Kuopiossa juhlitaan Minna Canthin päivää tiistaina 19.3.

Tiistaina 19.3.2024 tulee kuluneeksi 180 vuotta Minna Canthin syntymästä. Kaupungin kulttuurilaitokset juhlistavat aikansa merkittävimmän kulttuurivaikuttajan syntymäpäivää monipuolisella ohjelmalla.

Kuopion korttelimuseo on auki Minna Canthin päivänä poikkeuksellisesti kello 10–17. Museoon on merkkipäivän kunniaksi vapaa pääsy ja tarjolla on mielenkiintoisia opastuksia, sekä kurkistus Minnan kirjakaapin sisälle. Opastukset järjestetään Korttelimuseossa kello 13 ja 15.30 alkaen.

Mukaan tunnelmaan pääsee lisäksi verkko-opastuksen välityksellä Kuopion museon YouTube-kanavalla kello 10.15. Striimitallenne on katsottavissa kanavalla myös opastuksen jälkeen.

Pääkirjastolla on kirjanäyttely Minna Canthin teoksista ja häneen liittyvästä kirjallisuudesta. Päivän aikana on nähtävillä myös videokooste kirjaston arkistoista löytyvistä Canthin käsikirjoituksista ja kirjeistä. Pääkirjasto on avoinna klo 8–19.

Kuopion Musiikkikeskuksella järjestetään Minna Canth -seminaari klo 13–16. Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävän seminaarin teemana on erityisesti sananvapaus ja rakentavan keskustelukulttuurin edistäminen.

Kaupunginteatterilla Minnan päivän ohjelmaa klo 17–20

Kuopion kaupunginteatterin juhlaohjelmassa on Minna Canth -esitys, keskustelutilaisuus, yhdistysten esittelypisteitä sekä Kuopion kaupunginorkesterin pienkokoonpanon esiintyminen. Kuopion kaupunginteatterin yhdistysten pitämä kahvio auki koko juhlan ajan. Ohjelmaan on vapaa pääsy.

Juhlaa varten Kuopion kaupunginteatteri on toteuttanut esityksen, joka alkaa klo 19 Maria-näyttämöllä. Esityksessä luetaan Minna Canthin kirjeitä, nähdään Canthin näytelmiä pikakelauksena, sekä päästään seuraamaan otteita Kuopion kaupunginteatterissa vuonna 2006 ensi-iltansa saaneesta Minna-musikaalista. Mukana myös lauluja ja sekä Taidelukio Lumitin opiskelijoiden oma ohjelma.

Koko ohjelma kaupunginteatterilla:

Klo 17–19 Aulatiloissa:

  • Minna Canthin talo ry ja Kanttila: Anja Lappi ja Atso Almila kertomassa yhdistyksen toiminnasta ja Kanttilan korjauksesta.
  • Kuopion Valkonauhayhdistys ry: Naisten yhteistyötä paremman elämän puolesta jo vuodesta 1906, ehkäisevää päihdetyötä ja yhteiskunnallista auttamistyötä tekevä naisjärjestö.
  • Ompeluseurat: Taideparsintapaja, jossa parsitaan maailmaa paremmaksi Minna Canthin hengessä. Ota oma rikkinäinen vaatteesi mukaan – korjausaktivistit Jaana Kurttila ja Meri Elonheimo auttavat harjoittelemaan omien taitojen mukaista parsintaa. Pajasta löytyy lankoja ja neuloja. Voit myös virkata kukkia tulevaa Minna Canth-reliefin seppelettä varten.
  • Kuopion seudun yrittäjänaiset ry: Asiaa ja keskustelua yrittäjyydestä.

Klo 17.30 Paneelikeskustelu tasa-arvosta nuorten näkökulmasta: Keskusteluryhmä koostuu nuorista vetäjänään Anni Marin, joka toimii draamakasvattajana Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palveluissa.

Klo 18.15 Kuopion kaupunginorkesterin pienkokoonpano: Esiintyjinä Sri Gopal ja Sanni Määttä, viulu sekä Hyesoo Kim, klarinetti

Klo 18.40 Puhe: Anja Lappi, Minna Canthin talo ry:n toiminnanjohtaja.

Klo 19–20 Minna Canth -esitys (Maria-näyttämö)