Luola-hankkeen ajankohtaisia kuulumisia

Savilahden Luolan sisävalmistusvaihe on edennyt suunnitellussa aikataulussa. Hankkeen ainutkertaisuudesta ja erityisvaatimuksista johtuen suunnitelmia on jouduttu päivittämään ja tämä on nostanut kustannuksia. Myös osa etukäteen tunnistetuista kustannusriskeistä on toteutunut ja vaikuttanut hankkeen kokonaishintaan.

Kustannustehokkuutta hankkeen vaiheistamisella

Työmaavaiheessa oleva hanke jaettiin keväällä 2022 kahteen peräkkäiseen vaiheeseen siten, että ensimmäinen vaihe sisälsi kalliolouhinnan ja toinen vaihe varsinaisen rakentamisen kalliotilan sisällä sekä sisäänkäyntirakennuksen rakentamisen. Hankinnan pilkkomisella osiin ja työmaavaiheen jakamisella kahteen peräkkäiseen vaiheeseen pyrittiin kustannustehokkuuteen. Tavoitteena oli saavuttaa kaupunginhallituksessa 1.3.2021 hyväksytyn hankesuunnitelman mukainen investointibudjetti, 35,5 m€. Toisen vaiheen urakkakilpailutus käynnistettiin louhintavaiheen aikana, jotta hankkeen valmistuminen olisi mahdollista keväällä 2024.

Louhintatyö ennakoitua vaikeampaa

Hankkeen ensimmäinen vaihe eli louhintaurakka käynnistyi keväällä 2021 ja urakkasopimukseen oli kirjattu valmistumisajaksi 25.2.2022. Louhintatyöt myöhästyivät suunnitellusta aikataulusta jo talven 2021–2022 aikana urakoitsijasta johtuvista syistä. Syyskesällä 2021 ilmeni suunnitelmista poikkeava kallion laatu, joka keskeytti osin työmaan toiminnot ja viivästytti edelleen louhintaurakan valmistumista. Loppuvaiheen viivästys myös vaikutti hankkeen toisen vaiheen aloitukseen ja siten koko hankkeen valmistuminen siirtyi huhtikuusta kesäkuulle 2024.

Rakentamisvaiheeseen toteutusmuodoksi yhteistoiminnallinen tavoitehintainen rakennusurakka

Toisen vaiheen toteutuksessa päädyttiin yhteistoiminnalliseen, tavoitehintaiseen rakennusurakkaan. Hankkeeseen valittu palveluntuottaja avasi jo laaditut suunnitelmat. Tavoitteena oli etsiä niistä säästöjä, mutta samalla säilyttää hankkeen laajuus ja muut ominaisuudet. Saatujen osallistumishakemusten perusteella toisen vaiheen alustavaksi tavoitehinnaksi syyskuussa 2021 muodostui 25,7 M€. Ukrainan sodan alettua tavoitehinta ilman riskivarauksia nousi n. 6 M€ eli 31,8 M€:on. Kehitysvaiheessa hankkeessa ei onnistuttu löytämään merkittäviä kustannussäästöjä, jotka olisivat alentaneet tavoitehintaa.

Kohti lopullista kustannustietoa

Hankkeen ohjausryhmä, joka koostuu poliittisista päättäjistä sekä kaupungin ja Savilahden oppilaitosten edustajista, on ohjannut ja seurannut hankkeen etenemistä sekä mm. kustannuskehitystä säännöllisesti.

Johtuen hankkeen ainutlatuisuudesta koko Skandinaviassa, alalla yleisesti käytössä olevat kustannuslaskennan keinot eivät ole antaneet riittävän tarkkaa kustannusennustetta. Ennustetta päivitettiin elo-syyskuussa 2023 tehtyjen hankintojen kustannustiedolla ja rakennustöiden arvioiduilla loppukustannuksilla.

Lopullinen näkymä kustannusnoususta valmistui syyskuun lopussa. Laskenta osoitti, että aiemmin hyväksyttyyn 45,4 M€ hankebudjettiin on tulossa nousua 4,8 M€.

Tämä jakautuu seuraavasti:

  • louhintaurakan kustannusten nousu 6,7 M€ -> 7,7 M€ (1,0 M€)
  • tavoitehinnan muutokset yhteensä 3,8 M€ jakautuen seuraavasti:
    • riskivarauksen purkaminen 1,6 M€
    • tavoitehintaa korottavat suunnitelmamuutokset 2,2 M€

Louhintaurakan kustannusnousun aiheutti pääosin ennakoidusta poikkeavat kallion ominaisuudet. Riskivarauksen purkamisen suurin yksittäinen syy oli teräsosien voimakas ja nopea hinnannousu.

Tavoitehintaa korottavista, välttämättömistä suunnitelmamuutoksista suurimmat kohdistuvat väestönsuojaseinien muutoksiin, mm. betoniraudoitusten lisäämiseen ja rakenteiden muutoksiin.

Hankkeen nykytila ja eteneminen kohti valmistumista

Hankkeen toisen vaiheen osalta työt etenevät 3.11.2022 laaditun ja hyväksytyn yleisaikataulun mukaisesti ja hanke valmistuu suunnitellussa aikataulussa kesällä 2024. Hankkeella ei ole tällä hetkellä tiedossa mitään viivästymistä aiheuttavaa hankkeen sisäistä tekijää.

Parhaillaan hankkeessa on käynnissä sisävalmistusvaihe. Ennen talvea saadaan valmiiksi viimeiset pienemmät runkoihin liittyvät rakenteet tunneleiden suuaukoilla ja pääsisäänkäyntirakennuksessa. Pihatöiden osalta lopulliset pinnoitukset tehdään tulevana keväänä säiden jälleen niin salliessa.

Sisävalmistusvaihe sisältää sisäpuolen rakenteiden ja rakennusosien sekä talotekniikan asennukset. Lisäksi sisävalmistusvaiheessa asennetaan käyttöä palvelevat laitetoimitukset, kuten esimerkiksi teleskooppikatsomot ja hallien jakoverhot. Sisävalmistusvaiheen yksittäisinä isoimpina työvaiheina ovat vaativat talotekniikka-asennukset, sisäpintojen, kuten katto-, seinä- ja lattiapinnoitteiden toteutus ja valmistautuminen alkuvuodesta 2024 alkaviin laitetoimituksien asennuksiin sekä kaluste- ja varusteasennuksiin.

Hankkeen vastaanottovaiheen tarkempi aikataulu on viimeisteltävänä. Aikataulussa sovitetaan yhteen kaikki jäljellä olevat työvaiheet sekä loppuvaiheen tarkastukset, kokeet ja tilaajan ja käyttäjän hankintojen toimitusten asennukset ja käyttöönotot.

Kalliosta esiin tullut ruhjealue on vaikuttanut sekä louhintatyön loppuvaiheeseen että toisen vaiheen rakentamiseen ja se vaikuttaa myös ylläpitovaiheeseen. Mahdollisten vesivuotojen hallintaan on kiinnitetty erityistä huomiota ja suunnitelmissa on tähän varauduttu. Ruhjealueen vuotopaikkoja seurataan ja pyritään hallitsemaan käytettävissä olevin keinoin hankkeen loppuun saakka sekä tämän jälkeen käytön aikana. Kohteen huoltoa ohjaava huoltokirja laaditaan hankkeen loppuvaiheessa ja siihen viedään tietoa ja menetelmiä liittyen mahdollisiin esiin tuleviin vesivuotoihin.