Kaupunginhallituksen päätöstiedote 18.12.2023

Elinvoima- ja konsernipalvelujen sekä yleishallinnon käyttösuunnitelma ja Tilapalvelujen käyttösuunnitelma vuodelle 2024

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 27.11.2023 vuoden 2024 talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2024–2027. Kaupunginhallitus päättää elinvoima- ja konsernipalvelujen käyttösuunnitelman hyväksymisestä. Käyttösuunnitelmaa laadittaessa on tehty muutoksia talousarvion toimintatuloihin ja -menoihin.

Työllisyyspalvelun toimintatulot ja -menot lisääntyivät 106 000 eurolla, toimintakatteen säilyessä ennallaan. Työllisyyspalvelun muutos on vaikuttanut myös käyttösuunnitelman henkilöstösuunnitelman henkilötyövuosien tarkentumiseen.

Markkinointi ja viestintä -vastuualueelle on kohdennettu kahta henkilötyövuotta vastaava määräraha, jolla tehostetaan Kuopion kaupungin tilojen ja alueiden tapahtumamyyntiä. Tarkempi malli ja resurssien käyttö sekä mahdolliset uudet tehtävänimikkeet oli tuotava erikseen kaupunginhallituksen päätettäväksi palvelualueen käyttösuunnitelman yhteydessä. Aikataulullisista syistä ne tuodaan päätettäväksi omana kokonaisuutenaan tammikuussa 2024.

Yleishallinnon tapahtumatuen sekä markkinointi- ja viestintäyksikön juhlavuoden määrärahan käyttötarkoitusta laajennetaan koskemaan tuotantotukia.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy elinvoima- ja konsernipalvelujen, yleishallinnon ja Tilapalvelujen käyttösuunnitelman sekä kaupunginhallitukseen nähden sitovat erät vuodelle 2024.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Palvelualueiden käyttösuunnitelmat 2024

Käyttösuunnitelmissa on jaettu valtuuston talousarviossa päättämät palvelualuekohtaiset määrärahat ja tuloarviot vastuualueittain ja asetettu tavoitteet. Lautakunnat ovat hyväksyneet 12. ja 13.12.2023 palvelualueiden vastuualuekohtaisesti laatimat käyttösuunnitelmat ja kaupungin strategisten tavoitteiden toteuttamista osaltaan tukevat osatavoitteet. Valtuuston hyväksymät investointimäärärahat on kohdennettu investoinneille tai hankekokonaisuuksille. Käyttösuunnitelmat ovat esityslistan liitteenä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee palvelualueiden käyttösuunnitelmat vuodelta 2024 tiedoksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esitykseen.

Kuopion kaupunkikonsernin energiansäästötoimenpiteiden vaikuttavuus ja saavutetut säästöt

Kuopion kaupungin palvelualueet sekä tytäryhtiöt kokosivat syksyllä 2022 tehostettuja energiansäästötoimenpiteitä tulevia vuosia sekä etenkin tulevaa talvikautta 22-23 koskien. Esityslistalle on koostettu tietoja toteutetuista energiansäästötoimista ja niiden myötä toteutuneista säästöistä sekä suunnitelluista tulevista toimista. Jatkossa vastaavia tietoja tullaan kokoamaan ja raportoimaan tarkemmin vuosittain keväästä 2024 eteenpäin.

Kaupungin palvelualueiden toteuttamien toimien ansiosta ajalla 12/2022 – 8/2023 on säästynyt sähköä ja lämpöä yhteensä noin 6 225 000 kWh. Vertailun vuoksi kaupungin oman toiminnan energiankulutus oli vuonna 2022 yhteensä noin 147 600 000 kWh, josta kaukolämmön osuus oli 77 700 000 kWh ja rakennusten sähkönkulutuksen osuus 28 700 000 kWh (lähde: Kuopion CO2-raportti).

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee kaupungin palvelualueiden ja tytäryhtiöiden ajalla 12/2022 – 08/2023 toteuttamat energiansäästötoimet tiedoksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelma vuoteen 2030, suunnitelman hyväksyminen

Kaupunkirakennelautakunta oli kokouksessaan 13.9.2023 § 138 hyväksynyt Kuopion kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmaluonnoksen vuoteen 2030 nähtäville. Suunnitelmasta jätettiin yhteensä kolme lausuntoa ja yksi yksityishenkilön muistutus/mielipide. Lausunnot, muistutus sekä niihin annetut vastineet on esitetty esityslistan liitteenä.

Kommenttien, lausuntojen ja muistutuksen perusteella suunnitelmaa päivitettiin hieman nähtävillä olleesta versiosta. Muutokset eivät olleet merkittäviä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy ja esittää kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi päivitetyn Kuopion kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelman vuoteen 2030.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Muutoksia elinvoima- ja konsernipalvelujen toimintasääntöön

Kaupunginvaltuusto päätti viimeksi vuoden 2023 talousarvion käsittelyn yhteydessä, että vuonna 2021 aloitettu Haltuun-projektin toimeenpano toteutetaan vuonna 2023. Tarkoituksena on koota hallinto- ja tukipalvelut suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Tavoitteena on, että tehtävien uudelleenjärjestelyillä ja henkilöstön moniosaamisen sekä digitalisaation hyödyntämisellä pystytään suoriutumaan vähemmällä henkilökuntamäärällä, sujuvoittamaan palveluprosesseja ja vähentämään henkilöriskejä.

Palvelualueiden johdon tukipalvelujen talous-, henkilöstö- ja yleishallinnon tehtävissä työskentelevät henkilöt kootaan henkilöstöhallinnollisesti talousjohtajan, henkilöstöjohtajan ja hallintojohtajan alaisuuteen. Projektissa määriteltyjen muutosten täytäntöönpano edellyttää siten myös elinvoima- ja konsernipalveluiden toimintasäännön muuttamista. Muutoksessa on otettu huomioon, että palvelualueiden taloushallintotehtävät tuotetaan jatkossa palvelualueille osana elinvoima- ja konsernipalvelujen toimintaa Talous- ja omistajaohjaus- vastuualueelta. Samoin palvelualueiden ICT-palvelut tehtävät tuotetaan palvelualueille osana elinvoima- ja konsernipalvelujen toimintaa Tietohallinto-vastuualueelta.

Muutoksessa varaudutaan myös työ- ja elinkeinopalveluiden siirtämiseen kunnille (TE-palvelut 2024-uudistus).

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy liitteenä olevat muutokset palvelualueen toimintasääntöön tulemaan voimaan 1.1.2024. Hallintopalveluissa voidaan tehdä kirjauksiin teknisiä muutoksia.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Muutoksia elinvoima- ja konsernipalvelujen toimintasääntöön / Kuopion Tilapalvelut

Em. kohdassa mainitussa Haltuun-projektissa määriteltyjen muutosten täytäntöönpano edellyttää myös Kuopion

Tilapalveluiden toimintasäännön muuttamista. Muutoksessa on otettu huomioon, että palvelualueiden taloushallintotehtävät tuotetaan jatkossa palvelualueille osana elinvoima- ja konsernipalvelujen toimintaa Talous- ja omistajaohjaus- vastuualueelta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy liitteenä olevat muutokset Kuopion Tilapalveluiden toimintasääntöön tulemaan voimaan 1.1.2024. Hallintopalveluissa voidaan tehdä kirjauksiin teknisiä muutoksia.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion Tilapalvelut / Servica Oy, puhtaus ja kiinteistöpalveluiden palvelusopimukset

Kuopion kaupunginhallitus hyväksyi 14.8.2023 Kuopion Kaupungin ja Servica Oy:n välisen puitesopimuksen. Puitesopimus kattaa Servica Oy:n kaupungille tuottamat tukipalvelut, kuten ruoka-, puhtaus-, kiinteistö- ja logistiikkapalvelut. Puitesopimuksen voimassaolo alkaa 1.1.2024 ja sopimuksen kesto on kolme vuotta.

Kuopion Tilapalvelut on neuvotellut puitesopimuksen mukaisesti Servica Oy:n kanssa puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden tuottamisesta 1.1.2024 alkavalle sopimuskaudelle. Neuvotellut palvelusopimukset sekä hankittavan palvelukokonaisuuden vuosikustannustasot ovat seuraavat:

– laitoshuollon palvelusopimus, hankinnan arvo noin 5,3 milj. €/vuosi

– kiinteistönhoidon palvelusopimus, hankinnan arvo noin 5 milj. €/vuosi

– rakennus- ja taloteknisten töiden palvelusopimus, hankintamäärä noin 2,5 milj. €/vuosi

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy Kuopion Tilapalveluiden ja Servica Oy:n väliset puhtaus ja kiinteistöpalveluihin liittyvät palvelusopimukset sekä valtuuttaa toimitilajohtaja Hannu Väänäsen allekirjoittamaan nämä palvelusopimukset.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Sopimuksen siirtäminen YIT Business Premises Oy / Kuopion Tilapalvelut

YIT uudistaa yhtiörakennettaan yhtiöittämällä nykyisen YIT Suomi Oy:n liiketoimintoja. YIT Suomi Oy:n osittaisjakautumisella 01.01.2024 alkaen syntyy mm. YIT Business Premises Oy. YIT Business Premises Oy:lle siirtyvät kaikki sellaiset jakautumisen täytäntöönpanopäivänä olevat YIT Suomi Oy:n varat, velat ja vastuut sekä sopimukset ja sitoumukset ja niihin liittyvät oikeudet ja velvollisuudet, jotka kuuluvat yksinomaan toimitilakohteiden urakointia ja toimitilahankkeiden kehittämisestä koskevan Toimitilat-segmentin liiketoimintaan Suomessa.

Sopimuksen siirto puitesopimuksen ehtojen mukaan on mahdollinen, mutta vaatii Tilaajan, eli Kuopion kaupungin

kirjallisen hyväksynnän Kuopion kaupunginhallitukselta, joka on hyväksynyt alkuperäiset sopimukset.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy YIT Suomi Oy:n ilmoituksen mukaisen osittaisjakautumisen aiheuttaman sopimuksen siirron YIT Business Premises Oy:lle.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopio 250 -juhlavuoden tapahtuma- ja tuotantotuen määrittely

Kaupunginhallitus on varannut määrärahan Kuopion kaupungin 250 -juhlavuodelle juhlavuoden tapahtuma- ja tuotantotukea varten sekä yleishallinnon tapahtumatukeen, että markkinointi- ja viestintäyksikön budjettiin. Koska juhlavuoden myötä avataan mahdollisuus myös muiden kuin tapahtumien tukemiseen, on syytä määritellä myös näiden tuotantojen arviointikriteerit ja tuen myöntämisen periaatteet.

Jatkossa myös tuotantotukia koskevat samat arviointikriteerit, joilla tapahtumatukien arviointi tehdään. Yleishallinnon tapahtumatuen käyttötarkoitusta laajennetaan käyttösuunnitelmassa samalla koskemaan myös tuotantotukia ja samalla myös markkinointi- ja viestintäyksikön juhlavuoden määrärahan käyttötarkoitusta laajennetaan koskemaan tuotantotukia.

Markkinointijohtaja, joka tekee tällä hetkellä tapahtumatukia koskevat päätökset, tekee jatkossa myös tuotantotukia koskevat päätökset samoilla kaupunginhallituksen linjaamilla periaatteilla ja arviointikriteereillä. Tapahtuma- ja tuotantotukimalli on esitelty Kuopion kaupungin tapahtumaryhmässä 1.12.2023. Tapahtumaryhmä puoltaa tukimallin määrittelyä esitetyllä tavalla.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se:

a) päättää tuotantotuen arviointikriteerit esittelytekstissä mainitulla tavalla,

b) delegoi tuotantotukien myöntämisen markkinointijohtajalle 50.000 euroon saakka

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Nimeäminen Mieliteko 2.0 ohjausryhmään

Mieliteko 2.0 -ryhmähankkeille muodostetaan yhteinen ohjausryhmä. Rahoittajan ohjeiden mukaisesti tuen saajan on asetettava hankkeen ohjausta ja seurantaa varten ohjausryhmä. Tuen saaja nimeää ohjausryhmän jäsenet ja pysyvät asiantuntijat lukuun ottamatta rahoittavan viranomaisen edustajaa. Ohjausryhmä ei ole vastuussa hankkeen toteuttamisesta, vaan vastuu on yksinomaan tuen saajalla. Ohjausryhmällä ei ole toimivaltaa tehdä rahoittavalle viranomaiselle kuuluvia päätöksiä.

Mieliteko 2.0 -ryhmähankkeiden ohjausryhmään on kutsuttu edustajat jokaisesta kuntarahoitukseen sitoutuneesta kunnasta, toteuttajaorganisaatioista, Pohjois-Savon liitosta, Pohjois-Savon hyvinvointialueelta ja järjestöneuvostosta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se nimeää edustajan Mieliteko 2.0 -ryhmähankkeiden yhteiseen ohjausryhmään.

Kaupunginhallitus nimeää  yksimielisesti ohjausryhmän jäseneksi Miia Eskelinen-Fingerroosin. Kaupunginhallituksen jäsenelle maksetaan hallintosäännön mukaisesti kokouspalkkio kaupungin toimesta.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion romanityöryhmä toimintakaudella 2024–2025

Itä-Suomen alueellinen romaniasian neuvottelukunta esitti vuonna 2017 Kuopion kaupunginhallitukselle, että Kuopion kaupunki nimeäisi uudelleen romanityöryhmän omaksi työryhmäksi. Kaupunginhallitus on nimennyt työryhmän kokouksissaan 13.11.2017, 15.7.2019 ja 21.3.2022. On tarkoituksenmukaista, että kaupunginhallitus nimeää työryhmän myös uudelle toimikaudelle 2024-2025. Esityslistan liitteenä on esitys työryhmän kokoonpanosta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se nimeää romanityöryhmän liitteen mukaisesti uudelle toimikaudelle 31.5.2025 saakka. Työryhmän kokouksista maksetaan palkkiot noudattaen lautakuntia koskevia hallintosäännön määräyksiä.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginjohtajan sijaisten määrääminen vuonna 2024

Käytäntönä on ollut, että kaupunginhallitus on tehnyt vuosittain erillisen päätöksen kaupunginjohtajan sijaisuusjärjestelyistä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy, että kaupunginjohtajan ollessa poissa, esteellinen taikka viran ollessa avoinna, kaupunginjohtajan sijaiset ovat vuonna 2024 seuraavassa etusijajärjestyksessä:

1. kaupunkiympäristön palvelualueen apulaiskaupunginjohtaja

2. hyvinvoinnin edistämisen sekä kasvun ja oppimisen palvelualueen apulaiskaupunginjohtaja

3. hallintojohtaja

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginvaltuuston päätösten 11.12.2023 täytäntöönpanot

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se toteaa, että kaupunginvaltuuston 11.12.2023 tekemät päätökset voidaan panna täytäntöön.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kokouslista on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki (oncloudos.com)