Kuopio250 -juhlavuosi kutsuu kaikki mukaan suunnitteluun – ohjelmistohaku on alkanut 

Kolme henkilöä värillisten ilmapallojen kanssa kadulla.

Kuopion kaupunki täyttää 250 vuotta vuonna 2025. Luvassa on upea juhlavuosi, joka käynnistyy jo tänä vuonna marraskuussa. Varsinainen syntymäpäivä on 17.11.2025. Kuopion kaupunki kannustaa asukkaat, oppilaitokset, yritykset, tapahtumajärjestäjät, kulttuuritoimijat, seurat ja järjestökentän mukaan juhlavuoden ohjelmiston tekemiseen monella eri tasolla. Kaupunkiorganisaatio tekee omia toteutuksiaan juhlavuoteen osana omaa toimintaansa.  

Juhlavuosi mahdollistaa erilaisia osallistumisen tasoja, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan juhlavuoden toteutukseen. Sisällöt voivat vaihdella asiantuntijaseminaareista yhteisiin pikniktapahtumiin tai juhlavuoden koruista leivonnaisiin. Tänä vuonna käynnistetään myös kaupunginosa- ja kaupunkilaistarinoiden kerääminen. Juhlavuodelle on jo olemassa logo ja visuaalinen ilme, nimeltään kukoistus. Se kuvaa kukoistavaa kaupunkikulttuuria, jota juhlavuonna edistetään. 

Juhlavuosi on koko kaupungille työkalu matkalla hyvän elämän pääkaupungiksi. Se antaa mahdollisuuden tulevaisuuden luomiselle yhdessä tekemällä. Juhlavuosiprojekti ei itse tuota tapahtumia vaan tapahtumien tuottamiseen pyritään aina etsimään sopiva toimija tai yhteistuotantona useita toimijoita. Tapahtumia ja tuotantoja toteutetaan vastuullisesti ja kestävästi. Tavoitteena on saada aikaan pysyviä toimintamalleja ja juhlavuoden aikana syntyneille tapahtumille jatkuvuutta myös juhlavuoden jälkeen. Toivottavasti mahdollisimman moni voi kokea juhlavuoden omakseen joko tekijänä tai osallistujana. 

Ohjelmahaku on julkaistu 

Ohjelmistohaku juhlavuoden tapahtumiin ja tuotantoihin on avattu osoitteessa www.kuopio250.fi. Haku perustuu vuoropuheluun toimijoiden kanssa. Kaikki voivat ilmoittaa juhlavuoden tapahtumaideat ja -ajatukset ohjelmistonhaun kautta. Juhlavuoden tiimi käy ideaa läpi yhdessä toimijan kanssa ja pohtii, löytyykö sisällölle mahdollisia kumppaneita sekä käy vuoropuhelua toteutuksista ja mm. tuen tarpeesta. Kaupungilta voi hakea osarahoitusta juhlavuoden tapahtumiin ja tuotantoihin, kun tuotanto on hyväksytty juhlavuoden ohjelmistoon. Kaikkia tuotantoja ei automaattisesti rahoiteta. Lisätietoa sekä tarkempia ohjeita ohjelmahausta löytyy juhlavuoden verkkosivuilta. 

Valmis ohjelma kerätään tapahtumakalenteriin Kuopion seinälle ja se alkaa näkymään siellä viimeistään syksyllä, kun tapahtumia alkaa varmistumaan. Tapahtumille annetaan oikeus juhlavuoden tunnuksen ja visuaalisen ilmeen käyttöön. Tapahtumista ja toteutuksista kerrotaan paikallisesti ja valtakunnallisesti eli tarjolla on myös juhlavuoden yhteismarkkinoinnin kautta julkisuutta toteutukselle.  

Toimijoille järjestetään seminaareja sekä erilaisia verkostoitumisen ja kohtaamisen foorumeja matkalla juhlavuoteen. Tuleva juhla on erinomainen alusta kaikenlaisille tapahtumien ja tuotantojen kokeiluille.  

Ensimmäiset näkyvät ulostulot kuntalaisten suuntaan nähdään marraskuussa 2024, kun Kuopio250 -juhlavuosi aloitetaan monipuolisella avajaisviikon ohjelmalla. 

“Teemme yhdessä juhlavuoden – nyt kutsumme kaikki mukaan tekemään maailman parasta 250-vuotiasta Kuopiota! ”

Lisätietoa juhlavuodesta ja ohjelmahausta www.kuopio250.fi