Pakkanen heikentää ilmanlaatua Pohjois-Savossa

Viime päivien kovat pakkaset ovat heikentäneet ilmanlaatua lähes koko keskisessä Suomessa ja myös Pohjois-Savossa. Ilmassa on ollut etenkin pienhiukkasia ja myös karkeampaa pölyä eli hengitettäviä hiukkasia. Pölypitoisuudet lähtivät nousuun Kuopiossa ja Siilinjärvellä viime viikon torstaina 8.2. ja pitoisuudet ovat edelleen korkeat. Kohonneet pölypitoisuudet johtuvat tieliikenteen ja lämmityksen päästöistä, mutta joukossa on ollut myös karkeampaa katupölyä etenkin Tasavallankadulla. Viikonlopun aikana inversion vaikutuksesta pienhiukkaspitoisuudet ovat olleet korkeat niin Kuopiossa kuin Siilinjärvelläkin. Varkaudessa ilmanlaatu on ollut parempi.

Korkeat hiukkaspitoisuudet heikentävät ilmanlaatua vielä maanantaipäivän ja -illan (12.2.). Varsinkin pienhiukkaspitoisuudet ovat edelleen korkeat, karkeamman pölyn eli hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ovat jo matalampia.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla ja Ilmatieteenlaitoksen sivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, jotka ovat ladattavissa Android -käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.