Kaupunginhallituksen päätöstiedote 11.12.2023

Kuopion kaupunginhallitus kokoontui maanantaina 11.12.2023. Kokouksessa käsiteltiin seuraavat asiat:

Kuopion kaupungin talousohje

Kaupungilla on tällä hetkellä lukuisia erillisiä ohjeista talouden hoitamiseen liittyen. Haltuun-projektin yhteydessä kaupungin talousohjeistusta on yhdenmukaistettu ja luotu yksi talousohje, mihin on koottu yleiset kaupungin taloudenhoitoon liittyvät toimintamallit. Talousohjeessa kaupunginhallitus tarkentaa taloudenhoitoon ja rahatoimeen liittyviä ohjeita. Talousohjetta tulee jatkossakin täydentämään erikseen annettavat ohjeet.

Talousohjetta on valmisteltu yhteistyössä palvelualueiden ja taseyksikön kanssa ja ohje on ollut kommentoitavana kaupungin sisäisesti 26.10.-17.11.2023.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy talousohjeen liitteen mukaisena ja että ohjetta noudatetaan 1.1.2024 alkaen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin rahoitusohje

Kuopion kaupunginhallitus on hyväksynyt nykyisen rahoitusriskien hallintapolitiikan 5.11.2018, joten on tarkoituksenmukaista uudistaa nykyistä ohjeistusta. Rahoituksen ja siihen liittyvien riskien hallinnoimiseksi on laadittu liitteenä oleva uusi rahoitusohje. Rahoitusohjeessa on määritelty rahoitustoiminnan periaatteet ja linjaukset sekä riskienhallinta ja raportointi. Rahoitusohjeessa on myös määritelty myös linjaukset kaupungin antolainaukselle ja takauksille sekä vakuuksille.

Rahoitusohjeen tavoitteena on varmistaa kaikissa rahoitusmarkkinoiden tilanteissa mahdollisimman kustannustehokas rahoitusratkaisu ja loiventaa rahoitusmarkkinoiden liikkeiden vaikutuksia kaupungin tulokseen ja maksuvalmiuteen.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan rahoitusohjeen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin sijoitusohje

Viime vuosien nopeiden rahamarkkinamuutosten myötä on tarkoituksenmukaista luoda tarkemmat ohjeistukset kaupungin sijoitusten hallinnoimiseksi. Kaupungille on vuoden 2023 aikana luotu sijoitusohje, jonka tavoitteena on antaa suuntaviivat ja rajaukset kaupungin sijoitusten hoitoon.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan sijoitusohjeen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Lausunto, Valtion väyläverkon investointiohjelma vuosille 2025-2032

Väylävirasto pyytää 22.12.2023 mennessä lausuntoa luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2025-2032. Väylävirasto pyytää avoimella lausuntopyynnöllä vuosittain päivitettävästä investointiohjelmasta lausuntoja, jonka kautta erilaiset vaikutukset ja tieto tulee näkyväksi.

Kysymykset ja Kuopion kaupungin vastaukset ovat nähtävissä esityslistalla.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää antaa esityslistalla esitetyn lausunnon valtion väyläverkon investointiohjelmasta vuosille 2025-2032 väylävirastolle annettavaksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kunnallisjohdon seminaari 2025, kaupungin yhteistyö ja vieraanvaraisuus

Kunnallisjohdon seminaari on Suomen Yrittäjien järjestämä vuosittainen tapahtuma kuntapäättäjille, poliitikoille, asiantuntijoille ja yrittäjille. Kaksipäiväistä seminaaria on suunniteltu alustavasti toukokuulle 2025 Kuopion musiikkikeskukselle ja taidelukio Lumitin tiloihin. Kuopion kaupungin hakemus vuoden 2025 seminaarista lähetetään Suomen Yrittäjille 12.12.2023. Suomen Yrittäjät päättävät isäntäkaupungista tammikuussa 2024.

Suomen Yrittäjät ovat esittäneet Kuopion kaupungille yhteistyösopimusta, jossa kaupungin tuki tapahtumalle on ensimmäisen päivän iltatapahtuman kaupungin vastaanotto. Asetettu summa 50 000 euroa käytetään laadukkaaseen ruoka- ja juomatarjoiluun sekä mahdolliseen viihdeohjelmaan. Illan tuotannosta vastaa erillinen tuotantoalan yritys ja kaupungin vastaanotto suunnitellaan yhteistyössä Suomen Yrittäjien ja kaupungin edustajien kanssa.

Tapahtuman elinkeino- ja imagovaikutukset ovat positiiviset. Seminaarin matkailutulovaikutuksen arvioidaan olevan noin 400 000 euroa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää alustavasti, että se esittää 50 000 euron yhteistyösopimusta Suomen Yrittäjille Kunnallisjohdon seminaariin toukokuussa 2025 Kuopiossa. Tuki varataan vuoden 2025 kaupunginhallituksen edustusmäärärahaan. Kun Kunnallisjohdon seminaariin järjestämispaikkapäätös on tehty, laaditaan Suomen Yrittäjien Sypoint Oy:n ja Kuopion kaupungin välinen yhteistyösopimus erillisen valmistelun perusteella. Kunnallisjohdon seminaarin yhteistyöstä vastaa yrityspalvelut ja iltajuhlan vieraanvaraisuudesta hallintopalvelut.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettaminen vuoden 2024 presidentinvaalia varten

Presidentinvaali toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024 ja ennakkoäänestys 17.-23.1.2024. Mahdollinen II vaali on sunnuntaina 11.2.2024 ja ennakkoäänestys 31.1.-6.2.2024.

Kaupunginkanslia on laatinut kunnallisjärjestöiltä saatujen esitysten perusteella ehdotuksen vaalilautakuntien ja -toimikuntien kokoonpanoiksi. Lisäksi kokoonpanoja on jouduttu täydentämään myös muilla henkilöillä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää

  1. asettaa kutakin 38 äänestysaluetta varten vaalilautakunnan,
  2. asettaa seitsemän vaalitoimikuntaa liitteessä mainittuja laitoksia varten,
  3. hyväksyy kaupunginkanslian esityksen vaalilautakuntiin ja vaalitoimikuntiin valittavista puheenjohtajista, varapuheenjohtajista, jäsenistä ja varajäsenistä siten, että vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien varajäseniksi valitut henkilöt voivat toimia tarvittaessa ja päätösvaltaisen kokoonpanon turvaamiseksi myös toisen vaalilautakunnan tai vaalitoimikunnan jäsenen sijaisena keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan erikseen antaman määräyksen mukaisesti sekä
  4. oikeuttaa kaupunginkanslian täydentämään esitystä ja tarvittaessa tekemään muutoksia vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien kokoonpanoihin.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kokouslistat ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)