Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julkistettiin – Martti Merenmaan stipendi Oona Pohjolaiselle

Kirjailijoiden kaupungista, Kuopiosta kuuluu taas komeita kirjallisuusuutisia!

Kuopion kaupunki jakaa vuosittain Savonia-kirjallisuuspalkinnon (12 000 €) tunnustuspalkintona savolaiselle kirjailijalle kyseisenä vuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Tänä vuonna palkinto jaetaan 12.12.

Martti Merenmaan stipendi (1 700 €) on kaunokirjallisuusstipendi, jonka Kuopion kaupunki jakaa myös vuosittain hakemuksetta pohjoissavolaiselle alle 35-vuotiaalle kirjailijalle, jolla on jo näyttöä kirjallisista kyvyistä.

Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julkistettiin tänään 17.11.2023, Kuopion kaupungin 248-vuotissyntymäpäivänä Kirjakantin tapahtumassa, ja samaisessa tilaisuudessa jaettiin myös Martti Merenmaan stipendi.

Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaissa tuttuja ja tuoreempia savolaisia nimiä

Savonia-palkintoraati on valinnut ehdokkaat luettuaan yhteensä 95 palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta. Niistä raati asetti ehdolle kuusi teosta, joita se luonnehtii seuraavasti:

Sara Al Husaini, Huono tyttö (Like Kustannus)
Al Husainin esikoiskirja on kuin torpedo, se tunkee lukijan sisään ja räjähtää! Samalla se synnyttää lukijassa valtaisan tunnereaktion; suoranaista vihaa ja raivoa, sekä pakottavaa tarvetta taistella syrjintää, rasismia sekä naisten kokemaa ihmisoikeuksien polkemista vastaan. Huono tyttö pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin syrjinnästä ja vanhempien määräämästä pakkoavioliitosta hänen yritettyänsä irrottautua islamin uskosta.

Hurskainen Antti, Suntio (Siltala)
Suntio on syvällinen ja rehellisesti elämän peruskysymyksiä luotaava teos. Kirjan alkuosassa suntio ja kirkkoherra käyvät läpi niin elämän pintavaahtoa kuin myös todella vakavia uskon aiheita. Sivujuonteena kulkee suntion ja hänen kuolemansairaan tyttärensä arjen kuvaus. Kirjan toinen osa keskittyy suntion vankilasta lähettämiin kirjeisiin. Kirjailija jättää lukijalle tilaa muodostaa oma mielipiteensä niin suntion toiminnasta kuin myös uskon kysymyksistä.

Kaarniranta Sari, Ysin kevät (Aurinko)
Ysin kevät kuvaa uskottavasti ja hauskasti nuoren ihmisen suurta draamaa vaiheessa, jossa on päätettävä, mitä tehdä ysiluokan jälkeen. Mutta entäs, kun päässä pyörii lähinnä vain vuoden suurimmat bileet ja pyrkimys kasvattaa isommat lihakset? Kaarnirannan teos on humoristinen, mutta ei vailla syvyyttä: naurun alla on todellisia kipukohtia. Kirjan vahvuutena on aitous, joten sekä aikuisilla että nuorilla lukijoilla on siihen runsaasti tarttumapintaa.

Kähkönen Sirpa, 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (Siltala)
36 uurnaa on omaelämäkerrallinen tilinpäätös eletystä elämästä, rakkaudesta ja sitä vaille jäämisestä sekä ihmisyydestä ja sen puutteesta. Kähkönen käy läpi vaikeaa äitisuhdettaan sekä suvun historian että äidiltä jääneiden esineiden ja muistelmien avulla. Näin saatu ymmärrys nousee yhden ihmisen kokemusta paljon suuremmaksi. Se puhuttelee kokonaisia sukupolvia, jotka kantavat sotien, menetysten ja vaikenemisen muistoja itsessään. Kähkösen romaani vyöryy hengästyttävällä voimalla eteenpäin eikä lukija voi muuta kuin ottaa sen vastaan, kiitollisena sen rehellisyydestä ja viisaudesta.

Lintunen Maritta, Sata auringonkiertoa (WSOY)
Koskettava romaani siitä, mitä perheelle tapahtuu, kun yhdet lähtevät ja toiset jäävät. Maritta Lintunen kuvaa herkkävireisesti suurta yhteiskunnallista rakennemuutosta, kun 1970-luvulla kuihtuva maaseutu pakotti kymmenet tuhannet suomalaiset muuttamaan paremman elämän toivossa Ruotsiin. Seurauksena oli juurettomuutta ja sopeutumisvaikeuksia. Seuraavan sukupolven tehtäväksi jäi ilmiön jälkihoito. Tämän kuvaamisessa Lintunen onnistuu osuvasti ja myötäeläen.

Pääskynen Markku, Niin kaunis on maa (Tammi)
Arvoituksellinen romaani, jonka päähenkilö alkaa selvittää ystäväpariskunnan katoamista. Hän muistelee käytyjä keskusteluja ja kokoaa kuvaa ystävästään Tuomaksesta kuin palapeliä, josta aina jää uupumaan jotain olennaista. Lopulta päähenkilö itsekin alkaa kadota houreiden ja symbolien hetteikköön. Mitä toisesta ihmisestä voi lopulta tietää – ja mitä se kertoo meistä itsestämme? Katoamisen aiheuttama kiristyvän uhan tunnelma on taidolla rakennettu ja hiipii lukijankin ihon alle.

Savonia-palkintoraatiin kuuluvat puheenjohtaja Varpu Puskala, varapuheenjohtaja Martti Ruokolainen, ja jäseninä Matti Kaarlejärvi, Arja Kekoni, Risto Lappalainen, Aku Latvaniemi, Essi Löytynoja, Miika Raudaskoski ja Anna Vilkuna. Raadin sihteerinä on toiminut Tuija Korhonen.

Kuopion kaupunki onnittelee lämpimästi ehdokkaita!

Martti Merenmaan stipendi 2023 kuopiolaislähtöiselle Oona Pohjolaiselle

Vuoden 2023 Martti Merenmaan stipendin saa Oona Pohjolainen (s. 1993), joka on kuopiolaislähtöinen Helsingissä asuva pr-ammattilainen, valokuvaaja ja kirjailija. Stipendin myöntää Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmän esityksestä ja se on suuruudeltaan 1 700 €. Pohjolainen on kirjoittanut esikoisromaaninsa Kärsimyskukkauuteaddiktio yhdessä Adile Sevimlin kanssa, ja se ilmestyi vuonna 2022. Teos voitti ilmestymisvuotenaan Savonia-palkinnon.

Kärsimyskukkauuteaddiktio on maagista realismia lähenevä nuorten aikuisten romaani, joka sijoittuu nykyaikaa muistuttavaan todellisuuteen. Teos on ylistyslaulu metsälle. Se tarjoaa myös tarttumapintaa erilaisille vähemmistöille ja itsensä erilaisiksi kokeville.

Martti Merenmaan stipendi on kaunokirjallisuusstipendi, joka jaetaan vuosittain hakemuksetta pohjoissavolaiselle alle 35-vuotiaalle kirjailijalle, jolla on jo näyttöä kirjallisista kyvyistä. Esityksen stipendin saajasta tekee Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmä ja päätöksen tekee Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta. Kuopion kaupunginkirjaston asiantuntijaryhmään kuuluivat tänä vuonna järjestelmä- ja verkkopäällikkö Lissu Rossi, kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen, kirjastovirkailija Hannele Tuovinen ja asiakas- ja kokoelmapäällikkö Johanna Vuorinne.

Kuopion kaupunki onnittelee lämpimästi Oona Pohjolaista!