Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin ohjelmisto julki

Newyorkilainen Dorrance Dance -steppiryhmä avaa festivaaliviikon. Kuva: EmWatson / Kuopio Dance Festival

Jo 55. kertaa järjestettävän Kuopio Tanssii ja Soin kesän 2024 ohjelmisto on monipuolinen kokonaisuus muun muassa trillerin täyteistä tanssiteatteria, rakkauden innoittamia teoksia ja perinteisestä poikkeavia ulkoilmaesityksiä. Festivaali järjestetään 12.-18.6.2024.

Festivaaliviikon avaa palkittu Dorrance Dance -steppiryhmä New Yorkista, joiden teoksissa elävä musiikki ja virtuoosimainen steppi kohtaavat. Michelle Dorrancen johtaman ryhmän teos Myelination on säkenöivä, improvisaatiosoolojen värittämä kokonaisuus. Esityksen huipentaa neljän basistin ja neljän tanssijan Basses Loaded -esitys, joka on taidokas yhdistelmä jalkatyön tarkkuutta ja musikaalista monimuotoisuutta.

Tänä vuonna festivaali hemmottelee trillereiden ystäviä. Belgialainen Peeping Tom, joka ihastutti Kuopio Tanssii ja Soilla viimeksi vuonna 2021, säväyttää tänä kesänä teoksellaan Diptych. Surrealismistaan tunnettu ryhmä tuo tyylilleen uskollisena mysteerin, unenomaisuuden, trillerin ja jopa kauhun sävyttämän esityksen.

Vangitseva Soul Chain saksalaisen tanzmainz-ryhmän esittämänä on taas teos rakkaudesta, kaipuusta ja meissä jokaisesta asuvasta yksinäisyydestä. Sharon Eyalin yhteistyössä Gai Beharin kanssa luomassa koreografiassa elektroninen musiikki kohtaa voimakkaan fyysisen liikekielen, joka haastaa tanssijat äärirajoilleen.

Palkittu tanssitaiteilija ja intialaisen Kathak-tanssin mestari Aditi Mangaldas esittää väkevän sooloteoksensa FORBIDDEN, joka syventyy naisen halun tukahduttamisen teemaan. Intensiivisessä, mutta samalla kauneuden ja herkkyyden säilyttävässä teoksessa Mangaldas antaa äänensä naisille, jotka on vuosien saatossa hiljennetty.

Lehtopolun jäähyväiset Songs-teoksen myötä

Pori Dance Company tuo festivaalille herkän teoksen Songs, jonka koreografian Kuopio Tanssii ja Soin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku on tehnyt yhdessä esiintyjien kanssa. Lehtopolku nähdään myös itse tanssimassa teoksessa.

Kesän festivaali on vuonna 2019 tehtävässään aloittaneelle taiteelliselle johtajalle viimeinen, ja teoksen myötä Kuopio Tanssii ja Soi jättääkin kiitolliset jäähyväiset Lehtopolun upealle viisivuotiselle kaudelle.

– Songs on rakkauskirje yhdessä tanssimiselle. Esiintyjien välinen lämpö kannattelee teosta, joka katsoo maailmaa ja tanssijuutta lempeydellä. Songsissa kohtaa monta sukupolvea itselleni tärkeitä tulkitsijoita, ja sen lauluissa soi elämä kaikkine kaipauksineen, rakkauksineen ja menetyksineen. Samalla teos on oma kiitokseni festivaaliyleisölle kuluneista vuosista, Lehtopolku kertoo.

Collectif Petit Travers. Kuva: Geraldine Aresteanu / Kuopio Dance Festival

Ranskalaiselta Collectif Petit Traversilta nähdään Kuopiossa valloittava nykysirkusesitys, jossa jongleeraus kohtaa rumpukonsertin. S’assurer de ses propres murmures -teoksessa sirkustaiteilija Julien Clément ja rumpali Pierre Pollet näyttävät, miten jongleeraus ja rummut sulautuvat saumattomasti yhteen, luoden visuaalisen ja huumorilla höystetyn, yllätyksellisen kokonaisuuden.

Baletin taikaa tarjoaa tänä vuonna Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos upealla koko perheen esityksellään. Lavalla nähdään lahjakkaita nuoria balettitanssijoita ympäri Suomen. Ohjelmistoon sisältyy myös suosittu Gaala, joka kulkee tänä kesänä nimellä Supervisual Gaala. Lehtopolun koostama ilta on vaikuttava kaksituntinen kokonaisuus, jossa tanssitaiteen kirjo esittäytyy monipuolisesti aina vauhdikkaasta stepistä nykytanssiin. Gaalassa nähdään muun muassa taiwanilainen nykytanssiryhmä B.Dance Floating Flowers-teoksellaan, jonka koreografia ammentaa aasialaisista perinteistä ja kamppailulajeista.

Ulkoilmaesityksiä peräti kaksin kappalein

Tanssin täyteiseen viikkoon kuuluu peräti kaksi vapaan pääsyn esitystä ammattilaisryhmiltä, jotka molemmat nähdään Kuopion satamassa järvimatkailukeskus Luodon edustalle rakennettavalla ulkoilmalavalla.

Tanskalainen Uppercut Danseteater tuo kaunista järvimaisemaa vasten leikkisän, katutanssista ammentavan teoksen, jonka kantavana teemana on oman paikan löytäminen elämässä. Palkitun koreografin Stephanie Thomasenin BENCHED-teos kutsuu viisi miestanssijaa penkeille, joiden jatkuva muutos luo aina uusia, kekseliäitä asetelmia esiintyjien väliselle liikkeelliselle vuoropuhelulle.

Toinen Luodon esityksistä on kahtena iltana nähtävä, kotimaisen Petri Kekoni Companyn Ei aikaa | Otid | Untime –suurteos. Poikkeuksellisen ulkoilmaesityksestä tekee se, että 12 tanssijalle tehty teos kestää kokonaisuudessaan neljä tuntia. Tuona aikana katsojat voivat valita vapaasti aikaikkunan kokemukselleen.

Uppercut Danseteater. Kuva: Raphael Solholm / Kuopio Dance Festival

Festivaaliin sisältyy myös jo perinteeksi muodostunut katselmus Tanssioppilaitokset On Stage, jossa nähdään sekä kotimaisia että kansainvälisiä tanssinharrastajaryhmien taidokkaita esityksiä.

Tanssiviikon ohjelmistoa Lehtopolku kuvailee monipuoliseksi ja jopa vastakohtaiseksi kokonaisuudeksi, jossa eri tyylilajit käyvät intensiivistä vuoropuhelua.

– Ensi kesän festivaalilla tanssi näyttää jälleen monet kasvonsa. Puhuttelevat teokset tarttuvat rakkauden, halun ja kaipuun teemoihin, ravistelevat perinteisiä esityskonventioita ja juhlivat vastaansanomattomalla taidolla, hän kuvailee.

– Teoksista välittyy uskallus ja henkilökohtaisuus sisäisten kokemusmaailmojen purkautuessa vimmaisina, riemastuttavina ja hellinä. Erilaiset perinteet ja tekemisen tavat kohtaavat rohkeasti nykyhetkessä samalla kun tanssi levittäytyy ulos teattereista ja tempaa mukaansa, Lehtopolku jatkaa.

TanssiTeltta nähdään tänäkin vuonna

Kuopio Tanssii ja Soin kokonaisuuteen kuuluu pääohjelman lisäksi runsaasti vapaan pääsyn ohjelmaa, kursseja, leirejä, seminaareja sekä paljon muuta tanssillista ohjelmaa. Vapaan pääsyn ohjelmaan tuotiin vuonna 2023 uudistuksia, jotka ovat osana festivaalia tänäkin kesänä.

– Viime vuoden uudistukset, kuten TanssiTeltta ja karnevaalikulkue saivat paljon kiitosta Kuopio katukuvan elävöittämisestä ja festivaalin saavutettavuuden lisäämisestä, festivaalin toiminnanjohtaja Salima Peippo sanoo.

– Erityisen iloinen olen entisestään laajentuneesta vapaan pääsyn ohjelmistosta kesällä 2024, kun pystymme tarjoamaan myös ammattilaisesityksiä Luodolla. Lisäksi olemme lähteneet mukaan Pohjois-Savon alueen Kaikukorttikokeiluun maksullisten esitysten kohdalla, hän jatkaa.

Kursseja järjestetään eri tasoisille tanssijoille ja tanssista kiinnostuneille. Mukana kurssivalikoimassa on muun muassa paljon toivottua flamencoa. Kurssit ja seminaarit julkaistaan myöhemmin kevättalvella.

Lisätietoja festivaalin kotisivuilta: https://kuopiodancefestival.fi/