Katupölykausi on alkanut

Katupölykausi on käynnissä lähes joka puolella Suomea. Tienpinnat ovat suuressa osassa maata sulat. Katupöly on pääosin karkeaa pölyä, joka nousee autoliikenteen vaikutuksesta ilmaan kuivilta katu ja tiepinnoilta sekä pihoilta. Katupölystä tyypillisesti noin 10 prosenttia on kuitenkin myös terveydelle haitallisempia pienhiukkaisia, jotka päätyvät syvälle ihmisten hengitysteihin aiheuttaen vakavampia terveyshaittoja ja -oireita. Korkeita hiukkaspitoisuuksia mitataan katupölykaudella erityisesti liikenneväylien välittömässä läheisyydessä.

Vallitsevat pölypitoisuudet voivat tällä hetkellä aiheuttaa haittaa vakavia hengityselin- ja verenkiertoelin sairauksia poteville henkilöille sekä muille riskiryhmille, kuten vanhuksille ja pienille lapsille. Oireita saavien kannattaa välttää liikkumista ja voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona erityisesti liikenneväylien välittömässä läheisyydessä. Itseään voi suojata katupölyltä esimerkiksi FFP2-luokan hengityssuojaimella.

Pölypitoisuuksien nousua edesauttaa tällä hetkellä keväälle tyypilliset reilut yöpakkaset ja ajoittain tyyni sää. Loppuviikosta on luvattu runsaita sateita, jotka puhdistavat ilmaa. Kuivalla säällä pitoisuudet voivat nousta korkeiksi niin kauan kunnes katuverkko on puhdistettu. Tyypillisesti katupölyä ei enää esiinny merkittävissä määrin toukokuussa.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkkosivulla ja valtakunnallisilla ilmanlaatusivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, mitkä ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.