Kuopion keskustan varpuskartoitus käynnistyi

Kuvassa varpunen edestä kuvattuna ja oksien keskellä.
Hyvää maailman varpuspäivää 20. maaliskuuta! Kevät on koirasvarpusten lauluaikaa. Ne laulavat houkutellakseen naaraita.

Vuosittaista varpuspäivää vietetään 20. maaliskuuta. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota varpuskatoon, joka on nopeasti edennyt yleismaailmallinen ilmiö. Kato on havaittu Amerikassa, Euroopassa ja osissa Aasiaa. Euroopan suurkaupungeista ainoa poikkeus on Berliini, missä varpuset menestyvät ja voivat hyvin. Varpuskadon huomaamista on helpottanut se, että ne asuvat meidän ihmisten keskellä.

Varpusten häviämisen syitä ei ole saatu selville ja tosi asiassa niitä lienee useita. Syiksi on ehdotettu mm. hyönteiskatoa, pesimäpaikkojen vähenemistä kaupungeissa. Myös lintujen välistä kilpailua ja kissojen saalistusta on arveltu syiksi, mutta kukaan ei kuitenkaan tiedä totuutta.

Kuopiossa varpuskanta on laskenut jo 1970-luvun lopulta lähtien. Koska varpunen on paikkalintu, niiden määrää on voitu seurata talvilintulaskentojen avulla. Keskustan ruutukaava-alueen pesimäkannasta ei ole kuitenkaan tarkkoja tietoja. Linjalaskentojen avulla määräksi on arvioitu noin 50—100 paria. Keväällä ja alkukesästä 2024 ympäristönsuojelupalveluiden kansainvälinen harjoittelija Yvonne Wiese tekee keskustan alueen varpuskartoituksen, jolla parimääräarviota saadaan tarkennettua.

Hyvää varpuspäivää kaikille kuopiolaisille!

Lisätietoja:

Kalle Ruokolainen, luonnonsuojelusuunnittelija, 044 718 2145, kalle.ruokolainen(at)kuopio.fi