Ulkovaltojen suurlähettiläiden vierailu Kuopioon synnytti uusia kansainvälisiä kontakteja

Suomen ulkoministeriö esitti Kuopion kaupungille toiveen ulkovaltojen suurlähettiläiden vierailusta Kuopioon tammikuussa 2024. 22 suurlähettilästä eri valtioista sekä edustajat ulkoministeriöstä vierailivat Kuopiossa 17.-19.1.2024. Vieraat tulivat Belgiasta, Chilestä, Iso-Britanniasta, Israelista, Italiasta, Kanadasta, Kazakstanista, Kreikasta, Kroatiasta, Kyprokselta, Liettuasta, Norjasta, Perusta, Portugalista, Ranskasta, Romaniasta, Slovakiasta, Sveitsistä, Thaimaasta, Tsekistä, Ukrainasta ja Vietnamista.

He tutustuivat Kuopion ja Pohjois-Savon alueen yrityksiin, toimijoihin, oppilaitoksiin ja nähtävyyksiin. Vierailuun pääkohteena oli erityisesti Savilahden alue: arvovaltainen delegaatio vieraili yrityksissä, oppilaitoksissa ja esimerkiksi loppukesästä valmistuvassa Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolassa. Vierailussa oli vahvasti esillä ja mukana alueen elinkeinoelämä.

Kulttuuria ja maanpuolustusta

Saapumisiltana vieraat pääsivät Saanalle tutustumaan Kuopion kulttuurielämään ja kuulemaan Kuopio Tanssii ja soi- sekä ANTI-festivaaleista, Kuopio-Tahko-matkailumarkkinoinnista sekä Kuopio250-juhlavuodesta. Esittelyiden jälkeen heillä oli mahdollisuus saunoa ja pulahtaa avantoon. Kuopion talvi ei onneksi säikäyttänyt Suomessa asuvia suurlähettiläitä.

”Vieraat olivat riemuissaan päästessään pulahtamaan raikkaaseen Kallaveteen”, kertoo vierailun yhtenä emäntänä toiminut Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Delegaatio vieraili torstaina 18.1. Karjalan lennostossa sekä Kuopion taidemuseon Juho Rissasen taidetta esittelevässä näyttelyssä. Vieraat olivat erittäin vaikuttuneita Karjalan lennoston toiminnasta, ja pitivät Kuopion strategista sijaintia ja Suomen tuoretta NATO-jäsenyyttä merkittävinä tekijöinä Suomen ja koko NATOn puolustukselle.

Yritykset solmivat uusia kontakteja

Torstaina 18.1. ohjelmassa oli myös yritystapahtuma, Kuopio International Day, jossa Kuopion, Iisalmen ja Varkauden kärkiyrityksiä sekä erityisesti terveysteknologia-alan start-up-yrityksiä pääsi esittelemään toimintaansa vieraille. Tapahtuman yhteydessä yrityksille ja suurlähettiläille järjestettiin matchmaking -mahdollisuus, jossa saatiin syntymään uusia kansainvälisiä kontakteja. Lisäksi delegaatiolle esiteltiin perjantaina 19.1. FinVector Oy:n toimintaa sekä järjestettiin vierailu Lumoava Oy:n korutehtaalle.

”Tavoitteenamme oli tarjota tärkeitä kontakteja alueemme yrityksille ja auttaa yrityksiä menestymään kansainvälisesti. Yrityksiltä tuli hyvää palautetta tapahtumasta”, iloitsee Kuopion kaupungin elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen.

Savon ammattiopistolla vieraat tutustuivat eri koulutusaloihin ja uusiin opiskelutiloihin. Koulutuksen maksuttomuus ja korkea laatu sekä oppimisympäristöjen modernius tekivät vaikutuksen diplomaatteihin.

Läpileikkaus Kuopion vahvuuksista

Vierailun aikana, vain 48 tunnissa, kansainväliset vieraat saivat erittäin kattavan läpileikkauksen Kuopion alueen vahvuuksista ja menestystarinoista. Kun Kuopion mieslaulajat kajauttivat vierailun päätteeksi Finlandian, suurlähettiläiden joukossa kohahti. Visiitti oli onnistunut ja tunnelma arvokas, mutta välitön.

”Suurlähettiläät ovat antaneet valtavan hienoa palautetta matkastamme Kuopioon. Meistä pidettiin erinomaisen hyvää huolta ja matkan ohjelma oli kiinnostava. Uskon, että käyntimme poikii Kuopioon lisävierailuja ja paljon uusia kontakteja”, kiitteli Ulkoministeriön protokollapäällikkö Mika Koskinen tyytyväisenä.