Valoa Savilahteen – erikoisvalaistukset ovat valmistuneet

Monivärinen valaistus sillan alikulussa.

Savilahdentien varrella ja Vanhan Varikon alueella sijaitsevien infrarakenteiden erikoisvalaistukset ovat valmistuneet.

Syksyllä 2023 viimeisteltiin erikoisvalaistuksen ohjelmointien osalta Viäntö-maisemapylväs ja sen lähellä oleva uusi Savilahdentien alikulkukäytävä, Valon Aallot -taideteos, Valosalin silta sekä Sarastuskaaren alikulut.

Erikoisvalaistuskohteisiin on ohjelmoitu kuukausittain vaihtuvia kausivärejä, erikois- ja juhlapäivien valaistuksia sekä värivaloa osaksi taideteosta. Kaikkien kohteiden valaistukset käynnistyvät auringon laskiessa ja sammuvat auringon noustessa.

Kohteet ovat osa Savilahden valaistus-, kulttuuri-, muotoilu- ja taideohjelma Valon kaavaa.

Valosalin silta

Valosalin silta sijaitsee Savilahdentiellä KPY Novapoliksen ja Prisma-kauppakeskuksen välissä. Sillassa on ohjelmoitava valaistus julkisivussa, pilareissa ja kattoikkunassa. Julkisivussa on iltaisin lämminsävyinen valaistus, joka muuttuu keskiyöllä viileän sävyiseksi, kunnes sammuu aamun sarastaessa. Sillan keskellä olevan kattoikkunan valon väri muuttuu vallitsevan tuulennopeuden mukaan. Väreinä käytetään Ilmatieteenlaitoksen värejä eri tuulennopeuksille. Erikois- ja juhlapäiville on ohjelmoitu omat värivalaistusteemat ja ne näkyvät sillan kaikissa ohjelmoitavissa valoissa.

Silta hehkuu valkoista valoa.
Sillan alla kulkee ihminen keltaiset kumisaappaat jalassa. Turkoosit ja pinkit värivalot valaisevat ympäristöä.

Kaleidoskooppi (Sarastuskaaren alikulut)

Sarastuskaarella, lähellä Savon ammattiopiston kampusta sijaitsevissa alikulkukäytävissä alakatto on tehty peilimäisestä, taitteisesta levystä. Alikulkukäytävän valaistukseen on ohjelmoitu kuukausittain vaihtuva yleisvalaistuksen värisävy. Valaistus muuttuu yleisvalaistuksen kausiväristä kaleidoskoopin kaltaiseksi värisekoitteeksi 15 minuutin välein.

Violettina hohtava sillan alikulku.
Monivärinen valaistus sillan alikulussa.

Viäntö-maisemapylväs

Arkkitehti Bratislav Toskovicin (Olla Architecture) suunnittelemaan Viäntö-maisemapylvääseen on ohjelmoitu pylvään muotoja korostava dynaaminen erikoisvalaistus, joka vaihtuu yleisvalaistuksen valkoisesta valosta erikois- ja juhlapäivien mukaiseen värivalaistukseen. Maisemapylväs valaistaan lämpimällä sävyllä iltaisin ja se muuttuu keskiyöllä viileänsävyiseksi, kunnes sammuu auringon noustessa. Viäntö-maisemapylväs sijaitsee Savilahdentien ja Niuvantien liittymässä. Maisemapylvään lähellä, moottoritien varrella sijaitsevaa vanhaa suojeltua mäntyä on myös tuotu esille kohdevalaistuksella.

Viäntö-niminen maisemapylväs talvisessa maisemassa sinisellä hetkellä.
Viäntö-niminen maisemapylväs loistaa yön pimeydessä.

Valon aallot

Keväällä 2023 valmistunut kuvataiteilija Ari Pelkosen suunnittelema taideteos Valon Aallot on nyt viimeistelty sillan alikulkukäytävän betoniseinämään heijastettavan gobo-erikoisvalaistuksen osalta. Gobo-valaistuksella syntyvät pystysuorat, aaltojen liikettä kuvailevat muodot rytmittävät alikulun etelänpuoleista seinämää, jatkaen näin sillan valokatoksen ja tukimuurin graafisten kuvioiden sarjaa. Sillan valoaukkojen ja portaikkojen katosten staattinen valaistus on väriltään magenta. Valon Aaltojen silta sijaitsee Savilahdentiellä Yliopistonrannan ja moottoritien välisellä alueella. Teoksen erikoisvalaistus on suunniteltu yhteistyössä taiteilijan kanssa.

Sillan alikulku hehkuu violettina.
Sillan alikulun seinään heijastuu valokaaria.

Kohteiden valaistussuunnittelu: Ramboll Finland Oy, Valostudio

Valaistusten ohjelmointi: Studiotec Oy

Lisätietoja:

Frei Zimmer Oy / Heini Orell, Valon kaavan koordinointi, 044 971 5158, heini.orell@freizimmer.fi

Kuopion kaupunki / kehitysasiantuntija Eeva Lehtomäki, 044 718 2026, eeva.lehtomaki@kuopio.fi

Savilahden Valon kaava – alueen luova yhtälö on aluekehityshanketta ohjaava kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valon tematiikka välittyy paitsi taiteessa myös alueen nimistössä, muotoilussa, valaistuksessa ja luonnonvalon hyödyntämisessä. Kuopion Savilahti-projekti noudattaa prosenttiperiaatetta eli määrätty osuus kiinteistöjen uudis- ja saneerausrakentamisen kustannuksista kohdistetaan julkisen taiteen toteutuksiin.

Valon kaava