Savilahden uuteen kiertoliittymään etsitään taidetta avoimen teoshaun kautta

Kuopion kaupunki on avannut teoshaun, jonka avulla kokeillaan löytää valmis taideteos Kuopion Savilahden Neulaniementien ja Microkadun risteykseen rakennettavaan kiertoliittymään. Savilahdessa päätettiin kokeilla julkisen teoksen hankintaan uutta tapaa, joka huomioi alueen kehittämisessä keskeiset resurssiviisauden ja kestävän kehityksen periaatteet. Tavoitteena on hyödyntää valmis, mutta sijoituspaikkaa vailla oleva teos tuomalla se uusien yleisöjen nähtäväksi. Kohteeseen toivotaan kestävää, Savilahden ympäristöön sopivaa taideteosta, joka jollakin tavalla ilmentäisi alueen oppilaitosten osaamista ja yhteistyötä. Uusi kiertoliittymä valmistuu Savilahteen vuosien 2025–2026 aikana.

Taiteilijat voivat tarjota tällä hetkellä varastossa tai väliaikaisessa sijoituspaikassa olevaa yhtä tai useampaa teosta osaksi Savilahden taiteen kokonaisuutta. Taiteilijan mahdolliset yhteydet alueen oppilaitoksiin ja/tai Kuopion ja Itä-Suomen alueeseen katsotaan eduksi teosvalinnassa, mutta ne eivät ole valinnan ehtoja.

Kiertoliittymään sijoitettava teos tulee olemaan osa Savilahden valaistus-, kulttuuri-, muotoilu- ja taideohjelma Valon kaavaa. Teoksen rahoittavat Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon ammattiopisto. Teoksen tulee omistamaan Kuopion kaupunki.

Teoshaku toteutetaan yhteistyössä Savilahden Valon kaavaa koordinoivan Frei Zimmer Oy:n kanssa. Hakuaineisto lähetetään sähköisen lomakkeen kautta 10.1.2024 klo 16.00 mennessä. Tarkemmat hakuohjeet ja sähköinen hakulomake löytyvät Frei Zimmerin sivuilta.

Lisätietoja:

Frei Zimmer Oy / Mia Sotkasiira, p. 044 230 3170, mia.sotkasiira@freizimmer.fi

Savilahden Valon kaava – alueen luova yhtälö on aluekehityshanketta ohjaava kokonaisajatus valosta kaikkialla Savilahdessa. Valon tematiikka välittyy paitsi taiteessa myös alueen nimistössä, muotoilussa, valaistuksessa ja luonnonvalon hyödyntämisessä. Kuopion Savilahti-projekti noudattaa prosenttiperiaatetta eli määrätty osuus kiinteistöjen uudis- ja saneerausrakentamisen kustannuksista kohdistetaan julkisen taiteen toteutuksiin.

Valon kaava