Kuopion Musiikkikeskuksen kävijämäärä nousi vuonna 2023

Katsomo täynnä yleisöä ja orkesteri lavalla Ruikonperän sinfonia -konsertissa 2023.

Kuopion Musiikkikeskuksen kävijämäärä kasvoi vuonna 2023 edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2023 aikana Musiikkikeskuksessa järjestettiin 566 tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 81.168 henkilöä (2022: 73.246). Talon konserttien ja muiden esittävän taiteen tapahtumien sekä kokousten, juhlien ja näyttelyjen kävijämäärät saavuttivat hyvän, korona-aikaa edeltävän tason. Eri konsertit ja esittävän taiteen tapahtumat keräsivät yleisöä 38.259 henkilöä (ei vertailulukua edellisvuoteen erilaisen laskutavan vuoksi). Yhteensä kokouksissa, näyttelyissä ja juhlissa kävi 14.326 henkilöä (ei vertailulukua edellisvuoteen erilaisen laskutavan vuoksi). Kuopion kaupunginorkesterin konserttien määrä ja kokonaiskävijämäärä kasvoi viime vuonna. Orkesterin 209 konsertissa (2022: 119) kävi yhteensä 31.481 kuulijaa (2022: 27.877).

Orkesterien yhteiskonsertit ja nuorten laulajien kuorot kiinnostivat yleisöä

Kuopion kaupunginorkesteri konsertoi vuoden 2023 aikana kotisalissaan Kuopion Musiikkikeskuksessa ja esiintyi sekä koko orkesterin voimin että pienemmin kokoonpanoin mm. tapahtumissa, kouluissa ja ikäihmisten palvelukodeissa. Kausikonserteista eniten yleisöä saapui Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian yhteiseen Kevätuhri-konserttiin, orkesterin ja Kuopion Sirkuksen näyttävään Sounds of Circus -esitykseen sekä Kuopion ja Joensuun orkesterien Meren kutsu -konserttiin ylikapellimestari Eugene Tziganen johdolla. Sounds of Circus -konsertista oman esityksensä sai myös lähes täysi salillinen Pohjois-Savon 8-luokkalaisia valtakunnallisen Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelman myötä. Orkesterin sinfonia- ja kamarikonserteissa esitettiin mittava määrä nykymusiikkia, yhteensä 23 teosta (2022: 12).

Orkesterin muista konserteista suurimman suosion saivat Joululauluista kauneimmat -konsertti UEF Kuopion ylioppilaskuoron kanssa Atso Almilan johdolla, Vanhusten päiväkonsertti Reino Helismaan tuotannosta sekä valtakunnallisten musiikkilukiopäivien Nuoret äänet -konsertti. Pohjois-Savon liiton ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton järjestämään ja kaupunginorkesterin kanssa yhteistyössä toteutettuun Ruikonperän Sinfonia -konserttiin Jaakko Tepon lauluista saapui täysi salillinen yleisöä aina ulkomaita myöten. Myös orkesterin esiintymistä Kuopion kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa seurasi lähes täysi salillinen kuulijoita.

Koko orkesterin monipuoliset konsertit ja pienyhtyejalkautumiset tavoittivat eri-ikäisiä

Kaupunginorkesterin konserttien joukossa oli tarjontaa niin lapsille kuin ikäihmisille. Orkesterin kummilapsiprojekti vuonna 2017 syntyneille kuopiolaislapsille jatkui, ja vuoden aikana kummilapsikonserteista nautti yhteensä yli tuhat pientä ja isoa kuulijaa. Vuoden aikana kaupunginorkesterin hoivamuusikko Tuula Liimatta vieraili ikäihmisten palvelukodeissa sekä saattohoito-osastolla yli sata kertaa. Orkesteri vieraili vuoden aikana esiintymässä Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa, Pieksämäen Poleenissa, Joensuun Karelia-salissa ja Oulun Musiikkijuhlilla. Orkesterin pienyhtyeet tekivät suuren määrän jalkautumisia Kuopion ja lähialueen päiväkoteihin ja kouluihin, kirjastoihin ja kulttuurilaitoksiin sekä kaupungin eri tapahtumiin.

Live-konserttien ohella orkesteri tavoitti yleisöä verkkokonserttien kautta. Lähes 1.700 katsojaa saavutti Nuoret äänet -konsertin striimaus ja lähes 1.500 seuraajaa syksyn Tulilintu-verkkokonsertti Eugene Tziganen johdolla. Yli tuhat kuulijaa saavutti myös Atso Almilan merkkivuotta juhlistaneen Sodan soutumies -konsertin radiointi Yle Areenassa. Konserttien lisäksi orkesteri kohtasi yleisöä erilaisissa yleisötyötapahtumissa, kuten taiteilijatapaamisissa, talokierroksilla ja muusikoiden työesittelyissä. Konserttietkoja alettiin järjestää ennen jokaista kausikonserttia, ja ne saavuttivat suuren suosion.

Suositut nimiartistit, tanssiesitykset ja stand up -huumori vetivät salin täyteen yleisöä

Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettiin vuoden 2023 aikana konsertteja moneen musiikkimakuun esiintyjinään niin eturivin tähtiartistit kuin lasten suosikit. Täydelle salille esiintyivät huippusuositut Juha Tapio, BEHM, Katri Helena ja Diandra. Loppuunmyytyjä olivat myös ensimmäistä kertaa Kuopiossa vierailleen kuubalaisyhtye Pásion de Buena vistan konsertti sekä Queenin musiikkiin perustunut Show must go on -spektaakkeli. Perheille esiintyivät lasten suursuosion saavuttaneet  Pikku Papun orkesteri, Hevisaurus sekä Ti-Ti Nalle. Nuorten huomion herätti somevaikuttajien Meemitalo Tour 2023, jonka Kuopion vierailu oli loppuunmyyty.

Tanssin saralla Musiikkikeskukseen toi väkeä kansainvälinen Kuopio tanssii ja soi -festivaali. Konserttisalin esitysten lisäksi tanssin ystäviä osallistui sankoin joukoin Valohallin aamu-taijieihin, Elo-Forumiin sekä Kuopio Talks -tilaisuuksiin. Viime vuoden tanssitapahtumien joukkoon kuuluivat myös Kuopion kansalaisopiston tanssinäytökset kevät- ja syyskaudella, jolloin tanssista nautti täysi salillinen yleisöä. Lisäksi Kuopion konservatorio järjesti omat tanssin kevätnäytökset.

Iloa arkeen ja juhlaan toivat lukuisat stand up -esitykset, joista useammat koettiin kahdesti saman päivän aikana. Sekä keväällä että syksyllä nauruhermoja hiveli Sami Hedberg, jonka kaikki esitykset olivat loppuunmyytyjä. Täyden salillisen yleisöä nauratti myös Jarkko Tammisen ja Ismo Leikolan omat esitykset sekä Niko Kivelän, Jukka Lindströmin, Teemu Vesterisen ja Ilari Johanssonin yhteisesitys.

Musiikkikeskuksessa järjestettiin viime vuonna 82 konserttia ja esittävän taiteen esitystä, joissa kävi yhteensä 38.259 katsojaa ja kuulijaa.

Musiikkikeskus palveli suurten juhlien ja pienempien kokouksien osallistujia

Valtakunnallisia kokouksia ja pienempiä yritystilaisuuksia järjestettiin Musiikkikeskuksessa vuoden 2023 aikana ahkerasti. Jokavuotiset Itä-Suomen lääketiedepäivät toivat suuren joukon osallistujia ja lähes 60 näytteilleasettajaa taloon kolmen päivän ajaksi. Vanhusten viikolla järjestettiin Seniorimessut, joille osallistui kymmeniä ikäihmisille toimintaansa esitelleitä yrityksiä ja yhdistyksiä.

Helmikuussa Musiikkikeskuksen Valohallissa tanssittiin tuttuun tapaan koulujen vanhojen tansseja, ja kesäkuussa valmistuneiden lukiolaisten lakkiaisia vietettiin Konserttisalissa. Myös heinäkuussa Musiikkikeskus täyttyi nuorista vuotuisen anime-harrastajien Nekocon-tapahtuman myötä. Huhtikuun 27. päivä talossa juhlittiin veteraanipäivää, ja joulukuussa Kuopion kaupungin järjestämä Itsenäisyyspäivän juhla keräsi ennätysyleisön. Itsenäisyyspäivää juhlistettiin Musiikkikeskuksessa myös kutsuvieraille suunnatussa iltatilaisuudessa.

Vuoden 2023 aikana talossa järjestettiin 57 kokousta tai juhlatilaisuutta, joihin osallistui yhteensä 14.326 henkilöä.

Kuopion Musiikkikeskuksen kävijämääriä laskettaessa laskelmiin ei sisällytetä Musiikkikeskuksen lipunmyynnin asiakaskäyntejä eikä oppilaitosten asiakaskäyntejä heidän hallinnoimissaan tiloissa.

KUOPION MUSIIKKIKESKUS / KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Elina Prepula, tiedottaja puh. 044 7182 364
Jari Eskola, johtaja puh. 044 7182 361
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri
www.kuopionmusiikkikeskus.fi | Facebook: KuopionMusiikkikeskus | Instagram: kuopionmusiikkikeskus