoontuu säännöllisesti. Pääministerin, kunta- ja alueministerin ja kaupunkien lisäksi kasvuallianssiin kutsutaan edustajat myös muista kasvun ja elinvoiman näkökulmasta kriittisistä ministeriöistä. Lisäksi mukaan kutsutaan elinkeinoelämän ja korkeakoulujen edustajia.

KASVUALLIANSSIESITYS (pdf)

Lisätiedot:

Timo Koivisto                                                       
Jyväskylän kaupunginjohtaja
p. 050 336 2819                                                   

Soile Lahti
Kuopion kaupunginjohtaja
p. 044 718 2791

Mika Mäkinen
Lahden kaupunginjohtaja
p. 050 556 9815