Taiteen valtionpalkinto Kuopioon, ANTI -festivaali palkittiin yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta

Kuopion torilla taidetapahtuma, kukkia kauppahallin vieressä

Valtion taidetoimikunnat myöntävät vuosittain valtionpalkintoja ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille. Taiteen edistämiskeskus myönsi järjestyksessään toisen taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnon ANTI – Contemporary Art Festivalille. Palkinnon arvo on 50 000 euroa.

Taiteen edistämiskeskuksen perustelut valinnalle:

Taiteen edistämiskeskus myöntää vuoden 2023 taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnon ANTI – Contemporary Art Festivalille. 

ANTI-festivaali on Kuopiossa vuodesta 2002 järjestetty esitystaiteeseen keskittyvä, monitaiteellinen festivaali, joka on juurruttanut taiteellisesti kunnianhimoisen festivaalin yhteisöönsä poikkeuksellisen hyvin. ANTI-festivaali on osoittanut, miten taiteella pystyy puhuttelemaan haastavia ja monimutkaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja tekemään niitä taiteen keinoin näkyväksi suurille yleisöille. 

Taiteellisesti täysin omassa kehyksessään toimiva ANTI-festivaali vaikuttaa sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Kansainvälisesti profiloitunut paikkasidonnaisen nykytaiteen festivaali tuottaa Pohjois-Savon sydämeen korkeatasoisia taideteoksia kaikkien kaupunkilaisten ulottuville. Laajasti kaupunkikeskustassa näkyvä tapahtuma on todiste siitä, miten live art -teosten kuratoidut kokonaisuudet pystyvät ravisuttamaan maailman ymmärtämistä ja jättämään pysyviä jälkiä tapaamme toimia yhdessä ihmisinä ja osana planetaarista kokonaisuutta.

Palkintopuheessaan ANTI-festivaalin toiminnanjohtaja – johtava kuraattori Elisa Itkonen kiittää mm. kaikkia kuopiolaisia – ja myös muualta tulleita – jotka ovat 22 vuoden aikana osallistuneet yhteiseen oppimisprosessiin ja nauttineet festivaalin taiteesta. Erityiskiitoksen saa Kuopion kaupunki rohkeudesta toimia ANTI-festivaalin kasvualustana ja näyttämönä.

Lue koko uutinen ja Elisa Itkosen puhe Taiken sivuilta.