Kuopiossa musiikkipolku kantaa vauvamuskarista korkeakouluun

Säde Nykänen klarinetti kädessä, kaupungintalon juhlasalin flyygelin äärellä.

Kuopio on todellinen musiikkikaupunki, jonka musiikkipolku kantaa varhais­kasvatuksesta aina tohtorintutkintoon asti. Muskarin jälkeen soitonopinnot
voi aloittaa esimerkiksi konservatoriossa tai musiikkiluokalla alakoulussa, jatkaa siitä eteenpäin
Minna Canthin yläkoululuokille, musiikkilinjalle taidelukio Lumitiin ja lopulta ammatillisiin opintoihin joko konservatorion 2. asteelle, Savonia-ammattikorkeakouluun tai Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion opintoihin.

Ensimmäiset askeleet tavoitteellisempaan musiikinharrastukseen otetaan alakoulussa, kun Haapaniemen, Kalevalan ja Rajalan koulujen musiikkipainotteisille luokille haetaan kolmannella luokalla.

– Musiikkiluokat ovat hyvin suosittuja ja hakijoita niihin tulee paitsi omista kouluista myös ympäri kaupunkia. Samaan aikaan on mahdollista hakea myös Kuopion konservatorioon, kertoo Haapaniemen koulun rehtori Kristiina Hyvärinen.

– Musiikinopetuksessa tehdään Kuopiossa muutenkin paljon yhteistyötä niin koulujen ja konservatorion kuin muiden oppilaitostenkin kanssa. Meillä on esimerkiksi yhteisiä musiikkileirejä ja konsertteja, hän lisää.

Eri reittejä musiikin pariin

Kuopion konservatoriossa opiskelee yli 2 000 muusikkoa. Se ei kuitenkaan yksin ole kuopiolaisen musiikinopetuksen menestyksen takana.

– Kuopiolle on leimaavaa musiikkialan ihmisten vahva yhteistyö. Konservatoriollakin on suuri määrä yhteistyökumppaneita, jotka vievät ja kehittävät musiikinopetusta eteenpäin, konservatorion lehtori Annukka Knuuttila kertoo.

Knuuttila muistuttaa myös, että musiikkia voi harrastaa ja opiskella monin eri tavoin.

– Erilaisia polkuja ja malleja tarvitaan, jotta jokaiselle löytyisi sopivin tapa harrastaa musiikkia tai tulla musiikkialan ammattilaiseksi. Musiikinharrastuksen voi aloittaa monin tavoin ja konservatorioon voi tulla myöhemminkin, se polku ei ole missään vaiheessa suljettu, Knuuttila painottaa.

Säde Nykänen haluaa musiikin ammattilaiseksi

Yksi monihaaraista musiikkipolkua kulkeneista nuorista on 15-vuotias Säde Nykänen, joka opiskelee pianoa ja klarinettia konservatoriossa.

– Aloitin pianonsoiton jo kuusivuotiaana konservatoriossa, mutta musiikkipainotteiselle luokalle siirryin vasta yläkoulussa, Nykänen kertoo.

– Viitosluokalla pääsin mukaan Pohjantie Junior Big Bandiin, ja se oli oikeastaan se kohta, jossa aloin innostumaan ja harjoittelemaan pianoa enemmän. Ja nyt perusopintojen jälkeen hain toiselle asteelle klassisen pianon opintoihin, hän lisää.

Musiikista kiinnostuneita nuoria Nykänen kehottaa tutustumaan erilaisiin polkuihin. Kuopiossa vaihtoehtoja musiikin harrastamiseen on paljon.

– Ei ole pakko hakea suoraan konsalle, vaan esimerkiksi alakoulujen musiikkiluokat ovat tosi hyviä. Moni on myös opiskellut kansalaisopistossa ja tullut sitä kautta konservatorioon, hän luettelee.

Mikä sitten on Nykäsen oma tulevaisuudensuunnitelma?

– No haluaisin osallistua ainakin kilpailuihin ja soittaa enemmän kamarimusiikkia. Ja olen kyllä ajatellut, että musiikista tulisi myös ammatti, hän päättää.

Teksti: Mikko Jaakkola KMG Turku