Punainen lanka – elämän merkityksellisyyttä etsimässä Kuopion korttelimuseossa 3.5.-4.8.2024

"Kipu". Kuva: Helena Karhu

Punainen lanka – elämän merkityksellisyyttä etsimässä -näyttely avautuu yleisölle 3.5.2024 Kuopion korttelimuseolla. Näyttely tuo esiin poikkeuksellisen rohkeiden ihmisten elämäntarinoita valokuvataiteen keinoin. Kokemuksiaan ja tunteitaan on avannut 25 eri-ikäistä, eri elämäntilanteissa olevaa pohjoissavolaista ihmistä. Mukana on lisäksi pieni ulkomailla kuvattu osuus. Kuvat jäsentyvät syviin ajankohtaisiin teemoihin: itsetuntemukseen, kumppanuuteen ja toiveikkuuteen. Mukana on monenlaisia tilanteita: työuupumus, perheen ja työn yhdistäminen, johtajuus ja yrittäjyys, vammaisuus ja erityislapsen vanhemmuus, kipu, viha ja seksuaaliväkivallasta selviytyminen. Rakkaus ja ystävyys korostuvat merkityksellisinä ihmisten kokemuksissa.

Näyttelyn puhuttelevat valokuvateokset ovat syntyneet yhteisötaiteellisen työskentelyn kautta. Kuva- ja yhteisötaiteilija Ulla Remes ohjasi kuvattavia, ja valokuvataiteilija Helena Karhu jatkoi prosessia kuvaamalla. Henkilökohtaisissa kohtaamisissa on valittu joko pidempi elämäntarina tai sen yksittäinen kohta työstettäväksi. Tässä Ulla Remes on käyttänyt kehittämäänsä Tuntumenetelmää, joka perustuu asioiden näkyväksi tekemiseen ja niiden dialogiseen tarkasteluun. Kehollisessa tunnetyöskentelyssä on käytetty kirjaimellisesti punaista lankaa.  

Valokuvateoksiin on tallentunut ainutkertaisella tavalla erilaisia tunnekokemuksia. Valokuvien ohella näyttelyssä on pieniä tarinoita, joihin on avattu elämäntilanteita ja kiteytetty olennaisia oivalluksia näyttelyvieraiden keskustelun ja pohdintojen pohjaksi.   

Kuopiolainen Ulla Remes on monipuolinen kuva- ja yhteisötaiteilija, jolla on mittava ammattilaisura takana Suomessa ja maailmalla. Remeksen teemat ovat usein ihmisyyteen liittyviä ja mukana on monesti yhteiskunnallinen viesti. Iisalmelainen Helena Karhu on valokuvataiteilija, joka on saanut lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyhyväksyntöjä ja kunniamainintoja. Hänellä on Pohjoismainen Valokuvauksen Suurmestari-pronssi ja Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n Suurmestarikuvaaja -arvonimet. Näyttely on Ulla Remeksen taiteilijauran 25-vuotisjuhlanäyttely ja kansainvälisesti valokuvaajana meritoituneen Helena Karhun 10-vuotisjuhlanäyttely.

Lisätietoja: https://kuopionkorttelimuseo.fi/