Katupölykausi jatkuu Pohjois-Savossa

Katupölykausi jatkuu Pohjois-Savossa. Katupölystä noin puolet on talven mittaan irti jauhautunutta tie- ja katupäällystettä, noin neljäsosa hiekoitusmateriaaleja ja noin neljäsosa mm. rengas- ja jarrupölyä.

Maanantaiaamuna ilmanlaatuindeksi oli Kuopion keskustan mittausasemilla (Savilahti, Tasavallankatu, Niirala ja Maaherrankatu) sekä Siilinjärven Sorakujalla erittäin huono. Hengitettävien hiukkasten raja-arvotaso ylittyi sunnuntaina 17.3.2024 Siilinjärven Sorakujalla ja Kuopiossa moottoritien läheisyydessä Savilahden mittausasemalla.

Vallitsevat pölypitoisuudet voivat tällä hetkellä aiheuttaa haittaa vakavia hengityselin- ja verenkiertoelin sairauksia poteville henkilöille sekä muille riskiryhmille, kuten vanhuksille ja pienille lapsille. Oireita saavien kannattaa välttää liikkumista ja voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona erityisesti liikenneväylien välittömässä läheisyydessä. Itseään voi suojata katupölyltä esimerkiksi FFP2-luokan hengityssuojaimella.

Alkuviikosta ennustetaan tulevan katupölyn osalta huono ja ilmanlaadun arvioidaan pysyvän huonona keskiviikkoon asti. Myös tällä viikolla on loppuviikosta luvattu sateita sekä voimistuvaa tuulta, jotka puhdistavat ilmaa.

Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden ilmanlaadun reaaliaikaiset mittaustulokset ovat nähtävissä verkossa ja Ilmatieteenlaitoksen ilmanlaatusivuilla. Mittaustulokset ovat nähtävissä myös mobiilisovelluksissa KuopioAir ja VarkausAir, mitkä ovat ladattavissa Android-käyttöjärjestelmälle Google Play Storesta ja IOS-käyttöjärjestelmälle Appstoresta.