Savonia-kirjallisuuspalkinto Maritta Lintusen teokselle Sata auringonkiertoa

Kuopion kaupungin myöntämä Savonia-kirjallisuuspalkinto jaettiin tänään 12.12.2023 35. kerran Kuopion kaupungintalolla. Raati valitsi vuoden 2023 Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi Maritta Lintusen Sata auringonkiertoa -teoksen seuraavilla perusteluilla:

Maritta Lintunen kuvaa herkkävireisesti suurta yhteiskunnallista rakennemuutosta, kun kuihtuva maaseutu pakotti 1970-luvulla kymmenet tuhannet suomalaiset muuttamaan paremman elämän toivossa Ruotsiin. Seurauksena oli juurettomuutta ja sopeutumisvaikeuksia. Seuraavan sukupolven tehtäväksi jäi ilmiön jälkihoito. Teos on vahva ylistyslaulu oman kotiseudun, omien juurien ja oman äidinkielen arvostamisen tärkeydelle. Tämän kaiken kuvaamisessa Lintunen onnistuu osuvasti ja myötäeläen.

Varjo-Savonia-palkinnon eli Kuopion kaupungin kirjaston lukijaäänestyksen voitti tänä vuonna Sirpa Kähkösen 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia.

Savolaisen kirjallisuuden supervuosi

Palkinnonjakotilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Soile Lahti, joka iloitsi savolaisen kulttuurin elinvoimaisuudesta ja kirjallisuuden iloa luovasta voimasta.

”Kirjalle on tilausta kaikissa formaateissaan”, Lahti totesi.

Savonia-palkinto on suuruudeltaan 12.000 euroa ja se jaetaan tunnustuksena vuonna 2023 ilmestyneestä merkittävästä savolaisesta kaunokirjallisesta teoksesta. Palkintoraati luki tänä vuonna yhteensä 95 teosta, haarukoiden niistä seuraavat 6 palkinnonsaajaehdokkaiksi:

Sara Al Husaini, Huono tyttö (Like Kustannus); Hurskainen Antti, Suntio (Siltala); Kaarniranta Sari, Ysin kevät (Aurinko); Kähkönen Sirpa, 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia (Siltala); Lintunen Maritta, Sata auringonkiertoa (WSOY) ja Pääskynen Markku, Niin kaunis on maa (Tammi).

Savonia-palkintoraatiin kuuluvat puheenjohtaja Varpu Puskala, varapuheenjohtaja Martti Ruokolainen, ja jäseninä Matti Kaarlejärvi, Arja Kekoni, Risto Lappalainen, Aku Latvaniemi, Essi Löytynoja, Miika Raudaskoski ja Anna Vilkuna. Raadin sihteerinä ovat toimineet Tuija Korhonen ja Anniina Tikkanen.

”Tämä vuosi on ollut savolaisen kirjallisuuden supervuosi, ja se on huomattu myös Kehä III:n sisäpuolella”, julisti palkintoraadin puheenjohtaja Varpu Puskala.

Puskala kertoi, että tänä vuonna Savonia-palkinnon piirissä olleissa teoksissa korostuivat teemoina pärjääminen sodan aikana sekä lasten ja nuorten hyvinvointi ja elinolosuhteet.

Kotiseutu ja juuret herättävät tunteita

Lintusen voittoteos kuvaa laajempaa yhteiskunnallista muutosta. Maasudulta on yksi tie, ja se on kaupunkiin. Teoksessa kuvataan siirtolaisuuden ja muukalaisuuden aiheuttamia tunnetiloja, ja sitä, miten menneisyys seuraa ihmistä kaikkialle, vaikka olisi kuinka kova halu aloittaa alusta.

Palkintoraadin jäsen Matti Kaarlejärvi oli todennut voittajateoksen olevan puhdistava lukukokemus – se puhdistaa ihmisen juurien ja kotiseudun häpeästä.

Maritta Lintunen kertoi kiitospuheessaan saaneensa palautetta kirjastaan joka puolelta Suomea, ei vain savolaisilta. Kirja tuntuu heräävän eloon, kun kirjailija kuulee, että sitä luetaan ja se herättää ajatuksia.

”Lähteminen, jääminen, kaipuu ja paluu ovat selvästi pöyhineet suomalaisten tunnemuistoja”, Lintunen kertoo.

Kuopion kaupunki onnittelee lämpimästi Maritta Lintusta Savonia-palkinnon voitosta!