Juho Rissasen näyttely Kuopion taidemuseossa houkutteli yleisöjä läheltä ja kaukaa

Juho Rissanen – Kuvauksen vilkkaus -näyttely Kuopion taidemuseossa sai suuret yleisöt liikkeelle. Näyttelyn aikana taidemuseossa vieraili liki 21 000 asiakasta ja se sai osakseen kiitosta niin kuopiolaisilta kuin muilta paikkakunnilta tulleilta. Kuopion taidemuseon intendentti Marja Louni kertoo näyttelylle olleen selvästi kysyntää – kuopiolaislähtöisen maailmanmiehen tarina kiinnostaa.

– Tämä oli hieno näyte kaupungin kulttuurilaitosten välisen yhteistyön sujuvuudesta, Louni jatkaa.

Näyttely tarjosi uudenlaisen näkökulman taiteilijaan pureutumalla hänen teostensa lisäksi hänen elämäänsä ja persoonaansa. Juho Rissanen (1873–1950) oli kosmopoliitti, joka puhui ranskaa savolaisittain murtaen ja kirjoitti rakastetulleen rallitanskaa käyttäen. Köyhissä ja kurjissa oloissa kasvanut taiteilija lähti kotikaupungistaan Kuopiosta maailmalle muutama lantti taskussaan. Taustansa puolesta hän erottui aikalaistaiteilijoistaan. Juho Rissanen oli ensimmäisiä suomenkielisiä rahvaan parista nousseita kuvataiteilijoita maassamme.

Näyttely oli osa Juho Rissasen 150-vuotisjuhlavuotta yhdessä Kuopion korttelimuseon Juho Rissanen meillä ja maailmalla -näyttelyn sekä Kuopion kaupunginteatterin Maalari – Juho Rissanen -näytelmän kanssa.

Juho Rissanen – Kuvauksen vilkkaus oli esillä Kuopion taidemuseossa 29.9.2023–7.4.2024. Juho Rissanen Meillä ja maailmalla on esillä Kuopion korttelimuseossa 14.4.2024 saakka.