Kaupunginhallituksen päätöstiedote 6.11.2023

Kuopion kaupunginhallitus kokoontui jälleen 6.11.2023. Kokouksessa päätettiin seuraavat asiat:

Asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus, Tahkon keskusta / Tahko 297-499-15-436, 499-18-46 ja 499-15-480

Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen tarkoituksena on mahdollistaa Tahkon keskustan täydennysrakentaminen majoituksen, palvelujen ja asumisen sekä niihin liittyvien liikennejärjestelyjen osalta. Lisäksi kaavatyössä tutkitaan mahdollisuutta rakentaa palveluita rantaan ja vesialueelle, joka on asemakaavoittamatonta aluetta. Ehdotus on ollut nähtävillä ja siitä on saatu kuusi lausuntoa. Ehdotukseen on tehty vähäisiä, kaavamerkintöihin ja selostukseen kohdistuvia täsmennyksiä. Kaavan perusratkaisua ei ole muutettu. Muutokset eivät ole olennaisia, joten kaavaehdotusta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville.
Suunnittelualue sijaitsee Tahkon kaupunginosassa Tahkonlahden itärannalla noin 60 km etäisyydellä Kuopion keskustasta ja noin 12 km etäisyydellä Nilsiän keskustasta. Sääskiniementien länsipuolelle sijoittuva suunnittelualue rajautuu etelässä Tahko Bungalowsin alueeseen sekä vanhaan mökkikylään ja pohjoisessa loma-asuntojen alueeseen.
Kaupunkirakennelautakunta hyväksyi kaavaehdotuksen, sitovan rakentamistapaohjeen ja sitovan tonttijaon hyväksymiskäsittelyn jatkamisen. (Kaupunkirakennelautakunta 25.10.2023 § 153)

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy ja esittää kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi:

a) asemakaavan ja asemakaavan muutosehdotuksen
b) asemakaavaan ja asemakaavan muutokseen liittyvän sitovan tonttijaon
c) asemakaavaan ja asemakaavan muutokseen liittyvän sitovan rakentamistapaohjeen

Asia vedettiin listalta.

Von Wrightin vuokrapäiväkodin hankeselvitys: Varhaiskasvatuspalvelut

Asiaa on käsitelty aiemmin kaupunginhallituksen kokouksessa (Kaupunginhallitus 30.10.2023 § 316), jolloin kaupunginhallitus päätti jättää asian pöydälle. Esitys on aiemmin hyväksytty Kasvun ja oppimisen lautakunnassa (Kasvun ja oppimisen lautakunta 10.10.2023 § 80).

Hankeselvityksen taustaa
Kasvun ja oppimisen palvelualue on laatinut tarveselvityksen eteläisen maaseutualueen (Länsiranta – Hiltulanlahti) varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tarpeista. Tarveselvitys on hyväksytty kasvun ja oppimisen lautakunnassa 23.05.2023.
Alueen lapsimäärä on kasvanut ennusteita nopeammin omakotiasutuksen vuoksi, mutta on nähtävissä, että kasvu tasaantuu ja kääntyy laskuun lähivuosina.

Hankeselvityksen tavoitteet
Tavoitteena on löytää kokonaisratkaisu, jolla alueen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilatarpeet saadaan ratkaistua pitkäjänteisesti ja kustannustehokkaasti.
Ajanmukaisten tilojen saamisen lisäksi tavoitteena on järkevöittää varhaiskasva¬tuksen yksikkökokoa suuremmaksi ja toiminnaltaan tehokkaammaksi sekä helpottaa nykyisen von Wrightin päiväkodin ja koulun tilanahtautta. Tavoitteena on myös, että kun von Wrightin päiväkotiin valmistuu lisätila, Hirvilahden pienyksiköstä luovutaan.

Kustannukset, rakennuttaminen ja aikataulu
Von Wrightin vuokrapäiväkodin koko on tilaohjelman mukaisesti 402,5 brm2/402,5 kem2 ja tavoitehinta-arvion mukainen sopimuskauden vuokra on 1 300 000 € alv 0 %.
Lisäksi edellisestä on omaksi kustannuksekseen erotettu tontilla tarvittavat muut työt, jotka eivät suoraan liity vuokrapäiväkodin työmaan piiriin: lisätyt autopaikat, katokset, pihatyöt, istutukset ja valaistustyöt, joille tarvitaan 80 000 €.
Von Wrightin vuokrapäiväkodin tavoitekäyttöönotto on tammikuussa 2025. Hankeaikataulu on mahdollista saavuttaa markkinoilla olevia modulipäiväkotiratkaisuja hyödyntämällä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että rakennetaan hankeselvityksen mukainen kolmiryhmäinen tilapäinen vuokrapäiväkoti/koulurakennus, joka sijoitetaan osoitteessa Annikki-veturin tie 3, 71520 Kaislastenlahti sijaitsevan von Wrightin koulurakennuksen pihapiiriin sille varatulle paikalle (kiinteistötunnus 297-417-1-331). Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että Hirvilahden päiväkodin jatkosta tehdään erillinen päätös myöhemmin.

Kaupunginjohtaja teki päätösesitykseen lisäyksen (tummennettuna).

Muutettu päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallituksen kokouslistat liitteineen ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetings&id=2