Kuopion kaupunginkirjastolle avautuu nepsy-nurkka

Kuopion kaupunginkirjaston pääkirjastolle avautuu nepsy-nurkka 4.4.2024 alkaen! Nepsy-nurkka on maksuton vinkkinurkka neurokirjolla oleville, joka sijaitsee lasten- ja nuortenosastolla, joten saatavilla olevat nepsy-aineistot painottuvat lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin.

Nepsy-nurkassa on tarjolla ohjeita sekä apuvälineitä esimerkiksi toiminnanohjaukseen ja tunnesäätelyyn. Kokeiltavaksi on rauhoittumiseen tarkoitettuja painoeläimiä. Myös vinkkejä lukemisen apuvälineistä on saatavilla sekä neurokirjon toimijoiden yhteystietoja, esitteitä ja heidän tuottamiaan oppaita. Useimpia nurkan aineistoja voi kopioida itselle mukaan, mutta jotkin aineistot ja välineet ovat vain nurkassa kokeiltavina.

Nepsy-nurkka on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Savon hyvinvointialueen nepsy-tiimin sekä Pohjois-Savon autismi-, ADHD- ja kielihäiriöyhdistys Eijsveikeet ry:n kanssa. Nepsy-tiimi on tuottanut nurkkaan saataville erityisesti asiantuntijatietoa. 

Nepsy-nurkan avajaisia vietetään torstaina 4.4.2024 pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla: 

  • aamupäivällä kaksi vauvatuokiota teemalla rentoutuslorut,lasten- ja nuortenosaston taaperotilassa. 
  • klo 14 alkaen Pohjois-Savon autismi-, ADHD- ja kielihäiriöyhdistys Eijsveikeet ry esittelee toimintaansa pääkirjaston ala-aulassa. 
  • klo 15–18 aistiyliherkkyyspaja Näkymätön reppu lasten- ja nuortenosaston koulutustilassa. Pajan vetää kirjailija Maria Vilja. Näkymätön reppu -työpajassa osallistujat pääsevät tutkimusmatkalle oman näkymättömän reppunsa maailmaan. Työpajoissa tehdään oma pikkureppu ja pohditaan millainen tuo reppu mahtaa olla. Oman repun tekemisen jälkeen päästään tutustumaan sen sisältöön käsillä tekemisen ja monien materiaalien kautta. Työpaja lisää itsetuntemusta ja auttaa löytämään uusia tapoja omien kokemusten käsittelyyn ja herkkyydestä puhumiseen. Työpajoissa ovat viihtyneet monen ikäiset ihmiset aina leikki-ikäisistä yläasteikäisiin, aikuisiin ja senioreihin. Paja sopii niin herkille kuin vähemmän herkillekin, jokainen saa löytää oman lähestymistapansa reppuun. 
  • Klo 15 alkaen päivystys Nepsy-nurkalla lasten- ja nuortenosaston työpajatilassa ja nurkan aineistojen esittely sekä mahdollisuus askarrella tunnesäätelyn apuväline tunneliikennevalot.