Sauma – Muoti taiteessa, taide muodissa Kuopion taidemuseossa 27.4.–1.9.2024

Siiri Nyyssönen, Vanha jo nuorena -koru.

Muoti on kautta aikain pitänyt kuvataidekenttää muusanaan, ja päinvastoin. Kuopion taidemuseon ja Savonia-ammattikorkeakoulun kesän 2024 yhteistyönäyttelyssä koetaan ennennäkemätön taiteen ja muodin yhdistelmä, kun designluomukset kohtaavat niiden inspiraation lähteenä olleet teokset.

Sauma – Muoti taiteessa, taide muodissa -näyttelyssä tulevaisuuden designerien työskentelyn innoittajina ovat toimineet taidemuseon kokoelmateokset, mutta suunnittelu on viety huomattavasti lähtökohtiaan pidemmälle. Kuopion taidemuseon johtaja Anna Vilkunan mukaan juuri tämä on yksi näyttelyn kiehtovimmista asioista: suunnittelijat ovat jalostaneet taideteokset kokemuksellisuuden ja kehollisuuden tasoille, joissa identiteetin visuaalinen ääni kuuluu vahvasti.

Sauma-näyttelyssä opiskelijoiden fyysiset ja digitaaliset vaatteet, kuosit ja korut tarkastelevat ja keskustelevat taidemuseon kokoelmapoimintojen kanssa. Esillä on uusia nykytaidehankintoja kuten myös vanhempia teoksia, jotka liittyvät muotiin ja designiin, pukeutumiseen ja pukeutumattomuuteen sekä eri aikakausien ihanteena olleisiin vaihtuviin kehonkuviin.

Vilkuna kertoo ajatuksen taiteen ja muodin yhdistämisestä syttyneen jo vuonna 2021 yhteistyökeskusteluissa Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Yhteistyö näyttelyn parissa käynnistyi nopeasti ja ensimmäiset opiskelijat aloittivat konseptoinnin syksyllä 2022.

Kuopion taidemuseon yhteistyö Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa on ollut kokonaisvaltaista, sillä se ulottuu näyttelyarkkitehtuuriin, ripustussuunnitteluun, tapahtumatuotantoon ja yleisötyöhön. Näyttelyssä on oma työpajatila ja osa taidemuseon asiakaspalveluhenkilökunnasta pukeutuu heille suunniteltuihin vaatteisiin ja koruihin. Tapahtumallisuus näkyy heti näyttelyn ensimmäisestä aukiolopäivästä lähtien, jolloin näyttelytilassa järjestetään neulosnäytös.

Savonian Lehtori Laura Pakarinen kertoo, että suunnittelussa ja näyttelyn rakentamisessa on ollut mukana iso joukko opiskelijoita jo puolentoista vuoden ajan. Näyttely on ollut opiskelijoille hieno tilaisuus päästä näyttämään omaa osaamistaan sekä käytännössä näkemään ja kokemaan, kuinka paljon erilaisia työvaiheita näyttelynrakentamiseen kuuluu.

Sauma – Muoti taiteessa, taide muodissa Kuopion taidemuseossa 27.4.–1.9.2024