Koettavaa Kuopiossa – 10 vinkkiä matkailijoille

1. Puijo

Kuopion rakastettu maamerkki, Puijo, on vierailun arvoinen vuoden jokaisena päivänä. Puijon mäki, sen rinteillä kohoava kaunis aarniometsä ja huipulla seisova Puijon torni sijaitsevat kirjaimellisesti keskellä kaupunkia. Tornin lisäksi Puijo tunnetaan hyppyrimäistään, ympärivuotisista liikuntamahdollisuuksistaan ja nykyään myös sesongeittain vaihtuvista hauskoista teemareiteistään, jotka ovat saavuttaneet supersuosion.

”Tänä vuonna toteutettavia teemareittejä ovat ainakin halloweenpolku, joulupolku, yllätysten polku ja uutena ystäväpolku ystävänpäiväviikolla”, kertoo Puijo Peakin yrittäjä ja toimitusjohtaja Pekka Niemelä.

”Kesä on Puijon kiireisin sesonki. Silloin tornista avautuvia upeita järviluonto- ja kaupunkimaisemia saapuu ihastelemaan ihmisiä yli 60 maasta. Ympärivuotinen suosikki on retkeily ja hetket uudella komealla Ylä-Antikkalan laavulla. Talvella matkailijoiden ja lomailijoiden mieleen ovat erityisesti snow tube -mäenlasku ja tuolihissi, joka on hieno tapa nousta Puijon laelle. Tunnelma on erityinen niinä talvina, joina puut saavat taianomaisen tykkylumikuorrutteen”, Niemelä lisää.

Kivojen aktiviteettien ja vaikuttavien maisemien lisäksi kokea kannattaa myös Puijon Majan herkullinen lounas ja torniravintolan tasokas lähiruoka, jota nautitaan kaupungin parhaalla näköalapaikalla.

2. Satama-alue

Kuopio on satamakaupunki, jota ympäröi sisämaan suurimpiin kuuluva saaristo. Keskustaan vesiltä käsin saapuvat tervetulleeksi toivottaa Maljalahden vierasvenesatama, matkustajasataman hauskat tapahtumat ja tunnelma, elämyskeskus Luoto, Hapelähteen leikki- ja liikuntapuisto sekä sataman tunnelmalliset ravintolat.

Järvien jäätyessä sataman laivaliikenne pysähtyy, mutta vain antaakseen tilaa talvisille elämyksille. Järvenjäälle jäädytettävä luistelurata, talvikahvila, lähisaarista löytyvät laavut ja sataman talviset tapahtumat ovat perinteitä, joista saavutaan nauttimaan läheltä ja kaukaa.

3. Itkonniemen luontopolku

Itkonniemi on yksi vanhimmista kaupunginosista. Siellä viihtyivät 1800-luvun lopulla koristeellisissa huviloissaan Kuopion teollisuuden suuret nimet ja vähän myöhemmin työväenluokka pienemmissä puutaloissaan. Nykyäänkin alueella on idyllisiä puutalokortteleita ja kaunista luontoa. Niemeä kiertää kiva luontopolku, jonka varrella voi bongata hauskoja kivistä tehtyjä patsaita. Aivan niemen kärjessä, sen kapeimmassa kohdassa, on aallonmurtaja ja näköalapaikka, josta avautuu järvinäkymä kohti Kuopion keskustaa.

4. Rännikadut

Kuopiossa on aina otettu rennosti. Myös 1770-luvulla, jolloin kaupungille laadituissa ruutukaava-alueen laskelmissa sattui pieni virhe. Sen myötä pääilmansuuntien mukaiseksi tarkoitettu asemakaava laadittiin hieman vinoon. Onneksi virhe ei hidastanut katuverkkoa rikastuttavien omaleimaisten rännikatujen syntymistä. Nuo ihastuttavat, autoilta kielletyt kapeat kujat huokuvat historiaa ja saavat kiireen katoamaan.

5. Väinölänniemi

Rännikaduilta sujahtaakin mukavasti Kallaveden rannalle Vänärille järvimaisemista nauttimaan. Vänäri eli Väinölänniemi on Kuopion tunnetuin uimaranta ja harrastus- sekä ajanviettopaikka. Aivan niemennokasta löytyy Peräniemen kallio ja yksi Vänärin kolmesta 1800-luvun loppupuolella rakennetusta huvimajasta.


6. Vanuvuoren näköalatorni

Kuopiossa ihmisellä on monta hyvää syytä suunnata metsänsiimekseen. Yksi niistä on Hiltulanlahdessa kohoavan Vanuvuoren uusi näköalatorni. Kolmesta huipusta koostuva Vanuvuoren luonnonsuojelualue on kiva retkikohde. Alueella kiertelee noin 5 km:n pituinen ympyräreitti, jonka varrella pääsee ihastelemaan savolaisen metsän monimuotoisuutta. 200 metrisen Ukko-Vanun huipulle ja sen 20 metriä korkealle näköalatornille on parkkipaikalta 2,7 km:n kävelymatka.

7. Tahko Zipline


Pulssi kiihtyy ja jännitys kipristelee vatsanpohjassa, kun tähyilee 140 metriä alempana, järven toisella puolen siintävää päätepysäkkiä. Edessä on lähes kilometrin liuku rinteiden huipulta Tahkon keskustaan. Tahkon uusi vaijeriliuku, Tahko Zipline, on Suomen pisin ja vierekkäisten vaijerien ansiosta tuulen tuiverruksesta tukassaan pääsee nauttimaan kimpassa kaverin kanssa. Matkalla maisemia ihaillaan 6–40 metrin korkeudesta jopa 50 km:n tuntivauhdilla.

8. Torin taideteokset

Kuopion tori – kavereiden kesken Mualiman napa – on tietysti nähtävyys jo itsessään, mutta harva on hoksannut, että torin läheisyyteen on sijoitettu myös runsaasti näkemisen arvoista taidetta. Kokeile seuraavalla torivisiitillä koko perheelle sopivaa patsasbongausta, jossa yritätte löytää kaikki Pekka Kauhasen vuonna 2014 julkistettuun veistosten sarjaan kuuluvat taideteokset: Oksapoika, Juhani Ahon virsut, Nalliainen, Pullopostia, Reikäleipä, Siskon lisko sekä Kuutar ja Päivätär.

9. Valkeisenpuisto

Kuopion upeista keskusta-alueen puistoista ehkä vaikuttavin on Valkeisenpuisto. Ruutukaavakeskustan länsipuolelle sijoittuva puisto on noin yhdeksän hehtaarin kokoinen kaunis viher- ja virkistysaluekokonaisuus, jonka sydän on viehättävä Valkeisenlampi. Lampea ympäröivät monet historialliset rakennukset, vehreät istutukset, leikkikentät, pelialueet, uimarannat, kävelyreitit ja taideteokset. Yksi jälkimmäisistä on Antti Immosen vuonna 2004 tekemä Mökit ja mäet -teos. Teräksestä valmistettu teos kunnioittaa toisen maailmansodan jälkeistä rakentajain työtä.

10. Saaristokatu

Jos liikut Kuopiossa autolla tai kaupunkifillarilla, hurauta Saaristokadun kauniisiin järvimaisemiin. Saaria myötäilevä 4,5 km pitkä maisemakatu on näyttävä lenkkeily- ja virkistysreitti. Kadun varrella on useita levähdyspaikkoja ja kesäisin suosittu jäätelökioski.

Teksti: Pauliina Ahonen

Artikkeli on kirjoitettu Kuopio by Nature 2024 -julkaisuun.

Tutustu julkaisuihin: Kuopio by Nature Issuussa.