Kaupunginhallituksen päätöstiedote 15.1.2024

Kuopion kaupunginhallitus kokoontui jälleen maanantaina 15.1.2024. Kokouksessa se päätti seuraavista asioista:

Pitkäaikaisen lainan ottaminen vuonna 2024

Kuopion kaupungin vuoden 2024 talousarviossa on varauduttu ottamaan ulkoista lainaa enintään 100 miljoonaa euroa. Pitkäaikaisten lainojen lyhennyksiin on varattu noin 61 miljoonaa euroa. Talousarvion mukaan vuoden 2024 lopussa kaupungin lainakanta on arvolta noin 502 miljoonaan euroa, mikä tarkoittaa noin 4.000 euroa asukasta kohden.

Hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää pitkäaikaisten lainojen ottamisesta ja lainojen antamisesta valtuuston talousarvion hyväksymisen yhteydessä päättämissä rajoissa, päättää lainaehdoista ja niiden muuttamisesta sekä päättää lainojen korko- ja valuuttariskien hallintaan käytettävistä suojaustoimenpiteistä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää:

1. ottaa pitkäaikaista ulkoista lainaa yhteensä enintään 100 miljoonaa euroa, joka nostetaan vuoden 2024 aikana vaiheittain maksuvalmiuden sitä edellyttäessä,

2. valtuuttaa talousjohtajan kilpailutusten jälkeen päättämään rahoituksen hankinnasta sekä sopimaan tarkemmat lainaehdot ja nostoajankohdat rahoituslaitosten kanssa,

3. valtuuttaa talousjohtajan tekemään rahoituslaitosten kanssa solmittujen johdannaisyleissopimusten puitteissa yksittäisiä johdannaissopimuksia kaupungin lainoille ja leasingrahoitukselle rahoitusriskien hallintapolitiikassa ja uudessa rahoitusohjeessa kuvattujen periaatteiden mukaisesti,

4. todeta, että hallintosäännön 148 § mukaan talousjohtaja allekirjoittaa päätökset, sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat päättämissään asioissa.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Yritystonttien 297-13-30-4 (Sädekuja 5) ja 297-13-30-1 (Sädekuja 1) myynti / FinVector Oy

FinVector Oy:n lääketehdas on rakenteilla Savilahteen tontille 297-13-30-4. FinVector Oy hallitsee tonttia maanvuokrasopimuksen perusteella. Tontti 297-13-30-1 on varattu FinVector Oy:lle kaupunkirakennelautakunnan päätöksellä ja varaus on voimassa 31.10.2027 saakka. Tontti 297-13-30-1 on tällä hetkellä rakentamaton ja se varattiin yrityksen tulevia laajennustarpeita varten.

Yritys on ilmoittanut tahtonsa ostaa tontit 297-13-30-4 ja 297-13-30-1. Tonttien sijainnit on esitetty kokouslistassa olevissa kartoissa.

Kaupan ehdot edustavat normaaleja yritystonttien kiinteistökauppaehtoja. Tarkemmat kauppaehdot on tarkoitus määritellä kauppakirjassa ja esisopimuksessa kansliatoimenpitein. Tonttien myynnille ei ole estettä.

Kaupunkirakennelautakunta esittää kaupunginhallitukselle seuraavaa:

  1. Kaupunginhallitus päättää myydä FinVector Oy:lle tontit 297-13-30-4 ja 297-13-30-1 kokonaiskauppahinnalla 3 878 000 euroa.
  2. Tontin 297-13-30-4 arvo kaupassa on 3 288 000 euroa ja tontin 297-13-30-1 arvo kaupassa on 590 000 euroa.
  3. FinVector Oy on velvollinen maksamaan kaupungille lisäkauppahintaa, jos kaupan kohteelle myönnetään FinVector Oy:n aloitteesta lisärakennusoikeutta asemakaavamuutoksella tai muulla viranomaispäätöksellä. Lisäkauppahinnan määrä on 141,45 euroa/k-m² ja yksikköhinta sidotaan elinkustannusindeksin pistelukuun 2 236 (joulukuu 2022). Lisäkauppahinnan maksuvelvollisuus on voimassa seitsemän vuotta kauppakirjan allekirjoittamisesta lukien.
  4. Kaupunginhallitus päättää tehdä FinVector Oy:n kanssa kiinteistökaupan esisopimuksen tontin 297-13-30-1 tulevasta kiinteistökaupasta ehdolla, että  FinVector Oy sitoutuu myymään tontin takaisin kaupungille, jos FinVector Oy ei ole seitsemän vuoden kuluessa esisopimuksen allekirjoittamisesta lukien aloittanut rakentamaan tontille vähintään 2 000 k-m²:n suuruista rakennusta tai rakennuksia. Kauppahinta esisopimuksessa on tontin 297-13-30-1 myyntihinta 590 000 euroa lisättynä FinVector Oy:n kaupungille mahdollisesti maksamalla kohdassa 3 tarkoitetulla lisäkauppahinnalla. Esisopimus on voimassa kahdeksan vuotta sen allekirjoittamisesta lukien.
  5. Kauppakirjan ja esisopimuksen ehdot muotoillaan ja laaditaan kansliatoimenpitein.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Melalahden päiväkodin sisäänvuokraussopimuksen jatkaminen / Parmaco Oy

Kaupunginhallitus on 10.2.2014 päättänyt Melalahden päiväkodin vuokratilahankinnasta, jolloin silloisten puitesopimustoimittajien keskuudesta kilpailutuksessa tilatoimittajaksi valikoitui Parmaco Oy. Tilojen nykyinen vuokrasopimus päättyy 31.12.2024.

Riistavedellä Melalahden päiväkodissa on tällä hetkellä verraten hyvä täyttöaste. Tarve päiväkodille on jatkossakin merkittävä, koska Melalahden päiväkoti on Riistaveden ainoa varhaiskasvatuksen toimintaan soveltuva päiväkotitila ja päiväkodin tulee säilyä verkostossa jatkossakin. Jatkovuokraus myös mahdollistaa tilan hallinnan ilman erillistä isoa tilainvestointia. Alkuperäisessä vuokrasopimuksessa on optiomahdollisuus, joka on aina viisi vuotta kerrallaan aiemman sopimuskauden jatkoksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy alkuperäisen vuokrasopimuksen mukaisen option viiden vuoden jatkosopimuksesta Parmaco Oy:n tarjoamalla vuokrahinnalla ja valtuuttaa Kuopion Tilapalveluiden toimitilajohtajan allekirjoittamaan jatkosopimuksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n osakassopimus

Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy on Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksen, Kuopion kaupungin ja Joensuun kaupungin omistama ympäristöön ja veteen liittyvää tutkimusta Itä- ja Keski-Suomen sekä Kainuun alueella harjoittava yhtiö.

Kuopion kaupungin omistus yhtiöstä on 15 %. Muut omistajat ovat Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys (70 % osakkeista) ja Joensuun kaupunki (15 % osakkeista).

Yhtiössä on valmisteltu yritysjärjestelyä, jossa Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy sulautuisi Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:ön absorbtiosulautumisella. Sulautumisessa sulautuvan yhtiön varat ja velat siirtyvät vastaanottavalle yhtiölle. Sulautuvan yhtiön osakkeenomistajat saavat sulautumisvastikkeena vastaanottavan yhtiön osakkeita tai muuta omaisuutta. Sulautuva yhtiö purkautuu järjestelyssä.

Fuusion toteutuessa osakkeenomistajien tulee antaa suostumus järjestelyyn sekä hyväksyä uusi osakassopimus. Hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus hyväksyy yhtiöjärjestyksen, perussopimuksen, osakassopimuksen tai vastaavan sopimuksen muutokset muulloin kuin yhteisöä perustettaessa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se

1. hyväksyy Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n uuden osakassopimuksen;

2. valtuuttaa kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllösen allekirjoittamaan hyväksytyn osakassopimuksen sekä osakkeenomistajan suostumuksen liitettäväksi sulautumissuunnitelmaan. Sopimukseen voidaan tarvittaessa tehdä vähäisiä muutoksia, joilla ei ole vaikutusta sopimuksen keskeiseen sisältöön.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Yksinyrittäjästä työnantajaksi-hankkeen kuntarahoitus (Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027, ESR+)

Kuopion Yrittäjät hakevat kaupungilta kuntarahoitusta hankkeelleen, jonka tarkoitus on hakea, rohkaista ja tukea yksinyrittäjiä työllistämään ensimmäisen työntekijänsä sekä auttaa heitä työnantajuudessa.

Hankkeen kohderyhmänä ovat kuopiolaiset yksinyrittäjät sekä mikroyrittäjät. Kuopiossa pilotoidaan toimintamallia, joka on mahdollista myöhemmin monistaa myös muille alueille. Hankkeella on positiivisia vaikutuksia mikroyritysten palveluihin sekä työllisyyteen.

Hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Savon ELY-keskukselta ESR+ rahastosta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää osarahoittaa vuosina 2023-2025 Kuopion Yrittäjien hallinnoimaa Yksinyrittäjästä Työnantajaksi ESR+-kehittämishanketta enintään 9,5 %:n osuudella hankkeen hyväksytyistä projektikirjanpitoon tulevista kokonaiskustannuksista, euromääräisesti kuitenkin enintään 20.000 euroa.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Virkanimikkeen muuttaminen

Työvoimapalvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta lukien. Kuopio ja 10 ympäristökuntaa ovat sopineet yhdessä Kuopion työllisyysalueen perustamisesta. Työllisyysalue organisoidaan vastuukuntamallilla, jossa Kuopio toimii palveluiden järjestäjänä ja vastuukuntana. Kuopio toimii näin ollen myös työllisyysalueen valmistelijana.

Kuopion työllisyysalueen valmistelun yhteydessä on kartoitettu C10 kaupunkien työllisyysaluesuunnitelmia ja tulevia työllisyyspalveluja. C10 kaupungeissa Oulua ja Kuopiota lukuun ottamatta työllisyyspalveluita johtaa virkasuhteinen työllisyysjohtaja. Työllisyysjohtaja-nimike on käytössä myös isossa osassa C21 kaupungeista. Kuopiossa on tarpeen yhdenmukaistaa työllisyyspalvelujen johtajan virkanimike muiden isojen kaupunkien kanssa samanlaiseksi, työllisyysjohtajaksi.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se päättää, että työllisyyspalvelujohtaja Pirjo Oksasen virkanimike muutetaan 1.1.2024 alkaen työllisyysjohtajaksi. Virkanimikkeen muutoksen yhteydessä virkasuhteen tehtävät ja vastuut, ehdot tai palkkaus eivät muutu. Pirjo Oksanen on antanut 12.12.2023 virkanimikkeen muutokseen suostumuksensa.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Eronpyyntö perusturva- ja terveyslautakunnan varajäsenyydestä

Airi Pulkkinen (ps.) pyytää eroa perusturva- ja terveyslautakunnan varajäsenyydestä henkilökohtaisten syiden vuoksi. Airi Pulkkinen on Outi Peltolan varajäsen perusturva- ja terveyslautakunnassa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää Airi Pulkkiselle eron perusturva- ja terveyslautakunnan varajäsenyydestä ja nimeää hänen tilalleen uuden varajäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunkisuunnittelupalvelujen suunnittelu- ja työohjelmat 2024 sekä kaavoituskatsaus 2024

Kuopion kaupungin kaavoitus ja kunnallistekninen suunnittelu painottuvat myös vuoden 2024 aikana kaupungin strategian mukaisesti kasvun ja elinkeinoelämän edellytysten luomiseen, tonttien monipuoliseen ja riittävään tarjontaan sekä Savilahden ja keskusta-alueen kehittämishankkeisiin. Kaavoituksen työohjelmassa on priorisoitu erityisesti yritystonttien kaavoitusta ja täydennysrakentamista joukkoliikennevyöhykkeellä.

Strategisen suunnittelun ja asemakaavoituksen vuoden 2024 työohjelmat on koottu lakisääteiseen kaavoituskatsaukseen. Kaavoituskatsaus julkaistaan yhdessä kunnallisteknisen suunnittelun työohjelman kanssa Kuopio suunnittelee ja rakentaa 2024 -julkaisussa kaupungin verkkosivuilla.

Työohjelmiin ja kaavoituskatsaukseen voi tutustua kokouslistojen liitteissä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy strategisen maankäytön kaavoitusohjelman ja kaavoituskatsauksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kaupunginhallituksen kokouslistat liitteineen ovat luettavissa osoitteessa: https://kuopio.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024270