Juho Rissasen juhlavuosi huipentuu syntymäpäiväviikkoon 2.-10.3.

Rissasen fresko Kuopion museon porraskäytävässä: Rakentajat –fresko. Kuva Reetta Rytkönen. KHM.

Kuopiossa tasan 150 vuotta sitten syntyneen taidemaalari Juho Rissasen syntymäpäivää juhlitaan monipuolisella ohjelmalla Kuopion taidemuseossa, Kuopion korttelimuseossa, kaupungintalolla, Kuopion kaupunginteatterilla sekä Kuopion museolla koko hiihtolomaviikon ajan 2.–10.3. Syntymäpäiväviikko täydentää usean toimijan kanssa yhteistyössä tuotettua Juho Rissasen juhlavuotta, joka on vetänyt väkeä Kuopion taidemuseon ja korttelimuseon näyttelyihin sekä Kuopion kaupunginteatterin Maalari-esityksiin.  

Juhlaviikko aloitetaan hiihtoloman ensimmäisenä lauantaina teatterilta, jolloin Maalari-näytelmän työryhmä kertoo näytelmästä Minna-lämpiössä ennen illan esitystä. Korttelimuseolla puolestaan kunnioitetaan savolaisuudestaan ja murteestaan ylpeänä tunnettua Rissasta työpajalla, jossa voi painaa itselleen rintanapin Savon murteella. Tiistaina ja torstaina taidemuseolla järjestettävässä elävä äänikirja -tapahtumassa luetaan otteita Juho Rissanen Sisulla ja sitkeydellä -kirjasta. Keskiviikkona ja torstaina perheen pienimmät kutsutaan korttelimuseolle lasten varttiin ohjatulle pelituokiolle tutustumaan Rissasen lapsuusaikaan liittyviin ammatteihin.

Taidemuseolla on mahdollista tavata taiteilija omassa persoonassaan, kun Juho Rissasta näyttelevä Ilkka Pentti vierailee roolihahmossaan taidemuseon taidevartilla. Roolihahmon vierailupäivä jatkuu välittömästi korttelimuseon Juho Rissanen meillä ja maailmalla -näyttelyssä. Perjantaina taidehistorioitsija Marianna Huttunen esittelee Rakentajat -freskoa ja sen taustoja Kuopion museon portaikossa. 

Varsinainen taiteilijan syntymäpäivä on lauantaina 9.3. Silloin ovat Kuopion kaupungintalon pienen juhlasalin ovet avoinna klo 12-15 ja Juho Rissasen komea Piirileikki metsässä -maalaussarja tutustuttavissa. Korttelimuseolla on opastus Kuopion korttelimuseon Juho Rissanen – Meillä ja maailmalla -näyttelyyn. Taidemuseossa syvennytään Juho Rissasen ja hänen tanskalaisen ystävättärensä kirjeenvaihtoon Käraste Bodil! –teemaopastuksella. Taidemuseon Kuvauksen vilkkaus -näyttelyn opastus päättää sunnuntaina syntymäpäiväviikon runsaan ohjelman.