Ajankohtaista ulkoliikunnasta 24.1.2024

Kuva Puijon hiihtoladulta, puut ovat taipuneet lumen painosta, hiihtäjä hiihtää ladulla.

Molemmat Kuopion kaupungin latuja kunnostavat latukoneet toimivat jälleen. Seuraathan latujen kunnostusta reaaliaikaisesti Latuinfosta: https://kuopio.fluentprogress.fi/outdoors/

Jäämaratonradan tilanne keskusteluttaa kovasti, luethan ajankohtaisesta tilanteesta tästä jutusta: https://yle.fi/a/74-20070810. Kuten jutussakin todetaan, osa jäärataa saadaan mahdollisesti luistelukuntoon tulevaksi viikonlopuksi. Seuraa tiedotusta jäämaratonradan osalta Finland Ice Marathonin kanavissa, esim. verkkosivuilta: Jääinfo / Ice update | Finland Ice Marathon

Jäälatuja kysellään myös paljon ja siitä seuraavaksi tietoa:

Kuopiossa ehti muodostua alkutalvesta ohut jääkerros ja heti sen päälle satoi useampi kymmenen senttiä lunta, joka eristi jään. Jää ei päässyt paksuuntumaan niin, että se olisi kantanut kunnostuskalustoa. Jäälle tehtävissä laduissa on huomioitava mm. jään paksuus (turvallisuus), lumen määrä jään päällä (jolla latu voidaan tehdä), kovat pakkaset (kaluston kestävyys) ja tuiskuava lumi (peittää kunnostuksen jäljet nopeasti). Latukartoissa mainitaankin, että jäälatujen kunnostuksen pääpaino on vasta kevättalvella, ja nyt jäälatujen avaaminen lähestyy! Osa jääladuista on jo avattukin, mutta Kallavedelläkin on hyvin erilaisia olosuhteita jäällä liikkumiseen. Esimerkiksi lähiranta voi näyttää ihan hyvälle, mutta vähän kauempana kunnostuskalusto ei pysty tekemään työtään. Lähipäivinä jään päälle on noussut paikoin vettä, mikä vaikeuttaa ja osittain myös estää tällä hetkellä jäälatujen kunnostusta. Tavoitteena on kuitenkin, että Väinölänniemen-Itkonniemen ja Kuopionlahden jäälatuja saataisiin avattua tulevaksi viikonlopuksi.

Toivotaan, että jääladuille päästään pian, mutta luotetaan samalla asiantuntijoiden työhön ja arvioon siitä, että hiihtäminen on turvallista ja ladut hyvässä kunnossa!

Katsothan vielä muistin virkistykseksi Kuopion kaupungin talviliikunnan huoneentaulun, jossa avataan liikuntapaikkojen kunnostusta talvella: kuopion-ulkoliikunnan-huoneentaulu.pdf

Seuraattehan aina latujen kunnostustilannetta Latuinfosta ja talvisen ulkoliikunnan tiedottamista yleisesti Liikkuvan Kuopion some-kanavilla: Facebook ja Instagram.