Paikallismuseoiden toimintapäivä 10.4. Kuopion museossa

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo vaalii Pohjois-Savon kulttuuriperintöä museolain mukaisesti. Pohjois-Savon alueellisena vastuumuseona se tukee maakunnan museoita, kuntia ja yksityishenkilöitä oman aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön tallentamiseen ja säilymiseen liittyvissä kysymyksissä.

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo järjestää vuosittain Pohjois-Savon paikallismuseoiden toimintapäiviä, joista yksi sijoittuu keväälle, toinen syyskaudella. Kevätkauden toimintapäivä järjestetään keskiviikkona 10.4.2024 klo 9.00-15.30 Kuopion museossa. Pandemian vuoksi tauolla ollut tapahtuma on uudistuksen myötä muuttunut monialaisemmaksi ja kaksipäiväiseksi. Kevään toimintapäivä pidetään jatkossakin Kuopion museossa, jonne museo- ja kulttuuriperintötyön toimijat saapuvat ympäri maakuntaa. Ohjelmistosta vastaavat Kuopion kulttuurihistoriallisen museon asiantuntijat: konservaattori Elviira Heikkilä, museoamanuenssi Anu Reijonen ja näyttelymestari Reetta Rytkönen. Loppukesästä puolestaan kokoonnutaan vaihtuvasti jossakin yhteisesti sovitussa paikallismuseossa. Näin ollen tapahtuma on luonteeltaan myös kiertävä.

Vuoden 2024 erityisteemana ovat museokokoelmien tekstiilit sekä niihin liittyvät huolto- ja säilytystehtävät. Luento- ja ohjausosioissa syvennytään myös kokoelmien esinehuoltoon sekä valo- ja videokuvaukseen käytännön vinkkien ja harjoitusten välityksellä unohtamatta oman tekemisen tärkeyttä tiedon omaksumisessa. Tavoitteena on, että osallistujat pystyisivät jatkossa tekemään pienimuotoisia hoito- ja huoltotoimenpiteitä tekstiileille ja esineille, sekä pystyisivät hallussaan olevalla välineistöllään ottamaan parempia valokuvia museostaan vaihtuvissa olosuhteissa. Tämän vuoksi valo- ja videokuvausharjoitukseen jalkaudutaankin Kuopion korttelimuseolle, jonka perinteiset asuinrakennukset tarjoavat erityyppisiä tunnelmia ja valaistusolosuhteita.

Käytännön harjoitusten ja toimenpiteiden sekä verkostoitumisen vuoksi lähiosallistumista on suositeltu toimintapäivän osallistujille, mutta myös etänä on mahdollista seurata osaa luennoista.