Kuopio jatkaa edelleen Suomen toiseksi vetovoimaisempana kaupunkina

Kuva: Wille Markkanen

Kuopion kaupunki on jälleen toisella sijalla, kun T-Media julkaisi tänään listauksensa Suomen vetovoimaisimmista kaupungeista. Kuopion edellä pysyy edellisissäkin tutkimuksissa kärkipaikkaa pitänyt Tampere. Jaetulle kakkossijalle Kuopion kanssa tasapisteisiin nousi Jyväskylä.

Tulokset perustuvat T-Median tammikuussa 2024 toteuttamaan Vetovoima&Pitovoima -tutkimukseen. Tutkimuksessa selvitettiin Suomen kymmenen asukasluvultaan suurimman kaupungin veto- ja pitovoimaa sekä potentiaalisten että kaupunkien omien asukkaiden joukossa. Kaupunkien asukkaiden tutkimukseen osallistui yhteensä 2 255 ja potentiaalisten asukkaiden tutkimukseen 1 709 vastaajaa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 15–65-vuotiaat suomalaiset, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimus tehtiin nyt neljättä kertaa.

T-Median Vetovoima&Pitovoima -tutkimusmallissa kaupungin saama vetovoimapistemäärä muodostuu kuuden eri osa-alueen keskiarvona: taloudellinen elinvoima, yhteisö, ympäristö, sijainti, palvelut ja kustannusrakenne. Kaikki osa-alueet on arvioitu asteikolla 1-5.

Ykköspaikkaa pitävän Tampereen keskiarvo vetovoimaisuuspisteissä on 3,80, kun taas toista sijaa jakavat Kuopio ja Jyväskylä saivat arvon 3,66. Tutkimustulosten perusteella kymmenen suurimman kaupungin vetovoima potentiaalisten uusien asukkaiden keskuudessa on laskenut lievästi edellisvuoteen nähden. Ainoastaan Espoo ja Turku ovat lisänneet vetovoimaansa.

Lähde: T-Median Kaupunkien Vetovoima&Pitovoima-tutkimus 2024. Potentiaalisten asukkaiden asteikolla 1–5 antamista arvioista on laskettu keskiarvot, joita tulkitaan seuraavasti: erinomainen tulos ≥ 4.00, hyvä tulos 3,50–3,99, kohtalainen tulos 3,00–3,49, heikko tulos <3.00. Taulukossa olevat luvut on pyöristetty kahden desimaalin tarkkuudella.

– – –

T-Median alkuperäinen tiedote Vetovoima&Pitovoima -tutkimuksen tuloksista