Kuopion kaupungin museoissa ennätysvuosi – myös kirjastopalveluiden käyttö on kasvussa

Vuosi 2023 oli Kuopion kaupungin museoissa ennätyksellisen vilkas. Kuopion museon, Kuopion taidemuseon sekä Kuopion korttelimuseon näyttelyihin tutustui yhteensä yli 129 000 asiakasta. Käyntiennätykset rikottiin sekä Taidemuseossa että Kuopion museossa. Vilkkain yksittäinen päivä kaupungin museoissa oli – jo perinteisesti – vapaan sisäänpääsyn tarjonnut Taiteiden yö 25.8., jolloin yli 7 100 kävijää tutustui museoiden tarjontaan. 

Asiakkaat ovat ottaneet museoiden palvelu- ja tilauudistukset hyvin vastaan, ja vuosien 2021–2022 tapaan näyttely- ja tapahtumatarjonnassa onnistuttiin. Kaikkiaan Kuopion kaupungin museoiden näyttelyissä, museoiden järjestämissä tapahtumissa, työpajoissa sekä museokaupoissa ja museokahvilassa vierailtiin yhteensä yli 211 000 kertaa. Tapahtumista suosituimpia olivat Kuopiossa järjestetty valtakunnallinen, monen toimijan yhteisponnistus Nuori Kulttuuri Festival 26.–27.5., Kantti-yhteistyönä kirjaston kanssa toteutettu Kekri-tapahtuma 3.11. ja Ilona-yhteistyöverkoston kanssa toteutettu Lasten oikeuksien päivä 18.11. Myös museotapahtumien verkkosaatavuudella on kysyntää. Kuopion kaupungin museoiden suoria verkkolähetyksiä seurasi tapahtuman aikana ja tallenteen ollessa näkyvillä kaikkiaan 2 300 asiakasta, yli 1 000 enemmän kuin vuonna 2022. 

Kuopion taidemuseon monipuolinen näyttely- ja palvelutarjonta houkutteli museoon ennätykselliset yli 31 000 näyttelyasiakasta. Katutaidetta ennakkoluulottomasti uudella tavalla sisätiloihin tuonut Kannun henki kiinnosti uusiakin asiakasryhmiä, mikä nosti sen Taidemuseon kaikkien aikojen suosituimmaksi vaihtuvaksi näyttelyksi. Myös keväällä avattu taidelainaamopalvelu lisäsi palveluiden kysyntää ja vetovoimaa.  

Kuopion museon näyttelyissä vierailtiin yli 81 000 kertaa. Erilaisia ja erikokoisia yleisötapahtumia järjestettiin 96 kpl. Opastuksia Kuopion museon näyttelyihin järjestettiin yhteensä 370, ja vaihtuvasisältöisiä työpajoja toteutettiin kaikkiaan 41 kpl. Vilkkain kuukausi Kuopion museossa oli heinäkuun ohella maaliskuu, jolloin näyttelyihin tutustuttiin jopa hieman lomasesongin heinäkuuta enemmän.  

Myös Kuopion korttelimuseo oli yleisön suosiossa, ja 10 % kasvulla yllettiin 16 626 näyttelykäyntiin. Juhannuksena Korttelimuseolla lanseerattiin uusi Korttelin juhannus -tapahtuma, joka piti sisällään opastuksia, työpajatoimintaa sekä leikkituokioita. Korttelimuseolla perinteisen vilkkaita kuukausia olivat kesälomasesongin heinäkuu sekä joulukuu, jossa joulunäyttely oli edellisvuosia suositumpi. 

Kirjastoja käytettiin ahkerammin kuin ennen koronaa

Kuopion kaupunginkirjaston viime vuoden kävijä- ja lainaustilastot näyttävät mukavaa nousua vuoteen 2022 verrattuna siitäkin huolimatta, että pääkirjaston oviremontti verotti kävijälukuja ja Riistaveden kirjasto oli kesän suljettuna muuton vuoksi. Nyt ylitettiin jo reippaasti koronaa edeltävän ajan tilastot.

Fyysisiä käyntejä tilastoitiin yhteensä 1 235 513 kertaa, mikä on 77 730 kertaa enemmän kuin vuonna 2022. Verkkokäyntejä oli yhteensä 1 295 957 (+91 055) ja lainoja 2 129 103 (+57 667). Lukemat kertovat ilahduttavalla tavalla, että kirjaston palvelut ja tilat ovat asiakkaille edelleen tärkeitä.